Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

170 rokov vlneného oblečenia Devold

Devold oslavuje narodeniny. Poznáte túto značku?

Po stáročia vyrážali rybári z mestečka Ålesund, zasadeného medzi ostrovčeky a fjordy západného pobrežia Nórska, v ústrety drsným a nepredvídateľným podmienkam Nórskeho mora. A práve tu sa pred 170 rokmi začala písať história značky Devold, ktorá vďaka vysokej kvalite svojich produktov získala slávu ako popredný výrobca funkčného vlneného oblečenia.

 

Zakladateľ značky Devold Ole Andreas Devold (1827 – 1892) vyrastal ako jedno z dvanástich detí v rodine, v ktorej sa práca v šijacej dielni odovzdávala z generácie na generáciu. V dvadsiatich sa vybral do Nemecka, aby sa učil od miestnych majstrov v textilných dielňach. Priviezol si nielen cenné znalosti, ale aj technologické vylepšenia: najmodernejší pletací stroj a štyri tkáčske stavy. Krátko nato začal vyrábať vlnené rukavice, čiapky, svetre a ďalšiu bielizeň, ktoré mali chrániť rybárov a robotníkov pred extrémnymi vplyvmi severského počasia. Písal sa rok 1853 a severská vlnená sága mohla začať...

Úspech však na Ole Andreasa nečakal zadarmo. Presadiť sa medzi miestnymi obchodníkmi bolo ťažké. Poháňaný mladistvým zápalom a obchodným talentom spojil svoje sily s bergenským veľkoobchodníkom Sundtom, vďaka čomu začal obchod prekvitať a 60. roky sa tak niesli v duchu prosperity. Vlnené oblečenie Devold si vďaka svojej kvalite a odolnosti vydobylo dobrú reputáciu po celom Nórsku. Počas niekoľkých desaťročí sa tak Devold stal jedným z najväčších textilných výrobcov v krajine a na začiatku 20. storočia už tvoril výraznú časť jeho príjmu export. Medzi ikonické kúsky, ktoré v ponuke Devold nájdeme dodnes, patril hrubý vzorovaný sveter Islender alebo odolný rybársky sveter Blaatrøie, ktorý sa tešil obľube aj na Islande, Faerských ostrovoch alebo v Južnej Afrike.

 

Majster inovácií

Ako vizionár si Ole Andreas Devold veľmi skoro uvedomil dôležitosť inovácií pre rozvoj svojho podnikania. Aby bolo možné udržať vysoký štandard, nebál sa využívať nové pokrokové riešenia a zavádzať najmodernejšie technológie. A tak, keď potreboval rozšíriť výrobu, nechal v neďalekom Langevågu okrem novej a väčšej továrne postaviť v roku 1882 aj vodnú elektráreň – prvú v Nórsku.

O rok neskôr, iba štyri roky po tom, čo Thomas Edison vynašiel žiarovku, rozsvietilo interiér tkáčovne 125 žiaroviek. Elektrické osvetlenie tak využil ako prvé v celom okrese Sunnmøre a ich svetlo sa za dlhých severských nocí rozlievalo po svahoch okolitých hôr. V rovnakom roku nechal Ole Andreas Devold inštalovať telefón, ktorým spojil administratívne budovy v Ålesundu s továrňou v Langevågu na protiľahlom brehu zálivu. Ušetrilo sa tak množstvo ciest lodí cez fjord Borgundfjorden, čo viedlo k výraznému zefektívneniu výroby.

 

Podpora komunity

Ole Andreas Devold k svojmu priemyselnému úspechu pristupoval s veľkou dávkou spoločenskej zodpovednosti, vďaka čomu ho môžeme označiť za nórskeho Tomáša Baťu. Nielen že jeho podnik vytvoril množstvo pracovných miest, ale tiež zakladal nemocnice, kostoly, škôlky či obchody s potravinami a nechal postaviť aj 20 domov pre zamestnancov. Mestečko Langevåg na úpätí hory Sulafjellet, ktorého obyvateľov by sme v roku 1855 spočítali na prstoch rúk, počas 70. rokov rýchlo rástlo a prekvitalo. A zatiaľ čo mnoho nórskych regiónov postihol koncom 19. storočia odliv pracovnej sily za oceán, vďaka úspechu Devoldovej továrne sa v oblasti Sunnmøre mnoho ľudí rozhodlo zostať. Aj miestni farmári mali z továrne prospech. Bolo pre nich veľkou cťou dodávať vlnu do miestneho podniku a mnoho z nich menilo surový materiál za hotové produkty.

 

Preverené rokmi expedícií

Pretože vlna mala v nevľúdnej klíme Škandinávie dlhoročnú tradíciu, niet divu, že sprevádzala aj prvých polárnych dobyvateľov. Roald Amundsen, Fridtjof Nansen či Lincoln Ellsworth – tí všetci sa spoliehali pri svojich priekopníckych výpravách do zeme večného ľadu na vlnenú bielizeň Devold.

