Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Spanie v hamaku - voľnosť, ľahkosť a krásne zážitky

Určite ste už postrehli, že na Instagrame sa to len hmýri nejaký ten piatok hojdacími sieťami. Niekto si ju zavesí na palmu, iný pri bazéne na záhrade, ďalší zo siete pozoruje nočnú oblohu.

Zo vzniknutej fotky vždy srší pohoda, voľnosť, nádherný zážitok. Dokonca označenie "hojdacia sieť" prestalo byť dostatočne efektívne, teraz sa hovorí jednoducho "hamak". Okrem zhotovovania umeleckých záberov s hashtagom #hammocklife môžete s touto vecičkou vyraziť aj na týždenný trek alebo ročnú cestu okolo sveta. Stačí doladiť plachtu proti dažďu, zateplenie, prípadne moskytiéru proti hmyzu. Tak sa poďme na to pozrieť. 

Už pred rokmi som začal experimentovať a hľadať alternatívu k spaniu v stane či pod širákom. Trápil som sa hlavne nízkou priedušnosťou stanu v lete a tiež jeho váhou. Spanie na karimatke zas znamenalo vlhko a diskomfort. Kamarát mi vtedy povedal, že niekde videl ľudí spať v hamaku, tomu sa ale len zasmial. 

Hojdacia sieť je predsa na záhradu alebo na pláž, ako v tom niekto môže zaspať?! Veď tam je človek zlomený na polovicu! Stalo sa však, že som hamak dostal a začal ladiť, ako vymeniť 3kg stan za 250g hamak. To bolo ešte v časoch pred boomom biznisu na hojdanie - nikto to veľmi nepredával, veci z cudziny boli drahé a ja som si musel poradiť sám. Teraz je to hračka, v e-shopoch nájdete všetko od hamakov až po plachty

Premýšľate o hamaku? 

Tu je pár dôvodov, prečo to stojí za vyskúšanie:

  • rýchlosť zhotovenia prístrešku
  • bez skleníkového efektu prichádza maximálna priedušnosť
  • nenáročný na výber miesta
  • minimálna váha (ľahko sa dostanete pod 1kg)
  • neobmedzuje váš kontakt s okolitou prírodou
  • pohojdávanie na dobrú noc ako od mamičky :-)

Zlákal som vás? Začnime...

Dostávame sa k tomu, čo budete potrebovať. Hamak je individuálna záležitosť a je dobré ísť do toho krok za krokom a postupne zisťovať, čo ešte potrebuje vycibriť. Prvou nutnou vecou je hamak samotný. Zaujímať vás budú najmä parametre ako váha, rozmer a cena. Dobrou voľbou je odolnejší nylonový materiál s vláknom okolo 70D a rozmerom 300 x 150 cm, kde sa s váhou dostanete pod 400 g a cenou do asi 66 eur.

Ďalšou nutnou vecou sú vypínacie popruhy. Ak neviete robiť uzly a máte na to financie, pokojne si kúpte k hamaku aj set popruhov priamo od výrobcu. Pre skautov je alternatívou lacnejšia plochá slučka s vami požadovanou dĺžkou a nosnosťou podľa postavy. Ja vážim 90 kg, používam dve 5 m slučky s nosnosťou 150 kg, ktoré ma vyšli na necelých 10 eur.

Pozor tiež na použitý typ uzlov. V prípade popruhov od výrobcu je spojenie buď na karabíny alebo iný rýchloupínací systém. Ak uzly príliš zatiahnete, ráno môžete mať problém s povoľovaním. Je dobré sa naučiť "Siberian hitch", čo je jednoduchá slučka s možnosťou rýchleho rozviazania.

Návod na Siberian hitch nájdete v tomto anglickom videu:

 

Máte nakúpené? Teraz vám zostáva vyraziť do terénu, nájsť dva stromy a hamak vyskúšať.

