Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Vodeodolnosť, vodotesnosť a vodoodpudivosť

Potrebujete bundu alebo batoh, ktorý odolá dažďu a mokrému snehu? Zaujíma vás, koľko vydržia topánky s membránou Gore-Tex? A tušíte, že aj keď je na inteligentných hodinkých napísané 15M, tak sa s nimi nemôžete len tak potápať? Poďme si prejsť slovíčka, ktoré sľubujú, že vybraný kúsok výbavy odolá vode.


Popis: V bunde s membránou vás dážď len tak nezaskočí. 

Obsah

 

Úvod

Čo cítite, keď idete okolo lezeckej steny alebo skaly, kde opálení športovci bojujú s gravitáciou a vlastnými limitmi? Ste v pokušení to skúsiť. Ale vy na rozdiel od nich nemáte vybavenie, vymakané svaly, ani parťáka. Nerozumiete výrazom ako maglajz a z uzlov viete len mašličku na šnúrke od topánok. Poďte s nami prekonať prvé kroky a zoznámte sa s lezením na stene.

 

Čo to znamená, keď sa povie vodeodolný

Tento výrobok bude z materiálu, ktorý vydrží bežný dážď. Na ceste zastihne búrka a vy sa snažíte rýchlo dostať niekam pod strechu. Pokiaľ budete rýchli, poskytne vám vodeodolná bunda dostatočnú ochranu. Podobne vodeodolný plecniak ochráni vaše veci. TIP: Chcete vodeodolnosť batohu zvýšiť? Vybavte ho kvalitnou pláštenkou.

Ako to funguje?

Tradične sú tieto výrobky z materiálov ako polyester alebo nylon, ktoré je možné tkať veľmi tesne, a ich vlákna prirodzene nemajú tendenciu absorbovať vodu. Na druhej strane oblečenie zostáva priedušné, takže vaša telesná vlhkosť môže unikať preč. TIP: Obvykle sú problematickými miestami pri vodeodolných výrobkoch zipsy, švy a uchytenie pútok. Pozrite sa, ako sa riešia tieto miesta pri stanovách.

 

IP stupnica vodeodolnosti

Ďalšou možnosťou, ako sa v označení materiálov a ich odolnosti voči vode orientovať je stupnica Ingress Protection Rating alebo IP kód. Za skratkou IP nasledujú dve čísla. Prvá označuje stupeň odolnosti proti prachu, druhé odolnosť proti vniknutiu vody. Veľmi zjednodušene možno povedať, že čím vyššie sú čísla, tým väčšia je odolnosť výrobku.

 

Stupeň ochrany

Popis

IPx0

Bez ochrany

IPx1

Chránené proti zvisle kvapkajúcej vode

IPx2

Chránené proti kvapkajúcej vode so sklonom 15°

IPx3

Ochrana pred vodnou triešťou (dážď)

IPx4

Výrobok s týmto označením odoláva striekajúcej vode bez ohľadu na smer

IPx5

Výrobok odoláva tryskajúcej vode 

IPx6

Ochrana pred intenzívne tryskajúcou vodou (vlnobitie) 

IPx7

Výrobok je chránený pred vodou pri ponorení na 30 minút do hĺbky 1 m

IPx8

Výrobok je chránený pri ponorení do vody v hĺbke minimálne 1 m 

IPx9

Výrobok má ochranu proti tlakovej vode. 

 

Typicky nájdete označenie odolnosti IP67, či IP68 pri športových hodinkách alebo slúchadlách. Číslo 6 v označuje odolnosť proti vniknutiu prachu.


Popis: Na vodoodpudivom materiáli vytvorí voda kvapôčky. 

 

VODOODPUDIVÉ materiály

Na povrchu majú úpravu, môže to byť špeciálny náter, ktorý zabraňuje preniknutiu vody do tkaniny. Tá vytvorí kvapôčky, ktoré z tkaniny stekajú. Týchto vlastností sa využíva u stanov, búnd aj zimnej a turistickej obuvi.

 

VODOTESNÝ materiál vodu neprepúšťa

Pokiaľ bude na vašej bunde alebo batohu napísané, že je z vodotesného materiálu, mal by takýto výrobok udržať vodu mimo aj pri dlhšom ponore. Výrobky sú určené pre vodáctvo, rybárčenie, potápanie aj do extrémneho počasia. Typické sú nepremokavé vaky pre vodákov.

 

Nízka priedušnosť materiálu

Vodotesný materiál vás úplne uzavrie pred preniknutím vody dovnútra. Taká bunda má blízko k pláštenke, batoh môže spadnúť do vody, ale vaše veci zostanú v suchu. Vodotesnosť je tak ideálna na uskladnenie vecí. Pri oblečení z vodotesných materiálov nemá pot kam uniknúť. Zostanete v suchu pred dažďom, ale zmáča vás váš pot. Pri oblečení hľadajte skôr označenie vodeodolný či vodoodpudivý a dobrú priedušnosť, napríklad membránu Gore-Tex.


