Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Páperové spacie vaky a ich údržba

Spacáky z peria sú kráľovskou kategóriou spacákov. Ide o najteplejšie spacie vaky. Bez nich si žiaden cestovateľ, horolezec alebo náročnejší turista nevie zimné nocovanie predstaviť.


Odkiaľ kam v článku

Páperový spacák, v ktorom môžeme pohodlne spať aj v mínus desiatich stupňoch, sa váhovo dokáže vojsť aj do 1300 g. Spacák s dutým vláknom sa bude blížiť 2,5 kilogramom. Tiež životnosť peria býva dvojnásobná a navyše väčšina výrobcov je schopná perie po čase doplniť. 

Prednosti páperových spacákov

Problémom páperových spacákov predtým bývala minimálna výhrevnosť peria mokrého, ktoré sa "zlepí" a takmer stratí loft. O páperové spacáky je stále dôležité dobre sa starať. Snažiť sa uchovať perie v suchu a často ho vetrať a dosušovať. Väčšina výrobcov páperových spacákov ale dnes už používa mteriály, ktoré sú nielen ľahké, ale do istej miery aj odolné voči vode. Niekedy nielen vodeodpudivé ale priamo nepremokavé. Keď sa k tomu pridá prirodzená "premastenosť" peria, tak už nie je potrebné sa používania spacáku aj vo vlhku báť. 

Je tiež rozdiel medzi samotným perím. Bežne sa používa husie a kačacie perie. Z týchto dvoch je práve husie kvalitnejšie a pri nižšej váhe dosahuje lepší loft

Čo je to LOFT?

 

LOFT = Schopnosť čo možno najmenšieho množstva peria vyplniť čo možno najväčší priestor.

Maximálny loft dosahuje najkvalitnejšie prachové perie. Bohužiaľ však trvá dlho, než sa takto jemné perie nadýcha, roztiahne sa a loft "naberie". Preto sa pridávajú aj pevnejšie a ťažšie pierka, ktoré síce hodnotu zhoršujú, ale zlepšujú rýchlosť, s akou sa loft "naberie" a spacák začne fungovať. 

Pomer prachového a hrubšieho peria sa udáva v pomere percent. Z vyššie uvedeného dôvodu nenájdete 100/0, ale 90/10 (90% prachového peria a 10% hrubého). 

Pranie páperových spacákov

Spacák je potrebné prať najlepšie v ruke a pomocou šetrných pracích prostriedkov. Najlepšie tých od výrobcu Nikwax - Down Wash, Sportwash alebo podobné. Pračku môžete použiť len v prípade veľkej nutnosti, ale len na malé otáčky a naozaj veľkú (na veľa kg) a skôr malé spacáky. V opačnom prípade zničíte nielen perie, ale aj pračku, pretože spacák nasaje obrovské množstvo vody a motor to neutiahne. Po vypratí nechajte spacák odkvapkať a sušte ho najskôr voľne položený, neskôr (keď to pôjde) tak zavesený - vždy najlepšie vo vodorovnej polohe. Pri ošetrovaní sa, samozrejme, riaďte symbolmi na visačkách spacích vakov. Nejde len o perie samotné, ale sú rôzne aj vnútorné a vonkajšie materiály! 

V každom prípade vyprať spacák je práca ťažká a veľmi zdĺhavá, a preto sa naozaj oplatí nechať si spacák profesionálne vyčistiť, najlepšie u výrobcu.

Správna starostlivosť = spokojnosť na oboch stranách

Pokiaľ sa rozhodnete pre spacák z páperia, odmení sa vám kráľovským pohodlím - spánkom "ako v perinke"! Keď sa mu odmeníte riadnou starostlivosťou, budete obaja dlho spokojní a cesty do prírody pre vás budú veľkou radosťou! 

Zdroje: archív autora, unsplash.com

Ďalšie články o spacích vakoch:

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

306,00  (35.33 %) od 197,90 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 900

306,00  (35.33 %) 197,90 

Porovnať

368,00  (25.03 %) 275,90 

Porovnať

(7.43 %) 237,90 

Porovnať

446,00  (21.77 %) 348,90 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 500

204,00  (27.99 %) 146,90 

Porovnať

257,00  (37.75 %) 159,99 

Porovnať

471,00  (24.23 %) 356,90 

Porovnať