Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať turistické nohavice

Vyberáte turistické nohavice a neviete si rady s materiálmi, strihom a ďalšími vlastnosťami? Čo všetko by ste mali vedieť a na čo presne klásť pri výbere dôraz? Poradíme vám v našom ďalšom diele zo série "Ako vybrať".


Obsah

 

Úvod

Turistika ako taká je veľmi širokým pojmom. Zahŕňať môže turistiku ako vysokohorskú, tak bežnú aj úplne nenáročnú. Či už budú viesť vaše kroky na najvyššie vrcholky, alebo budete tráviť čas chôdzou v nenáročnom teréne, vždy je potrebné si vybrať nohavice, ktoré pre dané podmienky poskytnú výborný komfort. Nohavice musia výborne sedieť, nesmú sa nikde zhrňovať alebo nám brániť v pohybe. Dobre si premyslite všetky technické detaily a prvky, ktoré by mali nohavice mať a vždy kupujte také, ktoré najlepšie využijete k danej aktivite. 

 

Vrstvenie oblečenia 

Najprv si poďme stručne povedať pár slov o termoizolácii, na ktorú je dôležité myslieť aj pri výbere nohavíc. Často totiž riešime, aké teplé nohavice majú byť a ako zaistiť, aby nám v nich po a) nebola zima alebo po b) nebolo príliš veľké teplo. K tomu je dobré poznať tzv. cibuľový systém vrstvenia oblečenia, kedy nám pri nohaviciach ale postačí rozumieť 1. vrstve. Tá je sacia, v lete sa väčšinou zaobídete bez nej, akonáhle sa ale ochladí a príde zima, je potrebné riešiť aj vrstvu pod nohavicami

1. vrstva zahŕňa spodky z merino vlny (pri pasívnejšom pohybe ako je turistika) alebo syntetiky (aktívnejší namáhavý trek alebo beh). Ideálna je kombinácia oboch materiálov, ktorá čerpá výhody oboch. Druhej vrstve sa budeme venovať zvyšok článku.

Vrstvenie oblečenia zahŕňa:

 

  • Prvá vrstva (sacia) - funkčná bielizeň či termobielizeň
  • Druhá vrstva (ochranná) - nohavice

 

 

obr.: dámske funkčné spodky Helly Hansen W Lifa Merino Midweight Pant

 

 

Výber turistických nohavíc podľa parametrov

Je to prakticky rovnaké, ako pri všetkom ostatnom. Potrebujete, aby nohavice nielen dokonale sadli, ale aby vedeli aj niečo navyše. A turistické, tie by mali vydržať určite viac, než obyčajné nohavice do mesta. Poďme si prejsť základný rozdeľovník nohavíc. 

  1. Podľa pohlavia
  2. Materiál
  3. Hmotnosť
  4. Vodeodolnosť
  5. Vetruvzdornosť
  6. Veľkosť a dĺžka

 

1. Podľa pohlavia

Vzhľadom na výrazné odlišnosti anatómie ženského a mužského tela je vhodnejšie vyberať modely určené pre dané konkrétne pohlavie. Turistické nohavice pre ženy tak budú napríklad viac vypasované, uspôsobené pre zimomravý organizmus (ženy sú často zimomravejšie ako muži). „Univerzálne“ unisexové nohavice sa plne neprispôsobia anatómii daného pohlavia, čím môže byť obmedzená celková funkčnosť nohavíc.

obr.: pánske nohavice Columbia Silver Ridge II Cargo Pant a dámske nohavice High Point Gale 3.0 Lady Pants

 

2. Materiál

Na materiáli veľmi záleží a v prípade nohavíc obzvlášť. Je to posledná vrstva, ktorá vás má ochrániť pred všetkými vplyvmi počasia a aj keď vám dobre sedí, ešte nemusíte mať „vyhrané“. Funkčné materiály, rovnako ako pri technickej bielizni alebo bundách a mikinách, musia byť použité správne a keď dobre fungujú, je radosť v takých nohaviciach vyraziť von. 

 

Sledovať predpoveď počasia sa oplatí.

