Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako legálne prespať v prírode - nocujem alebo už táborím?

Zbaliť si jedlo na dva dni, v piatok hodiť na chrbát batoh a celý víkend vandrovať po lese. Česká vášeň, ktorej sa v súčasnej dobe hovorí bushcraft alebo survival, bola predtým označovaná jednoducho ako tramping.

Táto záľuba v ľuďoch prežila ťažké časy za nacizmu aj komunizmu a pamätajú na ňu aj naše zákony. Nemusíte teda mať strach spať v lese, stačí poznať svoje právo na rekreáciu.


Obsah

Blúdiť lesom, počuť spev vtákov, občas zahliadnuť nejakú tú srnku, užiť si výhľad, zbierať huby či maliny, priniesť si jesenné lístie alebo sa ponoriť do tmy s hviezdnym nebom nad hlavou - to všetko sú činnosti, ktoré sú považované za pozitívne vedľajšie účinky prírody, prípadne lesa. V dnešnej dobe sme sa rozhodli niektoré prírodné oblasti chrániť, iné prešli do osobného vlastníctva. Ak budete mať v pláne stráviť noc v prírode bez strachu z odhalenia a trestu, bude sa to veľmi líšiť v závislosti na tom, ako veľmi je územie chránené, prípadne komu patrí.

Najprv zdôraznime, že vstup do lesa nemožno bezdôvodne zakázať, a to ani v prípade súkromného lesa. Ide o ochranu práv verejnosti čerpať pozitívne vedľajšie produkty prírody, čo je rozdiel napríklad oproti USA, kde majiteľ môže vstup nepovolaným osobám ľubovoľne zakazovať. V ČR je vstup verejnosti možné obmedziť len dočasne v čase párenia zveri alebo v prípade, že v danej oblasti prebieha lov, lesné práce, či hrozí iné nebezpečenstvo (požiar, polom). Zvláštnou kapitolou sú chránené oblasti ako národné parky, kde je pohyb umožnený len po značených chodníkoch z dôvodu ochrany vzácnych druhov rastlín či zvierat.

Nocujem alebo už táborím?

V lese môžete zostať aj cez noc a nikto vás nemôže žiadnym spôsobom obmedzovať. České zákony umožňujú v prírode voľne "nocovať". Definícia tohto termínu sa ustálila na tvrdení, že ide o jednorazové prespanie bez znakov dlhodobejšieho pobytu. Príkladom nocovania je napríklad položenie karimatky a zaľahnutia do bivaku, či prespanie v hamaku. Ráno na mieste môjho pobytu po sebe nezanechám ani smietko.

Druhým termínom, ktorý zákony zmieňujú, je táborenie. Tým je napríklad viacdenný pobyt na jednom mieste, kde si postavím stan, výkopem latrínu, založím ohnisko a natiahnem šnúry na bielizeň. Táborenie je na väčšine miest zakázané, prípadne k nemu musíte mať súhlas majiteľa pozemku.

Hranica medzi týmito termínmi nie je v zákone úplne jasná, avšak už fakt, že o nich viete, vám pomôže v prípade akýchkoľvek problémov. Dá sa ale povedať, že postavením stanu či iného pevného prístrešku sa dostávate na hranu oblasti nocovania, hoci chcete zotrvať len jednu noc.

Byť videný alebo splynúť s okolím?

Nocujete v bivaku v húštine, zaobstarali ste si maskáčovú plachtu a snažíte sa o maximálnu neviditeľnosť? Je to určite dobrý spôsob, ako sa vyhnúť nechcenej pozornosti. Ja som naopak, od tohto štýlu prešiel radšej k riadenej pozornosti. Spím na dobre viditeľnom mieste, používam svietivé farby na povrazy a niekedy dokonca nechám na strome obďaleč na výstrahu cez noc svietiť čelovku.

Moja motivácia je prostá. Viem, že nerobím nič zakázaného a moja skúsenosť s "kontrolami" je len dobrá - narazil som na rozumných mužov. Nech pokojne prídu a porozprávame sa, napríklad mi dajú nejaký dobrý tip na miesto v okolí. Kým chcem byť však 100% videný, sú poľovníci (prípadne jednoducho lovci). Pamätám si tú hrôzu, keď som spal v prírode a celú noc sa ozývali výstrely, občas niekto okolo prešiel na štvorkolke. Dištancujem sa od novinových článkov, ktoré poľovníkov prezentujú ako "opilcov a vrahov", avšak ak sa pri love zveri používajú strelné zbrane, tak radšej chcem byť veľmi dobre vidieť, než aby som sa náhodou ocitol v niečom hľadáčiku. Ak takéto riziko považujete za nereálne, čítajte tento prípad, kde išlo len o jednu ranu na tmavý bod uprostred lúky pred svitaním. Áno, správne hádate, že tmavým bodom bol bivakující mladík …

Čo rozhodne nerobiť

Nezakladajte oheň, nerobte hluk, nevyhadzujte v lese odpadky, nestínajte stromy, neničte ani iné rastliny. Znie vám to ako zákazy zo škôlky? Nie je to žiadna veda, hoci za každým zákazom je legislatíva, ktorú si môžete načítať, a robiť aspoň to, čo vám nikto nezakazuje.

