Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Spanie v aute: usteľte si pohodlne aj na cestách

Spanie v aute je v určitých situáciách praktické, inokedy ide len o nutnosť. Prináša oddych na dlhej ceste na dovolenku či výlet, pre niekoho je to dokonca životný štýl. Zariaďte si bezpečné a pohodlné spanie v aute s trochou prípravy a správnym vybavením aj vy.


Popis: Spanie v aute so sebou prináša nové zážitky. 

Obsah

 

Úvod

Cestovatelia hľadajú spôsoby, ako preskúmať nové destinácie a posúvať pritom hranice poznania. Jedným z prostriedkov je práve spanie v aute. Prečo?

Je oveľa lacnejšie ako tradičné ubytovanie. Ste flexibilnejšie pri plánovaní trasy, pretože nie ste viazaní konkrétnym časom príchodu a odchodu. V aute máte viac súkromia, ako keď spíte vonku, a oproti spaniu v stane je auto odolnejšie proti počasiu alebo nechceným návštevám. A konečne – spanie v aute môže byť samo o sebe dobrodružstvom, ktoré vám umožní preskúmať odľahlejšie oblasti a získať jedinečné zážitky z cestovania.

V tomto sprievodcovi sa dozviete, prečo môže byť spanie v aute pre cestovateľov skvelou voľbou, aké sú výhody a nevýhody a ako si spanie v aute čo najviac spríjemniť. Nie pre všetkých je totiž spanie v aute lákavé a často nepredstavuje najpohodlnejší variant nocľahu. Nakoniec ale môže byť veľmi pohodlné.

 

Prečo zvoliť spanie v aute?

Pripravte sa vopred, aby vás na cestách nič neprekvapilo. Všetko nové je dôležité preskúmať zo všetkých možných aj nemožných uhlov. Spanie v aute nie je výnimka.

Výhody:

  • Cenová dostupnosť. Noc v aute šetrí peniaze za ubytovanie v hoteli, penzióne alebo v kempe. Predstavuje cenovo výhodný variant pre tých, ktorí majú obmedzený rozpočet.
  • Flexibilita. Každú noc môžete spať na inom mieste a nie ste viazaní na konkrétny čas príchodu alebo odchodu.
  • Dobrodružstvo. Ide o jedinečný a vzrušujúci spôsob cestovania a spoznávania nových miest.
  • Istota. Vždy máte, kde prespať, aj keď v danej oblasti nenájdete hotel alebo hostel. Súkromie. V aute máte viac súkromia ako pri spaní na verejnom mieste alebo v zdieľanej izbe v hosteli.
  • Bezpečie. Zamknuté auto poskytuje väčší pocit bezpečia ako spanie pod širákom alebo v stane. Navyše chráni pred vetrom, dažďom aj snežením.

 

Prečo by vám spanie v aute nemuselo vyhovovať

  • Pohodlie. Ak máte malé auto, obmedzený priestor alebo ste vysokí, môže ísť o nepohodlný variant spánku.
  • Bezpečnosť. Ak ste v odľahlej oblasti alebo nepoznáte okolie, môže byť nocovanie v aute riskantnejšie.
  • Neznalosť pravidiel. V niektorých krajinách alebo oblastiach môže byť spanie v aute doslova zakázané. Inde platia prísne pravidlá v miestach na prenocovanie.

Popis: Niektoré polohy majú k pohodliu a efektívnemu odpočinku veľmi ďaleko.

 

Kde sa v Európe v aute vyspíte

Všeobecne platí, že spanie v aute je vo väčšine krajín legálne, ale existujú výnimky. Niektoré európske krajiny vyslovene zakazujú nocovanie v aute napr. na diaľničných odpočívadlách a benzínových staniciach. Iné krajiny ho obmedzujú len v určitých oblastiach. Ak plánujete cestu po Európe a prespávať v aute, overte si, kde je to povolené.

  • Vo Francúzsku je spanie v aute povolené na vyhradených miestach, ale je zakázané parkovať cez noc na okraji cesty alebo v mestských oblastiach.
  • V Nemecku sú pozdĺž diaľnic odpočívadlá, kde môžete cez noc zaparkovať, ale nocovanie v mestských oblastiach alebo na okraji cesty je nezákonné.
  • V Taliansku je voľné prespávanie v aute zakázané. Prenocovať smiete len na vybraných miestach.
  • Pokutou za nočné parkovanie mimo vyhradené miesta hrozí aj v Rakúsku.
  • Zľutovanie s únavou nemajú ani Chorváti. Na prenocovanie hľadajte pre istotu kemp.
  •  
Tip: Stiahnite si do mobilu aplikáciu park4night. Rady a recenzie ostatných užívateľov vám pomôžu nájsť nielen miesto na oddych, ale napríklad aj najbližšiu práčovňu.

 

Pohodlie pre svaly a kosti

Pri spaní v aute urobte pre svoje pohodlie maximum. Investujte do dobrého matraca. V ponuke sú nafukovací matrac do auta, karimatky alebo podložky na spanie. Vezmite si na nocovanie teplé prikrývky alebo rovno spacáky. Aj v teplejších mesiacoch môže byť v noci chladno. Na cesty sa vybavte aj vankúšmi. Pohodlný vankúš podoprie hlavu a krk počas spánku.

Tip: Prečítajte si, ako vybrať správny spacák.

Dlhodobé alebo časté spanie v aute sa nezaobíde bez kvalitného matraca. Prezrite si našich 6 tipov, ktoré vás prevedú nákupom nafukovací matrac do auta.

