Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

História značky Hanwag

Z malej dielne v Nemecku až na vrcholy hôr celého sveta. Značka Hanwag oslavuje 100 rokov. Prečítajte si niečo o jej histórii a tiež o tom, čo má značka v pláne ďalej.


Obsah

Pohodlná a dobre padnúci obuv je základným vybavením každého outdoorového nadšenca. Značka Hanwag pochádzajúca z Nemecka to dobre vie a už 100 rokov vyrába obuv, ktorá zaručuje odolnosť, pevný krok aj istotu na chodníkoch i mimo nich. Na svoje výročie Hanwag predstavil niekoľko nových a špeciálnych modelov topánok - Hanwag Wagner 100, pánske topánky Hanwag Alaska 100 a dámske topánky Hanwag Alaska 100. 

 

Ako sa to celé začalo?

Úplné začiatky značky Hanwag siahajú až do roku 1921. Hans Wagner ako mladý dvadsaťpäťročný muž otvoril svoju súkromnú dielňu na výrobu topánok. Dielňu otvoril vo svojom dome v bavorskej dedine Vierkirchen. Hansovi bolo obuvníctvo predurčené, pretože sa tomuto odboru venoval aj jeho dedko, otec a tiež jeho dvaja bratia. Podobne ako oni odchádzal za zákazníkmi domov, ale nakoniec sa rozhodol svoju prácu zefektívniť a otvoriť si vlastnú dielňu.

 

Na čom si Wagner zakladal

Hans Wagner pri svojej výrobe dbal predovšetkým na výber kvalitných materiálov a kvalitné spracovanie. Jeho unikátnosť spočívala v tom, že si ako jeden z mála osvojil techniku double-stitch, kedy je spájaný zvršok s podrážkou dvojitým prešívaním. Táto technika zvyšuje odolnosť i pevnosť topánky. Výhodou je tiež jednoduchšie oprava.

 

Rast firmy počas ďalších rokov

V ďalších rokoch sa Wagnerovi darilo a o jeho topánky bol stále väčší záujem. Čoskoro došlo k zväčšeniu priestorov a prijatiu nových zamestnancov. V roku 1936 s Hansom začal pracovať aj jeho synovec Sepp, s ktorým spolu navrhli prvé kožené šnurovacie topánky na zjazdové lyžovanie. Ešte v tom roku tieto topánky využili pretekári na zimných olympijských hrách v Garmisch-Partenkirchene.

 

Hanwag a 2. svetová vojna

Druhá svetová vojna so sebou priniesla smutné a temné obdobie. Prevádzka v dielni sa takmer zastavila. Po skončení vojny ale záujem opäť narastal. Wagnerovi sa vďaka tomu podarilo svoju dielňu obnoviť. V roku 1952 podnik získal názov Hanwag. V druhej polovici 50. rokov topánky prvýkrát expandovali mimo Európy až do Severnej Ameriky, kde sa ich predalo niekoľko tisíc kusov.

 

Známe modely topánok

V 70. rokoch začala značka vyvíjať obuv do rôznych terénov a situácií. V roku 1970 Hanwag predstavil Haute Route, teda prvé topánky pre skialpinizmus. V roku 1980 boli na trh uvedené ľahké športové lezecké topánky. Následne v roku 1987 Hanwag predstavil topánky pre paragliding FLY 2000. V polovici 90. rokov Hanwag vytvoril najznámejší model, ktorý sa predáva dodnes - topánky na hory Alaska GTX. V posledných rokoch venuje Hanwag pozornosť najmä samotným kopytám, s ktorých pomocou topánky vznikajú. Veľkej obľube sa teší kolekcia topánok vyrábaných podľa kopyta Bunion, ktoré sú určené pre ľudí trpiacich vbočeným palcami (hallux valgus).