Ak zháňate nohavice do pekného počasia, zvoľte ľahké priedušné nohavice bez vodeodpudivej vrstvy. Ideálne s odolnosťou voči UV žiareniu. Aj v peknom počasí je možné, že budú nohavice vlhšie, či už prepotením alebo napríklad prebrázdením potoka a pod. Pre tieto prípady je jednoznačne dobré voliť nohavice rýchloschnúce, ktoré zaistia, že budete čoskoro zase v suchu. Do pekného počasia voľte nohavice ľahké, napr. „plachťáky“, ľanové alebo bavlnené.

obr.: dámske nohavice Chillaz Jessy

 

V chladnejšom počasí dobre poslúži oblečenie zo syntetických materiálov, prípadne z bavlny, avšak nejakým spôsobom ošetrené. Pred prechladnutím ochránia nohavice z vnútornej strany opatrené podšívkou. Softshellové turistické nohavice zaistia pocit tepla mechanickú odolnosť (so strednou alebo vyššou odolnosťou voči vode) a spravidla neprefúknu. Softshell sa dá kúpiť v horšie priedušnom membránovom alebo lepšie priedušnom tkanom prevedení.

obr.: dámske nohavice Silvini Fasano

 

Do podmienok s veľmi vysokou vlhkosťou vzduchu (trópy, subtrópy) sa najlepšie hodí materiál predovšetkým vysoko priedušný, veľmi ľahký, príjemný, ideálne rýchloschnúci (oceníte pri prepotení či namočení). Pre najnáročnejších sú možnosťou aj nohavice s úpravou odpudzujúcou hmyz.

 

Základné rozdelenie materiálov v tabuľke:

 

Druh materiálu

 

Plusy

 

Mínusy

Polyamid Odolnosť, pevnosť, pružnosť Menšia nasiakavosť vlhkosti
Polyester

Základná syntetika, tvarová stálosť, farebná stálosť, nedeformuje sa, pevnosť, priedušnosť

Vyššia nasiakavosť a tým menšia tepelná izolácia, nutnosť často prať (drží pachy)

 

Polypropylén

Ľahký, nesaje pot, rýchloschnúci, odolný voči plesniam, odolný, pevný, pružný, výborne izoluje, stálofarebný

 

Vyššia cena, málo farebných prevedení
Spandex

Vysoká elasticita a tým dokonalá izolácia bez obmedzovania pohybu tela

Musí byť v ideálnom pomere s inými materiálmi (polypropylén, polyester), inak obmedzuje ich dobré vlastnosti
Bavlna

Veľmi príjemná na telo

Vysoká nasiakavosť vlhkosti a tým veľmi zlé izolačné vlastnosti, schne veľmi pomaly

Flís (podšívka)

Veľmi dobrý izolačný materiál, ideálne v kombinácii s polyamidom a elastanom

V zlej kombinácii málo odolný voči oderu
Softshell

Slušné izolačné vlastnosti, odolnosť voči oderu, elastickosť

Ako vrchná vrstva nevie zázraky a čoskoro premokne, ideálny len v kombinácii s membránou
Bambusové vlákno

Dobre izoluje a odvádza pot od tela, rýchloschnúce, odolné voči zápachu, odolné voči UV, stálofarebnosť

Nižšia odolnosť voči oderu

 

3. Hmotnosť a zbaliteľnosť

Hmotnosť nohavíc ide ruka v ruke so zbaliteľnosťou. Akékoľvek nohavice, ktoré so sebou beriete navyše, ponesiete na chrbte. Takže ich výsledný objem a váha zohrávajú veľkú úlohu. Menším deťom musíme nosiť často aj dvoje nohavíc navyše, u dospelých ide o tzv. prezliekacie nohavice, teda ľahké nepremokavé nohavice, ktoré si pretiahnete cez pôvodné, keď začne pršať. Dobre si teda rozmyslite, aké si zaobstaráte, aby nezaberali príliš veľa miesta v batohu a boli zároveň dostatočne kvalitné a odolné. 

 

4. Vodeodolnosť

Pre výber nohavíc platí vlastne to isté, čo pre turistické bundy. Dosť záleží na tom kam vyrazíte, aké bude počasie a akým aktivitám sa budete venovať. My sa v tomto článku venujeme iba turistike, tá sa však môže deliť na nenáročnú, ale zároveň aj na vysokohorskú a teda náročnejšiu vo všetkých ohľadoch. Tu je vodeodolnosť veľmi dôležitá. Pokiaľ pôjde o výpravy iba v lete a budú nenáročné (výlet s malými deťmi po okolí vašej chaty), nemusíte nepremokavosť až tak riešiť. Väčšie výlety si ale žiadajú výbavu, ktorá vás nenechá prechladnúť mokrých uprostred divočiny. Však skúsení turisti si vedia poradiť a pripraviť sa vopred, alebo nie?

