Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať správny spacák Sir Joseph?

Sir Joseph® vyrába niekoľko radov páperových spacákov plnených husacím perím. Ako si zo širokej ponuky správne vybrať? Odpoveď nájdete v nasledujúcom článku.


Obsah

Prinášame vám tri kroky, ktoré sú pre výber spacáku rozhodujúce a na záver pár príkladov z praxe - konkrétny model vhodný na vykonávanú aktivitu.

1. Prvým krokom je výber produktového radu podľa otázok:

"Kam idete a na aké použitie spacák primárne potrebujete? a "Ako často budete spacák používať?" 

  • Na časté používanie, kratšie výlety a treky odporúčame rad TREKKING - modely RIMO (prípadne širšie RIMO SCOUT) a ATTACK

 

  • Na dlhšie cesty, kde nesiete výbavu na chrbte, odporúčame rad LIGHT - modely PAINE alebo KOTEKA, prípadne najľahší spacák Sir Joseph MINIMIS 320.
    Modely KOTEKA a MINIMIS nie sú určené na veľmi časté používanie (každý víkend a pod.), primárne sú určené na úsporu váhy a objemu na viacdňové akcie, expedície a pod.

 

  • Na extrémne používanie vo vyšších horách či polárnych oblastiach a pre príprady, kedy chcete mať istotu ochrany páperovej izolácie pred vlhkosťou, odporúčame rady ALPINE alebo HIMALAYA - model LOOPING. Vonkajší membránový materiál týchto spacákov je vhodný aj pre prípady, kedy chcete nocovať či bivakovať bez použitia stanu alebo žďaráku. 

 

2. Druhá najdôležitejšia voľba je podľa teploty prostredia, v ktorej budete nocovať

  • Každý produktový rad ponúka niekoľko verzií rovnakého spacáku s rôznym objemom použitého peria. Čím viac peria, tým silnejšia izolačná vrstva okolo tela a tým chladnejšie podmienky v spacáku zvládnete.
  • Napríklad "PAINE 600" znamená, že má 600 gramov husieho peria a "PAINE 900" má 900 gramov husieho peria. Tomu odpovedajú aj odporúčané normové teploty. (Ďalšie parametre 600 alebo 650 alebo 800 CUIN udávajú tzv. plnivosť peria. Jednoducho platí, že vyšší CUIN znamená perie s vyššou izolačnou schopnosťou. Výslednou kombináciou množstva použitého peria v GRAMOCH a jeho plnivosti v CUIN sú tzv. odporúčané teploty certifikované podľa normy EN13537)
  • Pre ženu môžete vyberať podľa "komfortnej teploty" a pre muža podľa "limitnej teploty". (Podľa extrémnej teploty spacák nevyberajte. V takých teplotách spacák zaistí vaše prežitie, nie pohodlný spánok.)

 

Výber najvhodnejšieho spacáku odporúčame robiť pomocou porovnania parametrov v Porovnávacej tabuľke spacákov Sir Joseph®. V tabuľke prehľadne vidíte jednotlivé modely a pre každú veľkosť spacáku sa dajú porovnať ich:

  • Komfortné a limitné teploty
  • Celková váha každého spacáku
  • Rozmery spacáku na ramenách, bokoch a nohách
  • Rozmer v kompresnom obale

Po odporúčaných teplotách je celková váha spacáku tým druhým najdôležitejším kritériom pri výbere.

 

3. Ďalej nasleduje voľba veľkosti spacáku a strany zipsu

  • Spacáky Sir Joseph sa vyrábajú v troch veľkostiach 170/190/200. Vždy to znamená "pre postavu do výšky cca 170, 190 alebo 200 cm".
  • Modely LOOPING, KOTEKA, MINIMIS, ATTACK a detské KIKI sa vyrábajú len s ľavým zipsom. Ostatné modely ponúkajú voľbu medzi ľavým a pravým zipsom. Strana zipsu je daná z pohľadu človeka ležiaceho v spacáku na chrbte. Ľavý zips je vhodný pre pravákov, pretože vnútri spacáku ovláda pravá ruka pohodlne zips, ktorý je pri ľavom ramene (vyskúšajte sami:)).
  • Z pohľadu možného spájania spacákov je vhodné mať jeden spacák s pravým a druhý s ľavým zipsom (dva "rovnaké" zipsy sa dajú tiež spojiť, jeden spacák ale nebude mať kapucňu pod hlavou, ale nad hlavou). Rôzne dlhé spacáky sa dajú spojiť tiež - na nohách budú začínať rovnako, pri hlave zostane dlhšiemu spacáku kus zipsu, ktorý už nebude s čím spojiť.

