Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Čo si zbaliť na vodu

Ako sa zbaliť na vodu? Čo si vziať so sebou a čo naopak nechať doma? Inšpirujte sa v našom dnešnom článku. 


Obsah

 

Úvod

Aprílovým odomykaním riek sa začína vodácka sezóna. Každé leto sa na rieky, v ústrety letným dobrodružstvám, vydávajú tisíce ľudí. Vodná turistika má proste svoje čaro, možno aj preto je v našich končinách spätá s vlastným folklórom. 

Zabaliť sa na vodu je však možno väčšou výzvou ako vybrať to správne vybavenie na trek alebo klasickú dovolenku. Mali by ste mať so sebou všetko potrebné, teda veci do kempu, na prezlečenie, varenie a spanie, zároveň si toho nemôžete zbaliť veľa kvôli objemu. A ak sa okúpete, tak potrebujete mať svoje veci chránené pred namočením. Správne sa zbaliť na vodu je, samozrejme, závislé na viacerých faktoroch, to najdôležitejšie, na čo by ste nemali zabudnúť, sme vám spísali v dnešnom článku. 

 

Čo si zistiť pred balením

Než začnete vytvárať zoznam a baliť si veci, zistite si nasledujúce: 

Počasie

Pozrite si predpoveď počasia na obdobie plánovanej plavby. Podľa počasia budete voliť oblečenie. Ak idete na viacdňovú plavbu, môže počasie ovplyvniť aj spôsob vášho nocovania. V daždi sa vám bude určite lepšie spať v stane než v hamaku. Musíte rátať aj s tým, že pri vode je večer väčšia zima. Od teploty v predpovedi odpočítajte teda približne 5 stupňov. 

Požičovňa

Zistite si tiež, čo všetko dostanete z požičovne lodí. Väčšinou sú to pádla, barely, vesty, lano na upevnenie lode, väčšinou i helmy. Je dôležité sa uistiť, že budete mať naozaj všetko k dispozícií. Niektoré požičovne ponúkajú aj možnosť prevozu vašich vecí po súši, v tom prípade odporúčame vybrať si jednu kompaktnú batožinu, ktorá sa dobre ponesie. 

 

Jednodňová plavba

Ak vyrážate na vodu len na jeden deň, odporúčame vám mať so sebou: 

  • Obuv do vody - či už si zvolíte neoprénové, alebo staré tenisky, obuv by mala mať plnú špičku, musí na nohe dobre držať podrážka by sa nemala šmýkať. Obuv vaše nohy chráni pred ostrými predmetmi vo vode. Topánky by nemali príliš sať vodu. Úplne nevhodné sú sandále, crocsy alebo papuče. Tie vám pravdepodobne odplávajú pri prvom výstupe z lode do vody, navyše vás neochránia, ak narazíte na ostrý alebo šmukľavý kameň. 
  • Na vodu si vždy berte dvoje topánky - jedny do vody, jedny na súš. Na viacdňovú plavbu je do kempov najlepšie zvoliť si topánky nepremokavé.
  • Lekárnička a osobné lieky - do klasickej lekárničky môžete prikúpiť vodeodolné náplaste
  • Doklady a peniaze
  • Vodotesný obal na mobil a ďalšiu elektroniku - nech už sa vydáte na tú najpokojnejšiu plavbu, odporúčame elektroniku starostlivo chráni pred vodou a vlhkom. Práve elektronika je pri namočení najviac náchylná na poškodenie. 
  • Desiatu 
  • Pokrývku hlavy - najlepšou voľbou je šiltovka alebo klobúk. Pred slnkom sa často niet kam schovať, takže vás ochránia pred úpalom. 
  • Slnečné okuliare
  • Fľaša na vodu - dodržujte pitný režim.
  • Pláštenku - ak je nepriaznivá predpoveď počasia.

 

Viacdňová plavba

Na viacdňovú plavbu si zabaľte všetko z predošlého zoznamu a navyše si určite pribaľte: 

  • Oblečenie 
    • Nepremokavú bundu, pláštenku, pončo - predpoveď počasia vás upozorní na to, či vás čaká plavba s dažďom alebo bez. Aj keď bude predpoveď bez mráčika, skladnú pláštenku si zabaľte. V naozaj daždivom počasí vám výborne poslúži nepremokavé pončo, ktoré vás bude držať úplne v suchu. Pre zapálených vodákov sú v sortimente aj špeciálne bundy, ktoré sú prispôsobené na vodnú turistiku. Ich strih vám umožní bez problémov pádlovať, materiál býva z neoprénu a často vnútri bundy nájdete šikovné vrecko na zips. 
    • Plavky
    • Spodnú bielizeň 
    • Ponožky - hodia sa do suchých topánok a tiež pre prípad, keď vám bude večer zima na nohy. 
    • Tričká s krátkym a dlhým rukávom - dlhý rukáv sa bude hodiť predovšetkým počas chladných večerov. Materiál oblečenia v tomto prípade voľte radšej syntetický, ten totiž schne o niečo lepšie a rýchlejšie než ten prírodný
    • Kraťasy a dlhé nohavice na večer
    • Jednu či dve vrstvy naviacc - voľte podľa predpovede počasia

