Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať stan

Stan bude vašim spoločníkom aj na niekoľko rokov, preto k jeho nákupu pristupujte maximálne zodpovedne. S našim radcom to však bude hračka.


Obsah

 

 

 

Prvý krok

Predtým, než vôbec začnete stan vyberať, si určite ujasnite niekoľko zásadných vecí: 

  • kde a v akých podmienkach budete stan používať
  • ako často ho budete používať
  • aký veľký stan chcete a pre koľko osôb by mal byť
  • koľko má poňať batožiny a vybavenia
  • uprednostňujete cenu alebo výkon
  • koľko chcete do kúpy investovať

 

Dajte prednosť výberu "naživo"

Ak ste na základe zodpovedania predošlých otázok získali všeobecnú predstavu o stane, ktorý hľadáte, je čas pozrieť sa po konkrétnych modeloch a tie medzi sebou porovnať.

Jednoznačne najlepším miestom na výber stanu je Výstava stanov a vybavenia do prírody. Tam si môžete stany zadarmo nielen pozrieť, ale aj preliezť a ohmatať. Vyberať si môžete z viac než 300 vystavovaných modelov všetkých typov a veľkostí. Navyše vám s výberom poradí odborne vyškolený personál. Výstava stanov a vybavenia do prírody sa každoročne koná v letných mesiacoch v areáli PVA EXPO Praha Letňany. 

Pokiaľ z akéhokoľvek dôvodu sa na Výstavu nedostanete a tak si stany prehliadnuť naživo nemôžete, je tu pre vás 4camping.sk s najširšou ponukou stanov v strednej Európe, s erudovanými pracovníkmi zákazníckeho centra a sieťou výdajní s rozšírenou ponukou doplnkového sortimentu. 

 

Pri výbere stanu sa zamerajte na správnu voľbu jeho vlastností:

  • Je pre vás dôležitá mobilita? Hľadajte stany s jednoduchou a rýchlou stavbou.
  • Budete sa pohybovať po svojich a ťahať všetko vybavenie na chrbte? Uprednostnite nízku váhu a zbaliteľnosť pred vysokým komfortom a veľkým priestorom.
  • Ste zvyknutí ťahať veľa "materiálu"? Potom bude potrebné zvoliť o niečo väčší stan.
  • Chcete v stane prebývať aj za nepriaznivých poveternostných podmienok? Oceníte väčšiu úžitkovú plochu aj patričnú výšku.
  • Dávate prednosť komfortu? Voľte rozmernejšie stany s viacerými vstupmi, podlahou v predsieni, organizérmi, úložnými priestormi alebo veľkými otváracími oknami.
  • Plánujete prírastok do rodiny alebo vás naopak čaká osamostatnenie niektorých jej členov? Pri výbere stanu a jeho veľkosti myslite dopredu.
  • Vodný stĺpec nie je všetko. Častejšie budete mať v stane mokro spôsobené kondenzáciou vody, než pretečením vonkajšieho plášťa. Preto hľaďte na prepracovaný systém odvetrávania a nezabudnite ho v reále využívať.
  • Farba stanu nie je len na okrasu. Svetlý stan sa toľko nezahrieva, v tmavej spálni sa zase lepšie spí.

 

Konštrukcia

Zásadnú úlohu pri výbere hrá jeho konštrukcia. Rozoznávame hneď niekoľko typov, s ich prednosťami aj nedostatky. Voľba je na vás: 

Kopula - iglu

Najrozšírenejšia konštrukcia turistického stanu. Svojím tvarom nápadne pripomína dobre známe iglu. Táto samonosná konštrukcia je tvorená 2 pružnými prútmi, vychádzajúcimi z rohov štvorhrannej podlahy a pretínajúce sa v najvyššom bode. Klasická kopula s dvoma prútmi disponuje len malou "predsienkou", tzv. apsidou. Preto je často doplnená ďalším prútom či prútmi tvoriacimi plnohodnotnú predsieň alebo spálňu. Hlavnými výhodami kopulovej konštrukcie sú rýchla a intuitívna stavba, dobrá stabilita a nízka hmotnosť. 