 

Finálny výber spacáku

Pre finálny výber spacáku je potrebné zohľadniť aj cenu spacáku, ako často ho plánujete používať a či máte ešte nejaký druhý (alebo tretí:)) spacák.

Niekto si zvolí najľahší a najzbaliteľnejší model aj na víkendový výšľap v Brdoch a naopak aj s modelom RIMO 1000 sa dajú absolvovať náročné expedície vo vysokých horách. 

Občasný turista od jari do jesene si vystačí s jedným 2-sezónnym spacákom. Pre tých, ktorí používajú spacák častejšie, sa už oplatí mať jeden ľahší spacák na letné akcie a druhý 3-sezónny alebo zimný a mať tak vždy k dispozícii ideálne parametre na každú cestu v každom ročnom období.

 

Príklady výberu vhodného spacáku na konkrétne použitie

Časté používanie počas víkendov, plus občas treky Európa, Ázia aj počas skorej jari/neskorej jesene.

  • RIMO 850 alebo RIMO 1000 - Hlavnou prednosťou je univerzálnosť a rozsah teplôt.
  • Alebo mať ATTACK 400 / RIMO 600 na letné víkendy a na treky vziať ľahší PAINE 600 / KOTEKA 500.

 

Hlavné použitie je na bicykel a pešie treky na viac dní, vedľajšie použitie je počas víkendov počas skorej jari/neskorej jesene.

  • KOTEKA 500 alebo PAINE 600 pre ženu
  • KOTEKA 290 (prípadne KOTEKA 500 podľa teplôt) alebo PAINE 400 pre muža

 

Spacák potrebujem prevažne od jesene a v zime, väčšina akcií je v zime alebo sú to hory do 6000 m n. m., spím v stane alebo bivakujem vonku.

  • ERRATIC 1000 pre ženu
  • ERRATIC 850 pre muža
  • A pokiaľ plánujem väčšiu zimnú akciu, tak zvážim mať rezervu aj na tieto akcie a zadovážiť si LOOPING 900 alebo LOOPING 1200.

 

Chodím "naľahko" v zime, spím najčastejšie v stane alebo na chate, občas bivakujem v žďáráku.

  • KOTEKA 850 alebo PAINE 900

 

Občas idem v období jar/leto/jeseň na viac dní na bicykel, rýchly trek či liezť, občas núdzový bivak. Potrebujem byť rýchly - teda ľahký a skladný.

  • KOTEKA 290 alebo MINIMIS 320 (podľa očakávaných teplôt v noci)

 

Idem na výlet, kde budú letné teploty, ale aj zima - napr. májové lezenie v Taliansku a cestou späť sa zastavím na pár dní na skialpoch, kde bude v noci pod nulou.

  • DOUBLE ATTACK - Je to kombinácia dvoch spacákov v sebe. V lete mám dva letné spacáky, ktoré môžem spojiť k sebe (majú ľavý a pravý zips) a prizvať kamaráta. Na zimu mám jeden poriadny zimný spacák.

 

Spím v aute a chcem široký spacák alebo deku. Som naozaj veľký a potrebujem naozaj široký spacák. Nemám rád múmie, chcem mať aj v spacáku dosť miesta a pohodlne si pokrčiť nohy ako potrebujem.

  • TONKA dekový spacák so šírkou 1 meter pri zapnutom spacáku (tzn. 2 metre široká deka po rozopnutí). Alebo rozšírený model RIMO SCOUT - v troch teplotných verziách.

 

Aký spacák kúpiť malým šampiónom?

  • KIKI DOWN s perím - pre použitie od jari do jesene.
  • KIKI BASIC naplnený dutým vláknom - na leto. A pre ľahšie pranie doma.

 

Užitočné odkazy

Autor: Honza Mikula, Sir Joseph

Zdroje: sirjoseph.cz

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

306,00  (35.33 %) od 197,90 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 900

306,00  (35.33 %) 197,90 

Porovnať

368,00  (25.03 %) 275,90 

Porovnať

(7.43 %) 237,90 

Porovnať

446,00  (21.77 %) 348,90 

Porovnať

257,00  (37.75 %) 159,99 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 500

204,00  (27.99 %) 146,90 

Porovnať

371,00  (19.7 %) 297,90 

Porovnať