  1. Zohľadnite veľkosť svojho auta. Pred nákupom matraca zmerajte šírku a dĺžku priestoru na spanie. Matrac sa do auta musí pohodlne vojsť a pritom ponechať dostatok miesta na ďalšie veci a pohyb po aute.
  2. Materiál matraca. Penové matrace sú najobľúbenejšie. Sú ľahké, ľahko sa balia a poskytujú vynikajúce pohodlie. Pamäťová pena sa zase prispôsobí vášmu telu a poskytne dobrú oporu.
  3. Hrúbka matraca. Tenší matrac je kompaktnejší a lepšie sa skladuje. Hrubší matrac poskytne väčšie odpruženie, ale môže byť náročnejší na objem pri prevoze a skladovaní.
  4. Prenositeľnosť. Miesta v aute nebýva nazvyš. Hľadajte matrace, ktoré zrolujete alebo zložíte.
  5. Odolnosť. Hľadajte matrac, ktorý je odolný a vydrží dlhodobé používanie. Pri spaní v aute matrac nečaká zaobchádzanie v rukavičkách.
  6. Teplotný komfort. Regulácia telesnej teploty je v noci v aute zásadná. Hľadajte matrace, ktoré dokážu regulovať teplotu. Ideálne sú bavlnené materiály, bambus alebo vlna.

Láka vás spanie pod širákom? Nemusíte pritom spať na zemi. Pozrite sa po vhodnom kempingovom lôžku. Ide o prenosné lôžko, ktoré je ľahké a pri spaní v prírode vás udrží nad zemou. Posteľ býva vyrobená z hliníka alebo ocele a ľahko ju postavíte aj zložíte. Originálne budete aj s hojdacia sieť. Vyberať môžete medzi tými, ktoré zavesíte medzi dva stromy alebo s podpornou konštrukciou.

 

Tipy pre spanie v aute

Na nocľah si nájdite rovné parkovacie miesto. Aj mierny náklon dokáže spánok znepríjemniť. Na zatemnenie použite závesy, clony, okenné žalúzie alebo masku na spanie. Zaistíte si istú mieru súkromia a vyhnete sa skorému rannému svetlu aj svetlu z pouličných lámp. Tienidlá si kúpte alebo si vyrobte vlastné z kartónu alebo reflexného materiálu. Pokiaľ máte ľahké spanie, vybavte sa tiež štuple do uší. Hluk prechádzajúcich áut môže na niekoho pôsobiť uspávane, iného naopak od spánku drží ďalej.

Ak túžite po väčšom priestore ako je v kabíne obytného auta, kúpte si predstan. Stan sa s autom jednoducho spojí a vy na cestách získate rozšírený obývací priestor pred autom.

Predstany v našej ponuke sú vyrobené z pevných vodeodolných materiálov, ktoré odolávajú UV žiareniu. Výrobcovia nezabúdajú ani na moskytiéry pre teplé letné noci. Pozrite sa na tipy, podľa čoho vyberiete ten pravý predstan pre seba a svoje auto.

Na cesty a hľadanie miest na prenocovanie sa pripravte s predstihom. Nie je to tak jednoduché, ako to možno vyzerá. Jedno prespanie zvládnete pohodlne na odpočívadle pri benzínke. Pre dlhšie cesty už treba nájsť miesto, kde si niečo uvaríte, vyčistíte si zuby, umyjete sa alebo si dôjdete na toaletu. Inšpiráciu nájdete napr. na webe Bezkempu.cz.


Popis: Zariaďte si pre život v aute maximálny komfort. 

 

Ďalšie tipy pre príjemné spanie v aute: 

  • Správne auto. Pokiaľ plánujete spať v aute, vyberte si väčšie vozidlo s dostatkom miesta, napríklad SUV alebo dodávku.
  • Poriadok. Udržujte v aute poriadok a čistotu, aby ste si vytvorili pohodlnejšie a pokojnejšie prostredie. Používajte úložné boxy alebo tašky, aby ste mali svoje vybavenie usporiadané a neprekážalo vám.
  • Bezpečie. Parkujte na bezpečnom a dobre osvetlenom mieste.
  • Vetrajte. Zabezpečte prúdenie vzduchu. Zamedzíte tak kondenzácii vlhkosti. Pomôcť vám môže aj prenosný ventilátor. Väčšina je prispôsobená na ochladzovanie, iné zvládajú aj prikúriť v priestore.
  • Tekutiny. Majte po ruke fľašu s vodou. Nezabúdajte tekutiny dopĺňať vždy, keď to bude možné, a snažte sa mať aj rezervu.
Tip: Cenné veci dajte mimo dohľadu okoloidúcich. Dvere aj kufor majte v čase odpočinku zamknuté.

Pozrite sa aj na ďalšie cestovné vychytávky a hygienické potreby, ktoré sa vám pri kempovaní môžu hodiť. Myslite na chladiacu chladničku, varič, kempingové stoličky, stolík, instantné jedlo, čelovku. Nabaľte si na cestu dostatok vody na pitie, uvarenie kávy, umývanie rúk, zubov aj riadu.

Pred cestou spojenou so spaním v aute si najskôr zvážte všetky pre a proti. Urobte všetky opatrenia, ktoré vám zaistia pohodlie a bezpečnosť. Pokiaľ sa budete riadiť našimi tipmi, môžete zažiť úspešné a nezabudnuteľné dobrodružstvo. Zbaľte si teda deky, vankúše a zmysel pre adrenalín a vyrazte na cestu.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroj: pixabay.comunsplash.com, archív 4camping

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

1.129,00  (43.5 %) 637,90 

Porovnať

731,00  (14.38 %) 625,90 

Porovnať

741,86  (15.9 %) 623,90 

Porovnať

1.401,65  (16.61 %) 1.168,90 

Porovnať

906,80  (15.43 %) 766,90 

Porovnať

179,79  (12.73 %) 156,90 

Porovnať

2.071,34  (12.72 %) 1.807,90 

Porovnať