Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Skialpinizmus a bezpečnosť v horách

K základom pre bezpečné lyžiarske túry a pohyb v horách patrí plánovanie. Poďme sa spolu pozrieť na pár dôležitých bodov, ktoré by ste pred vašim skialpovým dobrodružstvom v zasnežených horách nemali podceniť. 


Obsah

 

Kľúčové miesta 

Prvým krokom vášho plánovania by malo byť vyznačenie lyžiarskej túry do mapy. Okrem trasy si však starostlivo zaznačte aj tzv. kľúčové miesta, teda miesta, kde hrozí potenciálne nebezpečenstvo alebo kde musíte zmeniť spôsob postupu - napríklad nasadenie mačiek, nadviazanie na lano a pod. Následne je potrebné kritické miesta posúdiť aj z hľadiska aktuálnej lavínovej situácie a celkových prognóz. Tie sledujte priebežne až do termínu vášho výstupu, pretože počasie a výstrahy sa v horách rýchlo menia. Pri plánovaní trasy je tiež dôležité myslieť na možnosti jednotlivcov v skupine a nepreceňovať ich technické a kondičné schopnosti. 

Kľúčové miesta si riadne preštudujte s dostatočným časovým odstupom. Majte naplánované rôzne spôsoby ich prekonania, preštudujte si presne terén a jeho strmosť v jednotlivých miestach, ale aj v okolí, teda čo sa nachádza nad aj pod trasou. 

 

 

Počasie 

Myslite aj na počasie a definujte si, v akom počasí je možné túru uskutočniť a aká viditeľnosť v teréne je potrebná, predovšetkým pri zjazde. Práve počasie je dôležitým faktorom, ktorý nám rozhodne o tom, či sa vôbec môžete do tejto lokality vydať. Primárne vás bude zaujímať oblačnosť a vietor kvôli viditeľnosti a lavínovému nebezpečenstvu. 

 

Čo si vziať so sebou?

Po vyhodnotení kľúčových miest a počasia je zásadný výber potrebného vybavenia. Vodca túry by vám mal dať zoznam potrebných produktov na základe náročnosti výstupu a zjazdu. Čo si ale všeobecne zabaliť do batohu takmer na každú lyžiarsku túru?

   

 

Skialpshop a požičovňa skialpov Praha

Vyberáte si skialpy? Alebo si ich zatiaľ chcete iba požičať? Naša skialpová špeciálka v Prahe vám ponúka komplexný servis. Poradenstvo, výber, montáž aj servis stúpacích pásov. Individuálna konzultácia aj vstupná inštruktáž vrátane 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Alternatívne cesty

Cestou vás môže stretnúť mnoho premenných, ktoré ovplyvnia váš plán a budete musieť hľadať alternatívnu cestu alebo cieľ. Vždy je nutné pripraviť si vopred záložný plán, ktorý vám umožní zmeniť trasu k inému cieľu. Mať naplánovanú iba jednu trasu bez alternatív je vysoko riskantné. 

Časový harmonogram by mal byť veľmi presný, rovnako ako určenie parametrov na vaše vybavenie. Trasy na mape majte s vyhodnotením so sebou. Pri plánovaní časového harmonogramu si dajte pozor na aspekty, ktoré vám môžu cestu nečakane predĺžiť. Ide napríklad o nečakané prestávky, zmeny počasia, prešľapávanie stopy, precenenie kondície jednotlivcov či ich technických zručností. 

 

Udržiavanie rozstupov

Častou príčinou úrazov je pád pri schádzaní. Buďte teda obozretní a prispôsobte svoju jazdu konzistencii snehu. Pri pádoch je tiež veľké riziko uvoľnenia lavíny. V rámci bezpečnosti nezabúdajte tiež udržiavať dostatočný rozostup. Pri zjazde sa odporúča rozostup až 30 metrov, pri výstupe vám stačí strážiť si 10-metrový rozostup od ostatných členov skupiny. Zlyžovanie strmých svahov (teda menej ako 30°) by mal vždy koordinovať vodca skupiny. 

   

 

Čo je skialpinizmus?

Skialpy sa tešia v posledných rokoch veľkej obľube. Vedeli ste, že pred výberom vybavenia by ste si mali ujasniť, ktorej zo skialpových disciplín sa budete venovať?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ohľaduplnosť

Pri aktivitách v horách buďte tiež ohľaduplní voči prírode. Vstup do pokojových zón národných parkov je zakázaný a porušovanie tohto zákazu má zásadný vplyv na chránené druhy zvierat, rastlín a v konečnom dôsledku aj na celý ekosystém. Prečo je dodržiavanie pravidiel národných parkov také dôležité? To sme pre vás v spolupráci s Krkonošským národným parkom spracovali v článku TU

V neposlednom rade sa, samozrejme, nestále držte svojej skupiny, ktorá by mala mať maximálne 6 osôb. Komunikujte prípadne aj s ďalšou skupinou, ktorá je blízko a buďte k ostatným ohľaduplní. Podrobnosti o vašej ceste by mal poznať aj niekto, kto zostáva v bezpečí chaty alebo domova. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Zdeněk Batek 

Zdroje: archív 4camping, archív Hannah

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

136,00  (22.87 %) 104,90 

Porovnať

92,00  (19.67 %) 73,90 

Porovnať

73,00  (67.26 %) 23,90 

Porovnať

131,00  (19.92 %) 104,90 

Porovnať

572,00  (29.91 %) 400,90 

Porovnať

98,00  (19.49 %) 78,90 

Porovnať

176,00  (22.22 %) od 136,90 

Porovnať

121,89  (14.76 %) 103,90 

Porovnať