  1. Začnite tým, že vyberiete stromy 5-6 m od seba tak, aby bol dostatok lana medzi koncom hamaku a stromom.
  2. Omotajte stromy slučkou, použite slučku, ktorú ste sa naučili vyššie, sama sa okolo stromu dotiahne a hamak nebude padať.
  3. Na voľné konce priviažte hamak rovnakým uzlom. Chcete, aby lano od hamaku zvieralo s rovinou zhruba 30°. Nenapínajte hamak úplne do rovna "---", ani ho nenechávajte prevesený v tvare "U". Koniec, kde budete mať hlavu, by ideálne mal byť bližšie ku kmeňu.
  4. Zaľahnite a užite si pocit víťazstva.

A teraz doladíme detaily

Čo treba, keď sa nebudete len pohojdávať na záhrade, ale budete sa chcieť vyspať na treku? A čo keď začne pršať? Alebo v Indonézii? Pri prechode nórskych fjordov, výlete do zimného lesa?
Tam všade sa objavia nedostatky základného setu hamaku a spacáku, ktoré bude potrebné vyriešiť.

Spacie polohy

Prvým trikom je poloha na spanie. Do hamaku si pokojne sadnite a pohojdávajte sa, ako to vidíte u tejto slečny na fotke z National Geographic:

Keď ale pôjdete spať, musíte si do hamaku ľahnúť poriadne:

  • Neležte presne pozdĺž osi medzi lanami, to vám zničí chrbát.
  • Vytočte sa o 15-45° do strany. Proste nohy si dajte doľava, hlavu doprava.
  • Hamak sa pri správnom použití vyrovná a obalí okolo vás svoje cípy.
  • Naučte sa spať s hlavou na bočnom leme a nepotrebujete vankúš.

Toto je základ, naučte sa ho a alebo ešte lepšie, rozšírte ho o spanie na bokoch, chrbte i bruchu a váš repertoár bude kompletný! (PS: Áno, ide to!)

Syndróm studeného zadku

Jednu vec v hamaku pocítite okamžite. Keď sa trochu ochladí a fúkne, pocítite chlad priamo na pozadí. Poďme si to ale rozobrať. Spanie v hamaku je o čosi chladnejšie ako spanie v stane. Rozhodne sa nemusíte báť nedostatku vetrania, čo oceníte v lete. Na jeseň a všeobecne v chladnejších dňoch je dobré s tým rátať a zvoliť radšej spacák.

Keďže sa vám ale spacák pod chrbtom stlačí a v tomto mieste prakticky stratí svoje izolačné vlastnosti, musíme hovoriť o dodatočnej izolácii. Tá vám môže doslova zachrániť zadok!

Riešením je úplne obyčajná penová karimatka položená v hamaku. Niektoré siete na to majú špeciálne vrecko, čo je dobrá vec, pretože ja sám neviem s karimatkou v hamaku spať a vždy sa zobudím až vo chvíli, kedy je karimatka na zemi a mne z bokov visia cencúle. Toto riešenie je len pre niekoho.

Celkom stačí zamedziť prúdeniu vzduchu pod hamak - to sa rieši izoláciou pod sieťou. Môže to byť underquild (uzavretý spacák na zavesenie pod hamak), čo je ale drahé, ťažké a neskladné. Ja som si našiel svoj spôsob riešenia, pod hamak som dal kus flísovej látky.

Nemusíte si kvôli tomu zničiť mikinu, stačí bežná deka a 4 klipsne. Šírka by mala byť o niečo väčšia, ako je šírka hamaku a dĺžka tak meter, aby deka zakryla zadok (u väčších diek je dobré konce zúžiť, aby to kopírovalo tvar hamaku). Týmto vynálezom uväzníte vzduch v hamaku na mieste a zamedzíte nepríjemnému ochladzovaniu. Nie je to také ťažké, ani drahé a deka sa dá stále používať ako deka. Mne toto riešenie funguje až do jesene.