Keď v roku 1888 viedol Nansen historicky prvú expedíciu, ktorou sa podarilo na lyžiach prekonať Grónsko od východu k západu, obliekal si vlnenú spodnú bielizeň Devold Ullundertøi, vlnené svetre Islandstrøier a tzv. vatové bundy Vadmelsjakker. Na trase dlhej 650 km čelila výprava snehovým búrkam a teplotám klesajúcim k extrémnym −50 °C, navyše v nadmorskej výške až 2700 metrov. O päť rokov neskôr sa nórsky polárnik vybral na smelú cestu s loďou Fram, s ktorou chcel pomocou morských prúdov dodriftovať až k severnému pólu. Na špeciálne upravenej lodi zamrznutej v príkrove Severného ľadového oceánu strávil so svojou posádkou dlhé tri roky. Keď bolo zrejmé, že loď pól nedosiahne, vypravil sa so saňami na púť, pri ktorej dosiahol až k 86°13'6” severnej šírky, dostal sa teda k severnej točni bližšie ako ktokoľvek pred ním.

 

Na južný aj severný pól

Loď Fram neskôr sprevádzala aj expedíciu najznámejšieho nórskeho polárnika, Roalda Amundsena. Tento polárny bádateľ sa v roku 1911 zapísal do dejín ako prvý človek, ktorý dosiahol južný pól, a predstihol tak v pretekoch o dobytie najjužnejšieho bodu planéty zhruba o mesiac britskú výpravu Roberta Falcona Scotta, ktorej členovia pri návrate nešťastne zahynuli. Za jeho úspechom pri ceste dlhej cez 3400 km stojí vedľa nesmierneho odhodlania aj precízna príprava a strategická voľba využiť na presun osvedčené psie záprahy. Tradície sa ale držal aj v obliekaní a nezanedbateľný podiel na jeho úspechu bezpochyby malo aj kvalitné vlnené oblečenie Devold. Spolu s Lincolnom Ellsworthom dosiahol Amundsen v roku 1925 aj severný pól, ktorý sa im podarilo preletieť vo vzducholodi Norge I pri ceste zo súostrovia Špicbergy na Aljašku. „Rád by som Vám vyjadril svoju vrelú vďaka za perfektný servis a podporu, ktorú ste mi poskytli počas mojej expedície. Vaše produkty hodnotím ako tie najkvalitnejšie, čo som kedy mal,“ uviedol vo svojom poďakovaní Devoldovi Lincoln Ellsworth.

Na tradíciu prvých polárnych pionierov nadväzujú aj novodobí dobrodruhovia, pre ktorých je oblečenie Devold stále zárukou kvality, precízneho remeselného spracovania a dlhej životnosti. V roku 1994 tak sprevádzalo napríklad Liv Arnesenovú, prvú ženu, ktorá podnikla úspešnú sólo výpravu na južný pól. Osvedčilo sa tiež súčasným polárnikom, ako je Nór Børge Ousland alebo Česi Petr Horký a Václav Sůra, ale s mnohými horolezeckými expedíciami zamierilo aj do Himalájí a ďalších nehostinných kútov planéty.

Za 170 rokov fungovania značky Devold sa zmenilo mnohé. Ciele a myšlienky spoločnosti však zostávajú rovnaké: dodávať na trh kvalitné a funkčné vlnené oblečenie, ktoré poskytne pohodlie, tepelný komfort a spoľahlivú ochranu pred nepriaznivým počasím.

 

Devold je jednou z najstarších outdoorových značiek na svete. Vlnené oblečenie vyrába už od roku 1853 a počas svojej existencie obliekala množstvo dobrodruhov, objaviteľov i outdoorových nadšencov vrátane Fridtjofa Nansena či Roalda Amundsena. Aj v súčasnosti je považovaná za svetovú špičku z hľadiska kvality produktov a inovácií v spracovaní a výrobe z vlny. Devold ponúka širokú kolekciu funkčnej bielizne z merino vlny, ponožiek, čiapok, tradičných vlnených svetrov aj lifestylových produktov. 

Užitočné odkazy

 

Autor: Devold

Zdroje: archív značky Devold

Predstavenie vlastných značiek: Zulu, Warg, MOOA

O značkách

Vo 4camping prenášame svoje odborné skúsenosti do privátnej výroby.

Kolekcia stanov Outwell Deluxe Air Collection

O značkách

Deluxe Air Collection je nová kolekcia od značky Outwell, ktorú ocenia malé i veľké rodiny. Kolekcia zaujme priestorom, nafukovacou konštrukciou a praktickými vychytávkami, ktoré spríjemnia pobyt v kempe.

PVC-free

O značkách

Viete, čo je to polyvinylchlorid?

Vyberáme pre vás

53,00  (36.04 %) 33,90 

Porovnať

26,00  (8.08 %) 23,90 

Porovnať

31,00  (13.23 %) 26,90 

Porovnať

67,00  (10.6 %) 59,90 

Porovnať

45,00  (35.78 %) 28,90 

Porovnať

53,00  (36.04 %) 33,90 

Porovnať

26,00  (27.31 %) 18,90 

Porovnať

110,00  (31 %) 75,90 

Porovnať