   

 

Test: Stan Zulu Dome 2

Užívateľsky prívetivý stan s jednoduchou konštrukciou - to je Dome 2 od výrobcu Zulu.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Tunel

Tento typ konštrukcie si možno predstaviť ako rukáv v tvare obráteného U. Tunelové stany majú najväčšiu úžitkovú plochu, sú veľmi ľahké a pri správnom natočení a dobrom ukotvení extrémne odolné voči vetru. Stabilita tunelu je ale podmienená kotvením, bez ktorého sa stan zloží ako harmonika. Tunel býva veľmi často kombinovaný s kopulovou konštrukciou. Výsledná tzv. kombinovaná konštrukcia je najčastejšie používaným typom turistického rodinného stanu. 

 

Áčko - klasika

Jednoplášťový stan pripomínajúci z čelného pohľadu písmeno A. Konštrukciu tvoria najčastejšie 2 pevné tyče umiestnené uprostred čelnej a zadnej steny. Tie nesú vrcholy stanu. Stan sa potom podobne ako tunel vypína pomocou laniek a kolíkov. Dnes sa už veľmi nevyrába. Najčastejšie býva používaný ako lacný festivalový stan alebo ako záhradný prístrešok pre deti. 

 

Geodetická konštrukcia

Tento typ stanov je určený do tých najextrémnejších podmienok, kde musí odolať silnému vetru, dažďu či sneženiu. Zároveň musí byť možné ho postaviť aj na miestach, kde sa dá len veľmi ťažko kotviť. Preto je vyrobený z tých najlepších materiálov a jeho konštrukcia je tvorená väčším počtom pružných prútov krížiacich sa v rôznych bodoch vytvárajúcich veľmi stabilnú kopulovú konštrukciu. Oproti klasickým kopulovým stanom majú tie geodetické vyššiu hmotnosť, oveľa dlhšie a horšie sa stavajú a ich cena môže stúpať až do závratných výšin. 

 

Týpí

V súčasnosti dochádza k určitej "renesancii" týpí. Skautské oddiely často v táboroch dávajú prednosť týpí pred tradičnými podsadovými stanmi. Obľúbenosť si však získavajú stany tohto typu aj medzi vodákmi a kempármi, ktorí vítajú nielen možnosť zdieľaného priestoru vo väčšej skupinke ale tiež určité kúzlo "májoviek" spojené s prespávaním v týpí. 

 

Jurta

Podobne ako týpí sa z bežného obydlia etnického obyvateľstva stáva stále obľúbenejším variantom konštrukcie kempingového stanu. Jej prednosťou je veľký spoločný priestor aj dobrá stabilita. Nedostatky sú vysoká cena, veľký zbalený objem a absencia súkromia. 

   

 

Bavlnené stany - retro alebo hit súčasného kempovania?

Retro "Áčko" - to sa vybaví asi každému, keď počuje pojem bavlnený stan. O tom, že moderné bavlnené stany sú už dávno o niečom inom, vás určite presvedčí ďalší článok z našej Poradne.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Povrchové materiály stanov

  • Podlaha: Dnes sa používajú prevažne tie vyrobené z nylónu. Ten je totiž ľahší, pevnejší a odolnejší proti oderu než polyester. Na druhej strane rýchlejšie degraduje UV žiarením a značne sa preťahuje pri zvlhnutí a zmenách teplôt. U lacných stanov sa môžete stretnúť tiež s podlahou z polypropylénu. Tá je stopercentne vodeodolná a lacná, ale je veľmi ťažká a má obmedzenú životnosť. Oveľa častejšie sa preto polypropylén používa ako materiál autoplachiet. 
  • Tropiko: Na tropiko sa najčastejšie pre svoje vlastnosti používa polyester, ktorému slnečné lúče toľko neškodia a menej sa preťahuje pôsobením vody a pri zmenách teploty. 
  • Záter: Čo by boli polyester a nylón bez záteru. Oba materiály nutne potrebujú záter, aby im dodal požadovanú vodeodpudivosť. Záter môže byť buď polyuretánový, alebo silikónový. 

