Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať podložku na cvičenie a ako na jogu?

Rozdiely medzi podložkami na cvičenie môžu byť veľké. Dobre zvolená podložka na cvičenie nielen spríjemní chvíľku, kedy sa staráte o svoju kondíciu, ale aj zaručí bezpečný pohyb. Prezradíme, na čo sa máte pri výbere sústrediť?

 
Popis: Dobre zvolená položka na jogu poskytne tepelný komfort aj záruku bezpečného prevedenia pozícií. 

 


Obsah

 

Podložka na cvičenie nie je zbytočnosť

Možno vám napadlo, že sa pokojne môžete pretiahnuť len tak na zemi. Veď, o čo ide? Tak si to poďme zhrnúť. Bez podložky chýba na zemi tepelná izolácia. Svaly zbytočne prechladnú a pri preťahovaní, alebo jogových pozíciách si ľahko môžete privodiť zbytočný úraz či sa obyčajne nachladiť.

Pri cvičení bez podložky sa vám môžu šmýkať nohy. V pozíciách si nebudete istí a opäť je možnosť, že sa zbytočne zraníte. Tvrdý povrch navyše netlmí dopady. V kombinácii s nevhodnou obuvou, alebo pri cvičení naboso, dochádza k nadmernej záťaži kĺbov. Pri cvičení vonku navyše dokáže vhodne zvolená položka vyrovnať aj nejakú tú nerovnosť povrchu a zvýšiť tak váš komfort.


Popis: Aj pri vonkajšej praxi je dobrá podložka skvelým parťákom.

 

Jogová prax v lone prírody

Kto niekedy skúsil vymeniť cvičebnú sálu za vonkajšie priestranstvo, mi určite dá za pravdu. Joga na čerstvom vzduchu je skvelá. Má ale svoje úskalia. Je totiž veľmi pravdepodobné, že okolo vás bude množstvo čumilov, rušivých zvukov a pachov. Navyše povrch v prírode nebýva práve rovný. Musíme sa vonkajšej praxe teda vzdať? Rozhodne nie.

Vyrazte skoro ráno a nájdite si príjemné miesto mimo najväčšieho pohybu ľudí. Vlastná záhrada je top. Rušivé zvuky pomôžu eliminovať slúchadlá s meditačnou hudbou. Nerovnosti, chlad a nepríjemné kamienky pomôže vyriešiť dobrá podložka. A pokiaľ zvolíte príjemné miesto uprostred záhrady, mala by vás obklopovať skôr vôňa rastlín, než pachy z ulice.

 

9 tipov, na čo sa pri výbere zamerať

Pri výbere podložky na cvičenie je dôležité zamerať sa na nasledujúce body. Pomôžu vám vybrať ideálnu podložku na pohyb, ktorý máte najradšej. A možno prídete na to, že niekedy je lepšie mať podložky treba dve.

  1. Druh cvičenia - Potrebujete podložku na fitness, gymnastiku, posilňovanie alebo jogu? Podložka na jemnú jogu, posilňovanie alebo pilates má dobre izolovať a poskytovať dostatočnú stabilitu. Pokiaľ precvičujete gymnastiku alebo je vašou vášňou dynamické cvičenie, potrebujete tlmiť dopady a mať istotu, že sa nešmyknete.

  2. Hrúbka podložkySilnejšie podložky výraznejšie tlmia došľapy. Tenké sú vhodné na jogu a pilates, pretože umožňujú lepší kontakt končatín so zemou v jednotlivých pozíciách.

  3. Materiál - Na výber sú podložky z umelých materiálov, ktoré vynikajú vysokou odolnosťou, aj z prírodného kaučuku, ktoré sú zase šetrnejšie k prírode.

  4. Povrch - Spracovanie povrchu cvičebnej podložky má zaistiť dobrú priľnavosť a pohodlie pri cvičení.

  5. Veľkosť - Podložku vždy vyberajte dostatočne dlhú a širokú, aby ste na nej mohli pohodlne zvládnuť všetky pozície. Na rehabilitačné cvičenia sú lepšie širšie podložky, na klasické cvičenie je obvyklý rozmer 180 na 60 cm. Kratšie podložky sa hodia na posilňovanie. Zaujímavým variantom sú podložky vo forme puzzle (tatami), ktoré vyskladáte do rozmeru, ktorý potrebujete. Skvele sa hodia na cvičenie s deťmi aj ako podložka pri cvičení na strojoch.