  • Zakladanie otvoreného ohňa je povolené 50m od hranice lesa. V lese si teda ani nezapálite, uvariť si musíte vždy na povolenom mieste (ohnisko), s povolením majiteľa či na lúke. A pozor na sucho! Aj tu je potrebné používať sedliacky rozum - založením fatry uprostred noci s prúdom iskier až ku korunám stromov si koledujem o problém, ak si uvarím jedno Adventure Menu na malom plynovom variči, len ťažko to niekto postrehne ...
  • Je povolené z lesa odnášať voľne ležiace vetvy do 7 cm v priemere (suché, bez kôry, na zemi ležiace). Zabudnite na výrub suchých stromov či lámanie väčších vetiev - to všetko je obchodovateľným materiálom, ktorý patrí majiteľovi pozemku.
  • Biologický odpad sa po sebe snažte zahrabať, všetko ostatné si po sebe odneste. Skládky a vyhadzovanie odpadkov je úplne logicky pokutované a upozorňujem, že plechovky nehoria úplne najlepšie, takže si ich tiež odneste.
  • V CHKO či v súkromných lesoch je povolené zbierať lesné plody a huby. To však nerobte v národných parkoch alebo v prípade, kedy zberom dochádza k ničeniu rastlín (obligátne hrable na čučoriedky).

Som v CHKO, NP, na pozemku obce alebo v súkromnom?

Podľa toho, na akom pozemku sa nachádzam sa odvíja množstvo zákazov, ktoré sa ma týkajú. Je fajn si toto pred výletom zistiť, takže hurá na iKatastr.

  • Národný park - v prvej zóne NP mi je nakázané pohybovať sa iba po vyznačených chodníkoch, nocovať by teda išlo iba priamo na chodníku. V tomto ohľade odporúčam využívať vyhradené nocľahy (napríklad v NP Šumava) a strážcov NP zbytočne neprovokovať. Avšak aký veľký je rozdiel, či si na kraj chodníka ľahnem cez deň alebo v noci?
  • Chránená krajinná oblasť - tu je situácia prívetivejšia, prenocovať môžem prakticky kdekoľvek. Dokazuje to aj spor z roku 2008, kedy pán Hythe žiadal správu CHKO o povolenie 10 rokov bivakovať na ich územiach. Po ujasnení definícií mu bolo vyhovené a týmto sa nám všetkým otvorili dvere k pokojnému spánku.
  • Prírodné rezervácie a pamiatky ako ďalšie typy chránených oblastí zo svojich plánov radšej vypustite. Pravidlá tam sú prísnejšie.
  • Územie obce - obec môže osobitnou vyhláškou zakázať táborenie aj nocovanie na celom svojom území, ale zvyčajne sa tak nedeje. Než ale vyrazíte, skúste sa na obecnom úrade informovať.
  • Súkromný pozemok - pokiaľ ide o súkromný pozemok (les, lúka) máte povinnosť si pred táborením(!) získať súhlas vlastníka. Vlastník vám nemôže zakázať vstup a zákony aj postupy súdov naznačujú, že k nocovaniu žiadny súhlas nepotrebujete. Ale vysvetľujte to uprostred noci majiteľovi, ktorý vás so svojim dobermanom Rexom prišiel dôrazne požiadať o opustenie jeho pozemku. Alebo sa s ním dohodnite vopred, možno si dohovoríte aj možnosť postavenia nejakého atypického prístrešku.

Ako sa brániť?

Pokiaľ sa nevyhnete nepríjemnému prebudeniu a budete si istý, že robíte maximum preto, aby ste dodržali platné zákony, skúste svoje jednanie slušne vysvetliť. Lesná stráž, strážca NP či majiteľ pozemku určite radi počujú, že ste informovaný, prírodu nepoškodzujete a ráno po sebe upracete a pôjdete. Vyhrážky súdom, sťažnosti na zneužitie verejnej právomoci či preťahovačky o pokute alebo správnom konaní by som vždy nechal až na úplný koniec a radšej sa dohovoril. V najhoršom prípade by som všetko riešil pod dohľadom polície, držal sa tvrdenia, že som zákony neporušil a odmietal pokutu.

Tip redakcie: Na mapy.cz nájdete značky označené ako prístrešok či nocľah. Skúste si budúci výšľap naplánovať podľa nich, veď spať nemusíte len na ihličí!

Tak strach bokom a hurá pod širák

Ak sa z akéhokoľvek dôvodu nemôžete vzdať spania v stane, robte tak maximálne opatrne, využívajte primárne kempy a oficiálne miesta určené na táborenie. Ak vás zaujíma pobyt v prírode nadivoko, skúste ísť naľahko, zoberte si len plachtu alebo bivak a s ohňom veľmi nepočítajte.

Na tejto planéte je nás stále viac a ja vás všetkých, ktorí ste tento článok dočítali až sem, prosím, vážme si prírodu a voľnosť, ktorú v prístupe k nej máme. Stačí málo a na prechádzku lesným chodníčkom si budeme kupovať vstupenku.

Užitočné odkazy:

 

iKatastr

 

kataster nehnuteľností s prehľadom národných parkov, prírodných rezervácií atď.

mapy.cz

asi najlepšie online turistické mapové podklady, vrátane prehľadu nocľahov

spanie v hamaku obsiahly sprievodca výberom hamaku a jeho následným používaním

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archiv autora, ikatastr.cz, lidovky.cz, mapy.cz

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

275,00  (12.04 %) 241,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 3,8

73,00  (45.34 %) 39,90 

Porovnať

Dámske tielko MOOA Beth

33,00  (42.73 %) 18,90 

Porovnať

122,00  (51.72 %) 58,90 

Porovnať

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

69,00  (24.78 %) 51,90 

Porovnať

18,52  (24.95 %) 13,90 

Porovnať

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (35.85 %) 248,90 

Porovnať