Popis: Pri vodných športoch potrebujete solídnu výbavu, ktorá zvládne pobyt pod hladinou. 

 

Označenie vodotestnoti 

Ide o laboratórne určenie, do akej miery sú produkty schopné prepúšťať vodu. Označujú to jednoty tlaku (ATM, bar), či stupnice v metroch (m). Bohužiaľ ľudia očakávajú, že keď majú na inteligentných hodinkách označenie 30 M, môžu sa s nimi potápať do tridsiatich metrov. Lenže táto hĺbka bola nameraná v laboratóriu, kde nie je žiadny prúd vody.

 

Označenie výrobku

Dá sa potápať?

Využitie v praxi

0 M / water resistant

Nie

Výrobok je odolný iba proti vzdušnej vlhkosti. Nemal by prísť do kontaktu s vodou.

3 M / 3 BAR / 3 ATM

Nie

Povolený krátky kontakt s vodou

50 M / 5 BAR /5 ATM Nie Výrobok prečká dážď, plávanie aj sprchovanie
100 M / 10 BAR / 10 ATM Áno Tieto výrobky odolávajú vode v hĺbke do 1 m
200 M / 20 BAR / 20 ATM Áno Výrobky pripravené na vodné športy aj potápanie s dýchacím zariadením 
300 M / 30 BAR / 30 ATM a viac Áno Profesionálne potápačské výrobky

 

Vodeodolný

Odoláva prieniku vody len do určitej miery, ale nie je schopný jej odolať úplne. 

Najnižší stupeň ochrany pred vodou. 

Vodoodpudivý

Voda do materiálu preniká ťažko. Zostáva na povrchu vo forme kvapôčok. 

 

Vodotesný

Neprepúšťa vodu.  

Najvyšší stupeň ochrany pred vodou

 

Špeciálne outdoorové materiály so zvýšenou odolnosťou proti vode

Membrána, ktorá chráni outdoorové materiály pred vodou, je tenká vrstva s polopriepustnými vlastnosťami. Tajomstvo membrán je väčšinou v ich štruktúre. Porézne (hydrofóbne) membrány vodu odpudzujú. Sú ale aj neporézne (hydrofilné) membrány, ktoré vodu absorbujú do seba, ale nepustia ju ďalej. Hydrofilným membránam sa pripisuje väčšia tvárnosť, ale horšia paropriepustnosť. Využívajú sa pri oblečení pre vysokohorskú turistiku, kedy je ochrana pred nepriaznivým počasím otázkou zdravia.

 

Gore-Tex

Porézna membrána s pórmi oveľa menšími ako kvapka vody a zároveň väčšími ako molekula vodnej pary. Voda membránou neprejde, ale vodnú paru pustí von. Oblečenie i obuv s Gore-Texom sú obľúbené, pretože na vodu reagujú okamžite a zároveň odvádzajú telesnú vlhkosť. Nevýhodou je riziko zanesenia pórov rôznymi nečistotami či nesprávnou údržbou.


Popis: Na bicykel môžete vybaviť batoh pláštenkou. My ale odporúčame vodeodolné cyklistické batohy a tašky Ortlieb

 

Systém Ortlieb

Vodeodolné batohy Ortlieb si obľúbili cyklisti. Sú z tenkého nylonu, ktorý neprepúšťa vodu. Majú zvarené švy a špeciálny rolovací uzáver, ktorý doťahuje odolnosť proti vode k dokonalosti.

 

Membrána Dermizax

Neporézna membrána, ktorá je využívaná u búnd pre horskú turistiku.

 

Membrána BlocVent

Oblečenie s membránou BlocVent je určené pre náročné aktivity v extrémnych podmienkach, pretože skvele funguje aj pri veľmi nízkych teplotách.

 

Vodný stĺpec

Pri nepremokavých bundách a nohaviciach sa odolnosť voči vode často označuje vodným stĺpcom. Čo si predstaviť pri označení vodný stĺpec 10 000 mm? Pokiaľ by sme na tkaninu s membránou postavili valec plný vody s výškou 10 000 mm, membrána by ju neprepustila. A v praxi? Sme v prudkom daždi. Jedna kvapôčka má hrúbku asi 2 000 mm, membrána je päťkrát odolnejšia. Ste v suchu.

 

Užitočné odkazy

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping, pixabay.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

394,00  (39.87 %) od 236,90 

Porovnať

230,00  (55.7 %) 101,90 

Porovnať

388,00  (10.08 %) od 348,90 

Porovnať

388,00  (13.94 %) 333,90 

Porovnať

245,00  (9.84 %) 220,90 

Porovnať

416,00  (19.5 %) od 334,90 

Porovnať

247,01  (40.12 %) od 147,90 

Porovnať

Dámska softshellová bunda Kilpi Sonna

150,00  (52.07 %) 71,90 

Porovnať