 

  • Vodácky vak - veci si môžete, samozrejme, uložiť do barelu, neoplatí sa však spoliehať sa len naň, pretože nie vždy 100% tesní. Najbezpečenejším variantom je teda zabaliť si všetko do igelitových vreciek alebo ešte lepšie do nepremokavých vakov, ktoré sa dajú kúpiť v rôznych veľkostiach. Nepriepustné vaky majú často aj pútka, vďaka ktorým ich môžete pripevniť k lodi. Ak chcete mať absolútnu istotu, že všetko zostane suché, vložte nepremokavý vak pre istotu do barelu. V posledných rokoch sú veľkým trendom vodnej turistiky aj paddleboardy, k tým môžete vak pripevniť špeciálnou samolepiacou páskou zaručujúcu maximálnu priľnavosť. 
  • Vodácku mapku s označením rizikových miest - v prípade papierovej mapky sa vám bude hodiť vodeodolný obal na mapu
  • Repelent
  • Hygienické potreby a rýchloschnúci uterák 
  • Stan - okrem spania pod stanom máte, samozrejme, možnosť spať pod širákom alebo v hamaku, v závislosti od počasia a teplotných podmienok. Väčšina ľudí však v kempe volí stan. Stan odporúčame dvojplášťový a ideálne čo najmenší. Dvojplášť, ako už názov napovedá, je zložený z dvoch vrstiev, pričom vonkajší plášť (tzv. tropiko) je nepremokavý. Jeho najväčším benefitom je jednoducho ochrana voči kondenzácii vody. Viac o výbere stanov si môžete prečítať v našom článku Ako si vybrať stan
  • Karimatku - typov karimatiek ponúkame veľké množstvo - penové, nafukovacie, samonafukovacie, alumatky... Je len na vás, ktorá bude vašim ideálnym parťákom na prespávanie v prírode. Ak ešte karimatku nemáte a hľadáte tú pravú podľa vlastných kritérií, odporúčame vám inšpirovať sa v našom prehľadnom článku Ako si vybrať karimatku.
  • Spacák - ak spacák ešte nemáte, pri výbere vám môže pomôcť náš článok Ako si vybrať správny spacák. 

   

 

Ako si vybrať spacák na vodu

V nasledujúcom článku sa pozrieme na špecifikácie výberu spacáku na vodu.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

  • Čelovku alebo baterku
  • Multitool - pílka, kladivko alebo kresadlo - to všetko sa vám, samozrejme, na vode alebo následne v kempe môže hodiť. Na loď si balíme naozaj len to najdôležitejšie, multitooly sú však skladné a nahradia vám až 34 nástrojov.  
  • Skladný varič, malú kartušu, zapaľovač, cestovný príbor
  • Jedlo - nie v každom táborisku budete mať možnosť najesť sa. Zabaľte si dostatočné množstvo trvanlivých desiat, ktoré môžete jesť po ceste, tiež sa vím bude hodiť mať so sebou hotové jedlo na cesty. Ďalšie možnosti stravovania už sú na vás, podľa táborísk a kempov. 
  • Odolnú samolepiacu pásku
  • Toaletný papier

 

Môže sa vám tiež hodiť: sekerka, pílkatermohrnček, náhradné lano (to môžete využiť prípadne aj ako šnúru na vešanie mokrého oblečenia).

Ak vyrážate na vodu do zahraničia, nezabudnite ani na cestovné poistenie. 

Tak riekam zdar a AHOJ na vode!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Pavlína Horňáková 

Zdroje: archív 4camping

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

(9.46 %) 51,90 

Porovnať

Nepremokavý vak Zulu Drybag XL

(0.42 %) 23,90 

Porovnať

13,15  (17.11 %) 10,90 

Porovnať

73,77  (10.67 %) 65,90 

Porovnať

12,00  (34.17 %) 7,90 

Porovnať

16,00  (38.13 %) 9,90 

Porovnať

20,00  (40.5 %) 11,90 

Porovnať

65,94  (10.68 %) 58,90 

Porovnať