Najľahším zástupcom nohavíc, ktorý je vodeodolný, sú tzv. ultraľahké prezliekacie nohavice. Nesiete ich v batohu a keď začne pršať, vybalíte von a pretiahnete cez pôvodné. Tie by mali mať dole na nohaviciach aj sťahovanie, aby sa k vám voda nedostala zospodu. Môžu mať nepremokavosť nižšiu aj vyššiu (k tomu sa ešte dostaneme), ruka v ruke s priedušnosťou. Majte na pamäti, že by vodný stĺpec (jeho hodnota meraná v laboratórnych podmienkach nám udáva, aká vysoká je hodnota tlaku vody do chvíle, než materiál prepustí tri kvapky vody) mal byť vyšší, aby ste mali istotu nepremokavosti (t.j. okolo 10 tisíc a viac). Tu sa určite oplatí investovať do technológií, pretože budete mať po ruke okamžité riešenie, na ktoré sa dá 100% spoľahnúť

obr.: dámske ľahké prezliekacie nohavice Marmot Wm's PreCip Eco Pants

Klasické turistické nohavice by mali byť vodeodolné len keď to budete považovať za nutnú a nevyhnutnú vlastnosť. V ostatných prípadoch je dobré vziať si len ľahké nepremokavé nohavice na prezlečenie. Majte na pamäti, že nepremokavá úprava (záter) alebo membrána sú síce fajn, ale akonáhle budete v letných teplotách, začne vám byť horúco. Paropriepustnosť je pri akejkoľvek vodeodolnej úprave (či membrány) nízka a čím vyšší vodný stĺpec, tým obvykle nohavice horšie "dýchajú". 

obr.: pánske turistické nohavice Loap Urek

 

Vysoká vodeodolnosť materiálu sa tu nevzala „len tak“. Aby materiály získali vysokú vodeodolnosť a dobre chránili pred dažďom, musia byť nejakým spôsobom zlepšené, skvalitnené, upravené, čo sa dá urobiť v zásade troma rôznymi spôsobmi:

  • DWR úprava (skratka angl. Double Water Repellent) - chemická úprava, chemické ošetrenie materiálu, možno si predstaviť ako dlhotrvajúcu impregnáciu. 
  • Záter - vyššia odolnosť ako pri DWR úprave, nižšia priedušnosť, obmedzená životnosť. Neošetrený materiál je ošetrený nanesením vonkajšieho materiálu (väčšinou ide o polyuretán, ktorý sa vyznačuje práve vysokou vodeodolnosťou a oproti DWR úprave zaisťuje dlhšiu životnosť, vyššiu odolnosť voči vode, avšak je tiež drahší a menej priedušný). Záter sa môže navyše postupom času odlupovať a odrolovať, v konečnom dôsledku oň môžete časom prísť úplne.
  • Membrána - ide o akúsi fóliu, špeciálny materiál, ktorý sa podobne ako záter laminuje na spodnú vrstvu vrchného materiálu, avšak na rozdiel od záteru je oveľa viac odolná voči vode, má oveľa dlhšiu životnosť a väčšinou lepšiu priedušnosť, je však výrazne drahšia.

 

Zjednodušene povedané: sú materiály, ktoré majú lepšiu priedušnosť a sú materiály, ktoré majú lepšiu vodeodolnosť. Na základe aktivity volíme tú správnu membránu. Existujú tiež membrány, ktoré majú obe hodnoty rovnaké alebo veľmi podobné, t.j. už spomínaný napríklad 15.000/15.000 (v milimetroch) alebo 15/15 (v metroch), ktoré sa uvádzajú často u búnd.


Dôležité je tak zvoliť taký odev, ktorý nám na našu aktivitu bude postačujúci. Väčšina bežných zákazníkov si vystačí s 10.000 mm vodného stĺpca a 10.000 g/m2/24hod priedušnosti. V prípade oveľa náročnejšej aktivity je potrebné zvoliť odev výrazne priedušnejší, do horších podmienok, potom materiál vodeodolnejší (nad 20 – 25 tisíc, prípade Gore-Tex, ktorý ide ešte vyššie, čo sa týka vodeodolnosti).

obr.: pánske membránové nohavice High Point Teton 3.0 Pants

 

5. Odolnosť voči vetru

Pre niektoré aktivity môže byť zvlášť dôležitá tzv. vetruodolnosť, t.j. odolnosť voči vetru, de facto schopnosť materiálu ochrániť telo pred prefúknutím. Na tento parameter treba prihliadať najmä všade tam, kde sa pohybujeme vysokou rýchlosťou, prípadne všade tam, kde predpokladáme väčšiu mieru vetra (vysokohorská turistika).