Prichádza dážď

Ďalšou "radosťou" je prichádzajúci dážď. Vtedy je nutné zbaliť plachtu. Tú je dobré mať so sebou pre istotu vždy. Plachtu odporúčam s dlhšou hranou 3-3,5, môžete ju však natiahnuť aj na koso, tým dostanete o niečo dlhšiu striešku, pozrite napríklad na túto plachtu od Ferrino. Plachta sa natiahne nad hamak a voľné cípy sa prikotvia k zemi.

Ak fúka silný vietor, nemusia stačiť kolíky a je dobré priväzovať aj na zemi. Alebo si zbaľte klasické stanové kolíky. Plachtu nedávajte veľmi vysoko, myslite na to, že sa hamak prevesí a dážď by vám do pelechu mohol bokom nafúkať vietor. Aby vám nekvapkala voda po lanách až do siete, je dobré nadviazať na lano pár šnúrok, ktoré prebytočnú vodu odklonia.

Šesťnohí (ne)priatelia

V trópoch zase bude potrebné držať od seba dotieravé komáre a iný hmyz. U nás som mal buď šťastie a nič na mňa nešlo, alebo som vytiahol repelent a celú noc som mal pokoj. Hmyz v dažďovom pralese vie byť doternejší a miestni vedia, prečo spia v moskytiére. Takéto siete sa robia aj na hamak a je dobré voliť si tie s 360° ochranou. Komár totiž zvládne uštipnúť aj cez látku a ak by ste mali moskytiéru len nad hlavou, stále to na vás bude skúšať zdola.

Dvaja v hamaku?

Tak a ideme do finále. Málokto z nás trekuje sám a ťahať dvakrát hamak, laná, plachtu sa už skoro vyrovná váhe menšieho dvojmiestneho stanu. Môžeme spať v hamaku dvaja? Alebo ako ušetriť na váhe? Jasné, existujú double hamaky určené pre dvoch spáčov, ale to je dobré tak na poobedňajšiu siestu. Nepočítajte s tým, že sa dvaja dospelí ľudia komfortne vyspia v jednej hojdacej sieti. Tak to bohužiaľ nefunguje. No ak niekto vie, ako sa to dá, dajte vedieť do komentárov.

Avšak existuje spôsob, ako spať vedľa seba tak, aby ste mohli do batohu zbaliť len jednu plachtu a jedny laná. Natiahnite slučku medzi široké stromy a pohrajte sa s uzlami. Na toto používam švédske RunLock povrazy, ale ide to aj s klasikou, stačí, aby konce k hamakom boli od seba na šírku kmeňa.

Takto sa vám vytvorí trochu priestoru navyše a aj napriek tomu, že sa budete v hamakoch dotýkať, dá sa tak vcelku slušne vyspať. Možnosťou ešte je dať jeden hamak vyššie ako druhý. Chce to ale trochu zručnosti a mne sa to doteraz nepodarilo.

Nečakajte a vyrazte na ďalší trek so sieťou

Život je krátky, tak prečo sa trochu nepohojdať? Dá sa na to zvyknúť, chrbát vás bolieť nebude a získate veľa krásnych zážitkov. Nedám dopustiť na hamakovanie v októbri, keď okolo prechádzajú stáda jeleňov a vy máte pocit, že stačí natiahnuť ruku a môžete ich pohladkať. Ani na spanie na kraji lesa, kde vidíte nočnú oblohu a ráno môžete jedným očkom sledovať východ slnka, potom znovu zaspať a vyspať sa doružova. Je to paráda, zážitky, ktoré sa len ťažko dajú s niečím iným porovnávať.

Zdroje: archív autora, theultimatehang.com, NationalGeographic.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

(8.75 %) od 167,90 

Porovnať

160,00  (2.56 %) 155,90 

Porovnať

48,00  (23.13 %) 36,90 

Porovnať