Pre úplnosť je potrebné dodať, že existuje niekoľko kombinácii použitých materiálov, z ktorých každá má svoje pre i proti. 

  • polyester + vnútorný polyuretánový záter (PU) bez ďalšej technickej úpravy - suverénne najpoužívanejší variant na tropiko stanov. Ponúka priemernú životnosť, najnižšiu cenu a najlepšiu priedušnosť (okrem stanov bavlnených). Švy je možné podlepiť silikónovou páskou. Hlavná nevýhoda tkvie v najvyššej váhe a savosti materiálu. 
  • nylón + vnútorný PU záter bez ďalšej technickej úpravy - jednoznačne najfrekventovanejší materiál podláh. Ponúka vysokú pevnosť a mechanickú odolnosť pri vcelku nízkej váhe a nízkej cene. Je možné podlepovať švy. Malá odolnosť proti UV a veľká rozpínavosť u podláh nehrajú rolu. 
  • polyester + vonkajší silikónový záter + vnútorný PU záter bez ďalšej technickej úpravy - častý variant materiálu tropika u drahších stanov. Silikonizácia rapídne zvyšuje životnosť proti UV žiareniu a robí materiál nenasiakavým (voda sa len zleje). Značné navýšenie ceny sa vďaka zvýšeniu trvanlivosti vráti vďaka dlhovekosti produktu. Nevýhodou je relatívne vysoká váha a prakticky nulová priedušnosť. Tieto materiály bývajú na ohmat najpevnejšie. Je možné podlepovať. 
  • polyester + vonkajší silikónový záter + vnútorný PU záter + Ripstop - vďaka špeciálnej ripstopovej úprave získava tento obľúbený variant materiálu tropika drahších stanov do náročných podmienok ďalší benefit - oveľa väčšiu mechanickú odolnosť pri zachovaní hmotnosti. Inak platí to isté čo pre predošlý bod. 
  • nylón + vonkajší aj vnútorný silikónový záter + Ripstop - najvyspelejšia a najľahšia kombinácia technológií. Silikón chráni nylón pred UV žiarením. Materiál je totálne nenasiakavý a prakticky vôbec nedýcha. Ripstop technológia a spevnenie silikónom umožňujú použitie najnižšej možnej gramáže materiálu. Suverénne najnižšia hmotnosť je vykúpená vyššími cenami a nemožnosťou podlepovať švy. Materiál je na ohmat veľmi zraniteľný - je to však z väčšej časti len zdanie. Celkovo je materiál nepremokavý. 

 

RIPSTOP(= trhanie zamedzujúce)

  • Technológia tkania látky, pri ktorej sa používajú rôzne hrubé vlákna a rozdielna hustota tkania, prípadne špeciálna technika kríženia vlákien.
  • Hlavným účelom je zníženie hmotnosti materiálu pri súčasnom vylepšení pevnosti v ťahu - pri porušení štruktúry tkaniny (roztrhnutí) by sa trhlina nemala zväčšovať a šíriť ďalej.
  • Vyššie ceny ripstopových materiálov vyvažujú ich nesporné výhody, ku ktorým patrí aj až 2x vyššia priesvitnosť než u bežného "šuštiaka".
  • Obvykle sa používa na stanové tropiká.

 

Nosné konštrukcie - prúty

Konštrukia je základ každého stanu. Tu je prehľad všetkých druhov stanových konštrukcií, na ktoré v bohatej ponuke trhu môžete naraziť:

  • Laminát (fiberglass) - obvykle čierne tyče v priemere 6,5 - 12,7 mm, opatrené vonkajšími kovovými spojkami. Najlacnejší, a preto najrozšírenejší materiál. Má najnižšiu životnosť a je relatívne ťažký. Nesvedčí mu časté stavanie a búranie, má potom tendenciu lámať sa o hranu kovových spojok. 
  • Durawrap/Duraflex/Wrapflex - vylepšený laminát. Väčšinou sivé tyče s jasne viditeľnou kosoštvorcovou textúrou. Priemer býva 8,5 - 12,7 mm a používajú sa kovové vonkajšie spojky. Ide o drahšiu a trvanlivejšiu verziu laminátu, avšak s rovnakou hmotnosťou. Nosné laminátové jadro by malo byť akostnejšie a navyše je opatrené povrchovým opletom sieťkou/bužírkou, ktorý odoláva lepšie hrane kovovej spojky. Navyše tento oplet zamedzuje tvorbe ostrých ihiel pri zlomení tyče, ktoré by mohli ľahko pretrhnúť stan alebo poraniť stanárov. 
  • Oceľ - materiál tých najväčších rodinných stanov. Na rozdiel od všetkých ostatných druhov tyčí sa pri stavbe neohýba, ale je už predtvarovaná z výroby. Tyče s priemerom väčšinou 20-30 mm. Suverénne najvyššia hmotnosť je daňou za nezničiteľnosť a najvyššiu nosnosť. Predtvarovanie umožňuje vytvoriť kvádrový tvar, čo prospieva vysokou mierou k žiadanej vnútornej priestrannosti rodinného stanu. 
  • Dural - veľmi ľahký materiál s vysokou životnosťou. Najpoužívanejší materiál u drahších turistických stanov. Tyče bývajú lesklo zlaté, strieborné alebo červené. Majú spojky zvnútra, preto je zostavená tyč po celej dĺžke hladká. Vďaka tomu sa ľahko preťahuje tunelíkmi. Môžeme sa stretnúť s priemermi 8,5 - 11,0 mm. Duralové tyče sa mierne líšia v použitých zliatinách. Najbežnejšia je zliatina T6 6001 a o stupienok lepšia T6 7001. Najpevnejší a najakostnejší je dural T9 7075. 
  • Skandium - zliatina duralu s bohatou prímesou skandia (Sc). Ešte o nutný kus ľahšia a pevnejšia než "obyčajný" dural. Vďaka svojej vysokej cene sa objavuje len veľmi zriedka u tých najdrahších expedičných stanov. Prípadne tieto tyče niektorí výrobcovia ponúkajú ako príplatkovú výbavu. 
  • Karbón/kevlar - absolútne najľahší materiál pri zachovaní vysokej pevnosti. Tieto tyče je možné nájsť v príplatkovej ponuke len niekoľkých výrobcov expedičných stanov na svete. Cenovo väčšinou vychádza na hodnotu samotného stanu, respektíve na 2- až 3-násobok ceny tyčí duralových. 
  • Trekové palice/lavínové vybavenie - v posledných rokoch sa mnohí výrobcovia ultraľahkých stanov pokúsili prísť s originálnym riešením využívajúcim vybavenie, ktoré nesiete na výpravu so sebou. Vznikajú potom niekedy konštrukčne veľmi netradičné, avšak na prenocovanie úplne dostačujúce stany kombinujúce tropiko a spálňu napríklad s trekovými palicami alebo lavínovou výbavou. Výhodou je oveľa nižšia celková váha nutného vybavenia. 

   

 

Test: Ultraľahký stan MSR ZOIC 2

 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ako vybrať, ale neprebrať

Výberu stanu je potrebné venovať dostatok času a úsilia hlavne z toho dôvodu, že si v podobe stanu kupujete vlastne dom, v ktorom budete tráviť veľa rokov svoje alebo dokonca rodinné dovolenky. A nechať si pokaziť dovolenku nevhodne vybraným stanom by bola veľká škoda. Tiež pre vás stan pri dobrodružnej výprave môže predstavovať úkryt a bezpečie pred nepriaznivým počasím. Zároveň nákup stanu predstavuje vcelku veľkú investíciu a určite je dobré investovať svoje peniaze rozumne. 