  6. Váha a jednoduchosť transportu - Pokiaľ vyberáte podložku, ktorá bude stabilne na jednom mieste, môžete zvoliť materiál, ktorý je tuhší, odolnejší a tiež ťažší. Ak to má byť podložka, ktorú budete nosiť na cvičenie, oceníte nízku váhu a ľahké skladanie.

  7. Dizajn - Farba podložky nemá vplyv na jej vlastnosti. Môže mať ale vplyv na to, ako príjemne sa vám bude cvičiť. Je to drobnosť, ale určite odporúčame vyberať si farebný odtieň, ktorý vám už na pohľad urobí lepšiu náladu. Pokiaľ chcete cvičiť vonku, odporúčame voliť svetlejšie farby. Tmavé sa môžu na slnku zahrievať a cvičenie nemusí byť príjemné. Krikľavé jasavé farby zase priťahujú hmyz a na svetlom podklade je vidieť každé zašpinenie. A potom si vyberte, že?

  8. Údržba - Pretože sa pri cvičení potíme, je dôležité, aby sa podložka dala dobre čistiť.

  9. Cena - Tu záleží na osobných preferenciách. Určite ale myslite na to, že podozrivo lacné podložky nemusia byť kvalitné - nevydržia teda tak dlho.

Popis: Funkčné podprsenky poskytujú ideálnu oporu a zároveň voľnosť pohybu. 

 

Čím vynikajú špeciálne jogamatky

Podložky na jogu by mali byť priľnavé a protišmykové. A tieto vlastnosti by mali mať, aj keď sa na nich spotíme, alebo cvičíme vonku či v miestnosti, kde je vyššia vzdušná vlhkosť. Je to zásadné pre bezpečné vykonávanie náročných pozícií. Pre dynamickú jogu potrebujeme stabilitu a priľnavosť, pre jemnú jogu si môžeme dovoliť aj silnejšie podložky, ktoré zaisťujú vyšší komfort.

 

Karimatka nie je podložka na cvičenie 

Karimatka je podložka určená na spanie v stane, alebo vonku, a jej hlavným cieľom je poskytnúť tepelnú izoláciu a pohodlie pri spánku. Býva tuhšia, nemá protišmykovú úpravu, ani vyššiu priľnavosť. Navyše klasická karimatka je objemná a zle sa prenáša. Tú do tašky na cvičenie neposkladáte. A cvičiť sa vám na nej nebude dobre.


Popis: Činky pomáhajú postupne zvyšovať záťaž pri cvičení. 

 

Čo by sa vám na cvičenie ešte mohlo hodiť?

Určite to chce pohodlné oblečenie na jogu, ktoré umožňuje voľný pohyb, dobre odvádza pot a poskytuje maximálny komfort. Základom je funkčná športová bielizeň, pohodlné legíny a funkčné tričko. Po cvičení sa hodí mikina, ktorá udrží svaly v teple. Relaxačnú hudbu si môžete pustiť do bezdrôtových slúchadiel.

A ak chcete cvičenie trochu obmeniť, pozrite sa na gymnastické lopty, ktoré sú skvelé pri cvičení na chrbát, balančné podložky na spevnenie celého pohybového aparátu, alebo švihadlá na zvýšenie kondície.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping, pixabay.com, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Pomôcka na cvičenie Dare 2b Yoga Brick

18,00  (67.22 %) 5,90 

Porovnať

23,00  (39.57 %) 13,90 

Porovnať

5,00  (42 %) 2,90 

Porovnať

Balančná podložka Dare 2b Balance Board

40,00  (67.75 %) 12,90 

Porovnať

40,00  (65.25 %) 13,90 

Porovnať

Pomôcka na cvičenie Dare 2b Sit Up Bar

44,00  (68.41 %) 13,90 

Porovnať

72,00  (68.19 %) 22,90 

Porovnať

26,00  (65.77 %) 8,90 

Porovnať