Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

História tradičnej českej značky MEVA

„Akciová společnost pro průmysl zbožím kovovým“ vznikla dne 21. října 1898 v Praze. Nově vzniklá akciová společnosti odkoupila již existující firmu Josefa Kunzera na „Plechové a lakované zboží“, se sídlem v Praze-Smíchov.

Hneď v prvých rokoch 1898-1919 sa firma veľmi rozvíjala. Boli zakúpené preteky v Čechách, v Sasku, v Rakúsku Krems a v Maďarsku. Vo všetkých závodoch pracovalo dohromady 2500 zamestnancov. V sortimente firmy boli lampy na petrolej i plyn, pouličné plynové lampy, riad, liehové variče, kúpacie vane, podnosy a misy z alpaky, formičky na pečivo, formy na torty a bábovky, rôzne nádoby na vodu, petrolejovej variče, žehličky, kávové mlynčeky , Valchy pod. V období I. svetovej vojny bola výroba zameraná na vojnovú výrobu a to na strelivo, granáty, šrapnely, ostnatý drôt a iné.

V rokoch 1919-1934 prežívala spoločnosť ťažké obdobie, spôsobené rozpadom Rakúsko-Uhorska, vytvorením nových štátnych útvarov, zmena mien a finančné neujasněnost a v neposlednom rade veľká hospodárska kríza viedla akciovú spoločnosť k postupnému rozpadu a k likvidácii. Postupne sa jednotlivé závody rozpredával. Hlavný závod pôsobiaci v Prahe-Smíchove bol predaný firme Křižík-Chaudior. Posledným závodom, ktorý mal byť zlikvidované, bol v Roudnici nad Labem. Likvidáciou bol poverený prokurista Volf, ktorý dospel k názoru, že závod možno udržať, previezol niektoré stroje z pražského závodu a výrobu v Roudnici postupne rozšíril.

V období II. svetovej vojny bola výroba sústredená na výrobu sudov, nádoby na odpad, vane a široký sortiment tovaru do domácnosti. Výrobný sortiment bol rozširovaný o výrobky určené pre vojnové účely, napr. Otepľovacej fľaše, ponorné čističe a tiež chladiča pre tanky.

Po II. svetovej vojne prešiel závod celým radom zmien. Bola rozšírená výroba sudov a nádob na odpad, zvýšila sa výroba petrolejových lámp. Do výroby boli zaradené nové výrobky, napr. Kovové prepravky na fľaše, výrobky na propán bután ako variče, svetlá, vzduchové dýchacie prístroje, kontajnery na odpadky v objeme 1,1 m3 a mnoho ďalších. Obchodní jméno MEVA sa prvýkrát objavuje vo výpise z obchodného registra 3. 1. 1918 - MEWA akciová spoločnosť pre priemysel tovarom kovovým. Dňa 20.5.1921 dochádza k zmene na MEVA a v tej dobe vzniká aj písaná podoba obchodného mena. Túto značku si spoločnosť udržala cez všetky zmeny až doteraz.

Nová história spoločnosti sa začala odvíjať od 17. novembra 1989. Podnik bol zaradený do I. vlny kupónovej privatizácie. Na základe rozhodnutia vlády vznikla dňa 5.5.1992 MEVA akciová spoločnosť Roudnice nad Labem.

ohrievače MEVA   l   vařiče MEVA
Celý sortiment značky MEVA najdete v našem eshopu ZDE.

 

 

170 rokov vlneného oblečenia Devold

O značkách

Devold oslavuje narodeniny. Poznáte túto značku?

Predstavenie vlastných značiek: Zulu, Warg, MOOA

O značkách

Vo 4camping prenášame svoje odborné skúsenosti do privátnej výroby.

Kolekcia stanov Outwell Deluxe Air Collection

O značkách

Deluxe Air Collection je nová kolekcia od značky Outwell, ktorú ocenia malé i veľké rodiny. Kolekcia zaujme priestorom, nafukovacou konštrukciou a praktickými vychytávkami, ktoré spríjemnia pobyt v kempe.

Vyberáme pre vás

20,90 

Porovnať

49,00  (18.57 %) 39,90 

Porovnať

(0.49 %) 40,90 

Porovnať

6,00  (35 %) 3,90 

Porovnať

44,00  (41.14 %) 25,90 

Porovnať

33,00  (39.7 %) 19,90 

Porovnať

81,66  (14.4 %) 69,90 

Porovnať