Obr .: topánky pre paragliding Hanwag FLY 2000

   

 

Ako vybrať topánky na turistiku

Ideálne zvolená turistická obuv = základ úspechu a dobrého pocitu z výpravy. Aby ste nestúpili vedľa, prečítajte si, ako správne vybrať topánky.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Novšie modely topánok

Medzi novšie predstavené topánky môžeme zaradiť Alaska 100, ktoré sú inovovaným variantom pôvodného modelu. Hanwag na svoje 100. výročie firmy predstavil limitovanú kolekciu Hans Wagner Heritage Collection, v ktorej nájdete topánky Wagner 100 a Hans 100. Tým značka vzdáva hold nielen svojmu zakladateľovi, ale aj samotnému obuvníckemu remeslu. Pri výrobe topánok boli použité najlepšie materiály a kombinácia tradičných a moderných techník. Topánky majú na členku a jazyku umiestnené výročné logo. Na päte má potom každý pár topánok svoje unikátne výrobné číslo.

 

Hanwag Alaska 100

Alaska 100 je inovovanou verziou obľúbených topánok Alaska GTX. Topánky sú maximálne odolné a majú jednoduchý dizajn. Tento výročný model je vyrobený z jedného kusu lícovej kože Terracare. Kožená vrchná časť je chránená proti predratiu gumovým lemom s gravírovaným logom. Kovové časti (oká, háčiky) sú vyrobené z liateho kovu a zaisťujú maximálnu pevnosť a spoľahlivosť. Medzipodrážka je vyrobená z polyuretánu s tenkou vrstvou TPU. Vďaka tomu je topánka ľahká aj pohodlná. Polyuretánový materiál je chránený pred hydrolýzou a ďalším opotrebovaním. Podšívka a stielka topánky sú vyrobené z kože, ktorá neobsahuje chróm. Novinkou je unikátna podrážka Vibram Fuoraska s hrubým vzorom vytvoreným pomocou 3D technológie PrismBase. Táto technológia zaručí istotu a pevný krok v každom teréne. Alaska 100 zakúpite v pánskom i dámskom variante.

Pánske topánky Hanwag Alaska GTX

 

Hanwag Wagner 100

Model topánok Wagner 100 je perfektnou voľbou do hôr aj do mesta. Dizajn je inšpirovaný prvými modelmi, ktoré v dielni Wagnera pred 100 rokmi vznikli. Tieto topánky sú tiež šité metódou double-stitch. Vrchná časť je vyrobená z kvalitnej lícovej kože Terracare. Mäkký lem v oblasti členku je vyrobený z kože nubukovej. Stielka a podšívka sú šité z kože bez obsahu chrómu. Wagner 100 majú ľahkú odpruženú podrážku Vibram Vi-Lite, ktorá zaručuje skvelé priľnutie k akémukoľvek povrchu. V teréne sa podrážka dobre ohýba a vďaka tomu je pohodlná aj na každodenné nosenie.

Obr. : pánske topánky Hanwag Wagner 100

 

Aké sú ďalšie vízie značky Hanwag?

Značka Hanwag sa ďalej bude držať svojich pôvodných hodnôt, ale pri výrobe budú používať tiež nové moderné technológie. Svoje topánky budú ďalej vyrábať predovšetkým v Európe - v priebehu rokov značka expandovala z Nemecka do Chorvátska a Maďarska. Tam chce Hanwag ušiť až 400 000 nových párov topánok. Veľká časť výroby zostáva v mieste, kde bola značka založená, teda vo Vierkirchenu.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Tereza Siváková

170 rokov vlneného oblečenia Devold

O značkách

Devold oslavuje narodeniny. Poznáte túto značku?

Predstavenie vlastných značiek: Zulu, Warg, MOOA

O značkách

Vo 4camping prenášame svoje odborné skúsenosti do privátnej výroby.

Kolekcia stanov Outwell Deluxe Air Collection

O značkách

Deluxe Air Collection je nová kolekcia od značky Outwell, ktorú ocenia malé i veľké rodiny. Kolekcia zaujme priestorom, nafukovacou konštrukciou a praktickými vychytávkami, ktoré spríjemnia pobyt v kempe.

Vyberáme pre vás

354,00  (19.52 %) 284,90 

Porovnať

Dámske turistické topánky Hanwag Alaska Lady GTX

354,00  (19.52 %) 284,90 

Porovnať

416,00  (37.76 %) 258,90 

Porovnať

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

175,00  (34.91 %) od 113,90 

Porovnať

68,04  (45.77 %) od 36,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Merrell Alverstone 2

121,00  (19.92 %) 96,90 

Porovnať

83,00  (32.65 %) od 55,90 

Porovnať