 

Hmotnosť - dôležitý faktor výberu

Hľadáte stan na pokojnú rodinnú dovolenku alebo ste dobrodruhovia, ktorí hodia stan na chrbát a vyrazia priamo za nosom? V prvom prípade vám na nejakom tom kile navyše nezáleží, maximálne budete riešiť, ako veľké miesto v kufri auta stan zaberie, ale vedzte, že na túre každý gram na chrbte navyše znateľne pocítite

Chcete pod stanom tráviť dlhšie pobyty, pri ktorých sa stan deň čo deň stavia a búra? Ak áno, bolo by vhodné priplatiť si za stan s duralovými tyčami. Tie častému ohýbaniu a povoľovaniu čelia o poznanie lepšie než laminátové a durawrapové prúty. Ak ale kupujete rodinný stan, ktorý bude vždy týždeň niekde stáť, durawrapové alebo laminátové prúty poslúžia úžasne.

 

Správna veľkosť
 

Pohodlie je zásadnou otázkou spokojnosti so stanom. U rodinného stanu dbajte na to, aby mal dostatočne vysoké vstupy a interiér. Rodinný stan, do ktorého sa musíte pri vstupe krčiť a v ktorom sa nenarovnáte, vás bude hnevať. Bonusom je tiež zastrešený vchod a predsienka s podlahou. Zamyslite sa tiež nad tým, či je predsienka dostatočne veľká na uloženie vášho kempingového vybavenia. Prípadne, či sa v nej dá variť. 

Dôležité je tiež zvoliť vhodnú veľkosť stanu. Bude sa vaša rodina rozrastať alebo naopak očakávate, že v blízkej budúcnosti vyletia potomkovia z hniezda? Predimenzovaný stan by bol v tom prípade zlou investíciou. U malého stanu zase myslite na to, či sa doň vojdete aj s objemnejšou batožinou. 

 

Kam sa vydáte

Vyberáte stan na leto, v ktorom strávite niekoľko nocí pri splavovaní Vltavy? Postačí vám stan v nižšej cenovej hladine, najlepšie s tyčami z durawrap/wrapflex, ktoré lepšie znášajú častejšie stavanie a búranie. Chystáte sa na dvojmesačný prechod Sibíru? Vyberajte medzi expedičnými stanmi, ktoré sa hodia do tých najnáročnejších podmienok - prežijú všetko a zároveň majú nízku hmotnosť. 

Dobré odvetrávanie je základom príjemného pobytu v stane. Dobre prepracovaný systém prúdenia vzduchu chráni obyvateľov pred hmyzom, prehriatim a nepriaznivým počasím. 

 

Ďalšie faktory výberu

Idete pod jeden stan v pároch? Potom odporúčame stan so spálňami oddelenými chodbičkou. Naopak pri kempovaní s malými deťmi odporúčami spálne susediace. 

Ste si na 100% istí, že budete niekedy stanovať na snehu, piesku alebo v skalách? Ak áno, bude vhodné zvoliť stan s viacprútovou samonosnou konštrukciou. 

Venujte svoju pozornosť nielen technickému riešeniu, ale tiež použitým materiálom, ktoré ovplyvňujú napríklad svetlo vnútri stanu. Farba a gramáž látky robia veľmi veľa. Keď zvolíte zle, tak sa môže stať, že aj za denného svetla si budete musieť vziať k študovaniu mapy vnútri stanu baterku. 

 

A máte vybraté!

Na základe vami zvolených kritérií a po starostlivom zodpovedaní všetkých otázok je tu on, vášho srdca šampión! Máte vybraté, ale... ešte jedna vec - ideálne je vybraný stan postaviť a zložiť, aby ste zistili, či k jeho stavbe stačí jeden človek alebo či musí pomáhať celá rodina. 

No a teraz už len zostáva popriať vám veľa krásnych nocí pod stanom, či už na rodinnej dovolenke v kempe, pri splavovaní rieky, výšľape na niektorú z našich hôr alebo počas expedícií ďaleko za našimi hranicami!

 

Užitočné odkazy

 

Zdroje: archív autora, vystavastanu.cz

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

326,00  (51.56 %) 157,90 

Porovnať

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (35.85 %) 248,90 

Porovnať

468,00  (36.13 %) 298,90 

Porovnať

1.219,00  (39.22 %) 740,90 

Porovnať

1.008,00  (37.51 %) 629,90 

Porovnať

241,99  (38.06 %) 149,90 

Porovnať

347,00  (40.66 %) 205,90 

Porovnať