Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Čo je to skialpinizmus?

Skialpinizmus sa v posledných rokoch teší veľkej obľube. Vedeli ste, že pred výberom vybavenia by ste si mali ujasniť, ktorej zo skialpinistickej disciplíne sa budete venovať? 


Obsah

Vyšliapnuť si zasnežený kopec na lyžiach alebo splitboarde a vyhnúť sa preplneným zjazdovkám. Vybrázdiť v čerstvo napadanom prašane prvú lyžiarsku lajnu. To sú lákadlá väčšiny milovníkov zimných hôr. Varujeme, skialpining je vysoko návyková aktivita. Čo všetko sa skrýva pod pojmami skialp alebo skialpinizmus, ktoré rezonujú v posledných rokoch medzi milovníkmi zimných športov? Prehľad aktivít vrátane sprievodcu výberom pre vás chystáme v nasledujúcich článkoch, ktoré venujeme práve skialpiningu. 

 

Čo je skialpinizmus?

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá. Ide všeobecne o horskú turistiku na lyžiach, kde si namiesto pohorkov obúvate skialpové topánky. Výber dobrých skialpových topánok je základ, ďalej budete potrebovať lyže so špeciálnym viazaním a stúpacie pásy, vďaka ktorým sa nebudete šmýkať do kopca a po ich sňatí vás na vrchole čaká zážitok zo zjazdu podľa podmienok terénu a vašich schopností. Rovnako ako iné športy, aj skialpinizmus má svoje disciplíny, ktoré majú špecifické požiadavky na rôznosť vybavenia. Pred zaobstaraním vybavenia je teda dobré si ujasniť, k akej konkrétnej disciplíne smerujete. Pokiaľ máte jasno, potom vám nič nebráni prejsť k výberu, ak si však nie ste istí, poďme sa na jednotlivé skialpinistické aktivity pozrieť zblízka. S výberom vybavenia vám tiež radi odborne pomôžu v našej skialpovej špeciálke v Prahe

 

Skitouring 

Ako už z názvu vyplýva, ide o výlet na lyžiach a zároveň najprirodzenejšiu pohybovú aktivitu v zasnežených horách. Vstupným predpokladom pre túry na lyžiach je zodpovedajúca fyzická kondícia a základné lyžiarske schopnosti. Pri skitouringu sa pohybujete turisticky voľným terénom od slovenských hôr po rozľahlejšie pohorie v zahraniční (napr. Alpy, Krkonoše). Môže ísť o jednodenné aj viacdenné túry s prespaním v horskej chate, winterraume alebo v bivaku. Pri plánovaní túr buďte rozvážni a dávajte pozor na lavíny a ďalšie riziká vo voľnom teréne. 

Vybavenie na skitouring:

 

Skialpinizmus

Skialpinizmus je náročný výstup so strmým a dlhým zjazdom. Ak ste priaznivec alpinizmu, skitouringu a extrémneho lyžovania, skialpinizmus bude disciplína presne pre vás. Výzvy v podobe zdolávania horských štítov a divokých zjazdov. Kombinácia pre horolezcov a lyžiarov s perfektnou technikou a množstvom odvahy. Predpokladom je výborná kondícia, zjazdárske zručnosti naprieč terénmi. Nemenej dôležitou zručnosťou je zvládnutie horolezeckých techník naprieč terénmi a pohybu po ľadovci. Pri skialpinizme vzrastá tlak na správne vyhodnotenie objektívneho stupňa nebezpečenstva, ktoré vám v horách príroda predostrie.

Vybavenie vhodné na skialpinizmus: 

 

FreeSkitouring

Forma voľného horského lyžovania s dôrazom na pôžitok z jazdy voľným terénom mimo lyžiarske strediská. Cesta za prašanom vedie v určitej miere na vlastných pásoch. V tomto prípade môžete ušetriť čas a silu pre kvalitný zjazd nástupom pomocou lyžiarskych areálov, poprípade lanovky, rolby, skútra alebo helikoptéry. Základom je veľmi dobrá lyžiarska zručnosť, znalosť lavínovej problematiky v horách a orientácia v horskom teréne, pretože zjazdové línie väčšinou nemáte možnosť zmapovať výstupom. 

Vybavenie na FreeSkitouring

Pre tento typ zjazdu volíme tuhú obuv, široké lyže a robustné viazanie s čo najlepšími vlastnosťami, čo, samozrejme, znamená vyššiu hmotnosť vybavenia ako pri iných disciplínach.

 

Fitness Skitouring 

Kondičný skitouring sa odohráva v technicky nenáročnom teréne (lyžiarske strediská, lesné cesty a pláne). Často je fitness skitouring praktizovaný ako trendy náhrada namiesto cvičenia vo fitness centre v lyžiarskych rezortoch a ich okolí. Fitness Skitouring je aktivita pre športovcov, ktorí hľadajú vybitie energie, ale nechcú riešiť zložité plánovanie viacdenných túr a predovšetkým lavínového nebezpečenstva. 

Vybavenie vhodné na Fitness Skitouring: 
  • ľahké topánky s dostatočným rozsahom predozadného pohybu v "komíne"
  • lyže 75- 85 mm pod pätou 
  • jednoduché pinové viazanie
  • pásy s dobrým pomerom stúpanie/sklz

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Zdeněk Batek 

Zdroje: archív 4camping, archív Hannah

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

136,00  (22.87 %) 104,90 

Porovnať

92,00  (19.67 %) 73,90 

Porovnať

131,00  (19.92 %) 104,90 

Porovnať

73,00  (45.34 %) 39,90 

Porovnať

572,00  (19.95 %) 457,90 

Porovnať

98,00  (19.49 %) 78,90 

Porovnať

121,89  (14.76 %) 103,90 

Porovnať

232,58  (20.93 %) 183,90 

Porovnať