Materiály prispôsobené týmto podmienkam bývajú často označované termínmi ako wind block, wind stop, wind stopper atď. Pokiaľ teda v špecifikácii tovaru narazíte na niektorý z týchto názvov, môžete mať istotu, že ide o odev vetruodolný.


Vetruodolné nohavice majú v zadnej časti priedušné panely, ktoré zabraňujú prechladnutiu tela a zároveň prehrievaniu tela. V prednej časti bude napríklad určitý zateplený, neprefúkavý materiál. Výrobcovia vhodnými kombináciami pracujú s materiálmi tak, aby dosiahli optimálny výsledok pre tú danú aktivitu.

obr.: dámske vetruodolné legíny Craft ADV Essence Wind

 

6. Veľkosť a dĺžka

Turistické nohavice sa vyrábajú v rôznych dĺžkach, a síce klasické dlhé turistické nohavice, ¾ turistické nohavice a kraťasy. Mnohí zákazníci určite ocenia tzv. predĺžené, alebo naopak skrátené dĺžky nohavíc. „Veľkí“ výrobcovia bohužiaľ na výrobu týchto špecificky dlhých nohavíc nemajú kapacity, pokiaľ teda hľadáte kratšie, alebo naopak dlhšie nohavice, než je štandard, budete musieť pátrať v sortimente „malých“ výrobcov.


Praktickým prvkom sú odopínateľné časti nohavíc, vďaka ktorým môžete jedny nohavice používať v kratšej aj dlhej verzii. Môžete tak zabudnúť na vyhrňovanie nohavíc smerom nahor pri vyšších teplotách – stačí odopnúť jeden diel a kratšie nohavice sú na svete.

obr.: skracovacie pánske nohavice Husky Pilon M

 

Užitočné rady na záver

Ako bonus ešte niekoľko slov, ktoré sa hodí pripomenúť. 

  • Dodržujte pravidlá správnej údržby, riaďte sa pokynmi na etikete z vnútornej strany nohavíc. Nedodržaním pravidiel môžete spôsobiť nevratné poškodenie textilu. Pracie prostriedky nielenže odstraňujú nečistoty, ale tiež obnovujú funkčnosť oblečenia (navracajú priedušnosť, vodeodolnosť či termoizolačné vlastnosti). Na pranie outdoorového oblečenia používajte výhradne pracie prostriedky určené pre outdoorové oblečenie. Vyhnite sa akýmkoľvek rozjasňovačom, zmäkčovačom, avivážam atď. – môžu odev nenávratne poškodiť.
  • Vyhnite sa bavlnenej spodnej bielizni, najmä v zimných náročných podmienkach. Nasiakne pot, navlhne, odvedie od tela všetko teplo a nevie rýchlo schnúť. Toto proste nechcete.
  • Vrstvite správne oblečenie, najmä v náročných podmienkach. Je to cesta k ideálnemu pohodliu (pod nohavicami vám nebude zima, nebudete cítiť nepríjemný chlad).

obr.: pánske nohavice Ortovox Bacun Pants M, pánske nohavice Loap Lekan a pánske nohavice Ortovox Westalpen Softshell Pants M

 

obr.: dámske nohavice Ortovox Piz Selva Light Pants W a dámske nohavice Ortovox Brenta Pants W

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Radek Martinek, Vít Hruška

Zdroje: unsplash.com, archív autora

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

156,00  (37.88 %) 96,90 

Porovnať

Dámske nohavice Zulu Rodna W

82,00  (57.44 %) od 34,90 

Porovnať

Dámske legíny MOOA Lesa

35,00  (51.71 %) 16,90 

Porovnať

Detské nohavice Reima Lento

65,57  (30 %) 45,90 

Porovnať

88,00  (64.89 %) 30,90 

Porovnať

48,00  (58.56 %) od 19,89 

Porovnať

117,00  (23.16 %) od 89,90 

Porovnať

52,00  (65.58 %) 17,90 

Porovnať