Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Batoh Boll School Mate 18 Artwork Collection

Pokiaľ máte doma predškoláka a aktovku do prvej triedy u vás tradične nosí Ježiško, tak je najvyšší čas na prečítanie si tohto článku.


Obsah

Minulý rok o takomto čase práve vrcholil výber školského batohu pre našu budúcu prváčku a poviem vám, že to vôbec nebolo jednoduché. 

 

Charakteristika

 

Názov:

 

School Mate 18 Artwork Collection

Výrobca: Boll
Produktová rada: School Mate
Určenie:  Detské
Hmotnosť: 980 g
Rozmery: 29 x 41 x 17 cm

Objem:

18 l
Materiál: Polyester
Počet komôr: 2
Počet vreciek: 6
Spodný vstup: Nie
Predný vstup: Nie
Pláštenka: Nie
Bočný vstup: Nie
Príprava na hydrovak: Nie
Vrecko na notebook: Nie

 

  • výškovo nastaviteľný chrbtový systém
  • hrudný popruh výškovo aj dĺžkovo nastaviteľný
  • mäkko polstrovaný a konštrukciou vystužený chrbtový panel
  • ergonomicky navrhnuté a pohodlné ramenné popruhy a bedrový pás
  • materiály sú odolné proti mechanickému poškodeniu aj prieniku dažďovej vody
  • bezpečnostné reflexné prvky (vpredy, vzadu aj po bokoch)
  • hlavná komora s usporiadačom na A4 a A5 zošity
  • bočné dieťované vrecká na fľašu

 

Výber batohu

V našej rodine dostávajú budúci prváčikovia aktovku pod stromček. Minulú jeseň sa teda pre mňa stal lovom na tú najlepšiu aktovku alebo školský batoh. Po večeroch som vysedávala na internete a čítala recenzie, testy a porovnania. Ale ponuka na trhu je naozaj bohatá a ja som sa vo všetkých tých parametroch začínala strácať... 

Našťastie som sa raz zmienila kolegovi, ktorý mal doma tiež budúceho prváčika a jeho názor bol jednoznačný - určite batoh Boll. 

Značku Boll som vo svojom výbere, samozrejme, mala, ale odrádzal ma nie príliš zaujímavý dizajn. Argumenty kolegu ma ale nahlodali a ja som sa rozhodla dať tejto českej značke ešte šancu. Koniec-koncov funkčne sa značke Boll nedá nič vytknúť a navyše od nej doma už 2 menšie batohy máme a sme s nimi spokojní - staršia dcéra do škôlky nosila model Roo a mladšia má batôžtek Bunny

Pre istotu som ešte batoh dcére nenápadne ukázala, aby som sa uistila, že nebude pod stromčekom sklamaná, keď si rozbalí batoh, na ktorom nie je princezná z obľúbeného rozprávkového hitu väčšiny dievčatiek. Našťastie sa jej fialový batoh s motýlikmi páčil a moje vyberanie bolo konečne vo finále, mohla som batoh objednať. 

 

Chrbtový systém

Výškovo nastaviteľný chrbtový systém batohu Boll School Mate 18 Artwork Collection je prepracovaný a zabezpečuje zdravé nosenie. Má 4 úrovne polôh, ktoré umožňujú ideálne nastavenie podľa výšky dieťaťa. Rozloženie váhy nosenej školskej výbavy je optimálne a chrbát malého školáčika nie je preťažovaný. Batoh je vhodný pre deti od 1. do 3. triedy. 

 

Popruhy

Batoh má pohodlné, ergonomicky navrhnuté ramenné popruhy a rovnako tak aj bedrový pás. Nechýba ani výškovo aj dĺžkovo nastaviteľný hrudný popruh. 

Skvelo navrhnuté popruhy sú veľkým plusom tohto batohu. Vďaka zapnutiu hrudného aj bedrového popruhu batoh na chrbte perfektne drží. To oceňujem hlavne teraz v zime - dcéra má bundu z hladkého materiálu a bez možnosti zapnutia hrudného pásu by jej padal z ramien. Bedrový pás jej zase pomáha s nosením "vedomostí". 

 

Vrecká a vrecúška

Na vreckách a vrecúškach výrobca rozhodne nešetril. Batoh má 2 na zips uzatvárateľné hlavné komory, ktoré sú ďalej členené. Väčšia komora obsahuje oddelené vrecká na zošity vo formáte A4 a A5, väčšie sieťované vrecko na pracku a menšie na zips. V menšej komore je väčšie sieťované vrecko na zips, v ktorom je navyše všitá karabínka (ideálne na kľúče) a štítok na napísanie mena a kontaktu pre prípad straty. Nechýbajú ani 2 sieťované dostatočne hlboké vrecká na fľaše na boku batohu. 

Aj po tejto stránke nie je nič, čo by sa dalo batohu vytknúť. Vreciek je dostatok, dcéra si do nich uloží všetko, čo potrebuje - školské dosky, peračník, desiatu, do jedného z bočných vreciek fľašu na pitie. Vrecká sú dobre dostupné aj usporiadané, školák má dobrý prehľad o tom, čo kde má. 

Ako rodič kvitujem predovšetkým malé vrecká na nevyhnutnosti typu kľúče, čip, peňaženka, rúško... Sú vždy umiestnené pod hlavným zipsom komory, teda sú po ruke a dieťa vždy všetko ľahko nájde bez zložitého hľadania. Tomu tiež pomáha sieťovaný materiál a nesmiem zabudnúť ani na zips, ktorý aj pri nešetrnej manipulácii udrží veci na svojom mieste. 

 

Bezpečnost

Bezpečnostné prvky sú silnou stránkou značky Boll a na detských batohoch nimi rozhodne nešetria. Batoh Boll School Mate 18 Artwork Collection nie je výnimkou, reflexné prvky má umiestnené na ramenných popruhoch, bedrovom páse aj na hlavnom vrecku. 

Bývame na dedine a dcéra niekedy chodí do školy aj zo školy sama. Som preto rada, že má batoh, vďaka ktorému je vidieť už z diaľky a ja môžem byť pokojnejšia. 

 

Testovanie

Za normálnych okolností by som tu mala písať o skúsenostiach z 3-mesačného testovania, bohužiaľ, rok 2020 naozaj nie je štandardný a kvôli zatvoreniu škôl bolo skrátené zhruba o mesiac. Verím ale, že to na výsledok vplyv nemá. 

Dcéra navštevuje Montessori školu - v škole pracuje s rôznymi pomôckami a pracovnými listami, nemá teda toľko zošitov a učebníc ako deti v klasických triedach, ktoré by v batohu prenášala. Na druhej strane si občas nejakú pomôcku domov donesie, takže si myslím, že sa to váhovo vyrovná a hodnotenie je tak objektívne. 

Okrem nútenej pauzy chodí dcéra do školy každý deň a zatiaľ sa nevyskytlo nič, čo by som mohla batohu vytknúť. Materiál bude naozaj odolný, pretože sa s ním rozhodne nezaobchádza v rukavičkách (rozumej, kde spadne z chrbta, tam zostane) a batoh je stále ako nový. Navyše je aj nepremokavý, niekoľkokrát bol otestovaný počas dažďa alebo sneženia a jeho obsah zostal nedoktnutý. Nepremokavosť si navyše môžete poistiť aj dokúpením pláštenky

S používaním batohu nie je žiaden problém, všetky zipsy aj pracky sa dajú ľahko zapnúť aj rozopnúť, dcéra to zvláda s prehľadom sama. Ucho na prenášanie a pevné dno, vďaka ktorého batoh sám stojí, jej manipuláciu s batohom tiež uľahčujú. 

 

Názor prvňáčka

"Batoh sa mi dobre nosí. Páči sa mi jeho fialová farba a motýle, je taký veselý. Je v ňom veľa miesta. Má ucho, za ktoré sa mi dobre nosí. A večer svieti a ja som dobre vidieť." 

Ema, 6 rokov

Video - Ako vybrať detský batoh

 

Hodnotenie: 95%

- ak by som do hodnotenia nezahrnula aj dizajn, dala by som 100%

+

  • výškovo nastaviteľný ergonomický chrbtový systém
  • hrudný a bedrový popruh
  • prehľadne delené vrecká
  • dobre dostupné vrecúška na drobnosti
  • pevné dno
  • ucho na prenášanie
  • veľa bezpečnostných reflexných prvkov
  • odolný, nepremokavý materiál

-

  • dizajn (ale to je čisto môj subjektívny názor)

 

Záver

Batoh Boll School Mate 18 Artwork Collection určite odporúčam všetkým rodičom, ktorí pre svoje dieťa hľadajú kvalitný batoh zaisťujúci zdravé nosenie. Pre batoh hovorí aj skutočnosť, že dcéra nie je v triede jediný prváčik s týmto batohom, má ho aj jej spolužiak. Pri počte 5 detí v triede si teda batoh Boll School Mate 18 Artwork Collection pre svoje dieťa vybrala takmer polovica rodičov a to už niečo znamená! :) 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lenka Moravcová

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

82,00  (15.98 %) od 68,90 

Porovnať

48,00  (52.29 %) 22,90 

Porovnať

64,00  (14.22 %) od 54,90 

Porovnať

98,00  (25.61 %) 72,90 

Porovnať

80,00  (26.38 %) od 58,90 

Porovnať

74,19  (23.31 %) od 56,90 

Porovnať

129,90  (27.71 %) 93,90 

Porovnať

80,00  (13.88 %) od 68,90 

Porovnať