Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Svadba na Islande - 2. časť

V minulom článku nám kolega Lubo opísal, ako prebieha vybavenie svadby v zahraničí - na Islande. Dnes si môžete prečítať o samotnom svadobnom obrade.


Obsah

Môžeme si dopriať neskoršie vstávanie, po ktorom nasleduje sprcha a raňajky. Poludnie sa rýchlo blíži a tak ideme nafotiť prípravy nevesty a ženícha. Je to v "našom štýle". 

Cesta na miesto konania obradu

Medzitým dorazí naša oddávajúcca Helga so svojou neterou. Ide s ňou, pretože budeme prechádzať miestom, odkiaľ pochádza jej rodina a neskôr sa ukáže ešte ako dosť užitočná:). Vzájomne všetkých predstavíme, vybavíme formality s podpismi a môžeme ísť. Premýšľam, či sa v aute pred nami naozaj vezú aj naše prstene a nezabudlo sa na ne, ale v tejto chvíli to už budeme musieť nechať na osud. Tridsať kilometrov dlhá cesta k Hatafellu je oveľa pomalšia a náročnejšia než sme si predstavovali. 

My

Nakoniec je ale vysnívaná hora na dohľad priamo pred nami. S Pavlí necháme ostatných pri autách a popozeráme si okolie. Po menšej pešej prechádzke vyberáme na obrad miesto pri rade kameňov s výhľadom priamo na Hatafell. Miesto sa nakoniec ukáže lepšie než úpätie, odkiaľ horu nie je tak vidieť. Všetkých rozostavíme s Helgou uprostred pri väčšej solitérnej skale. Prichádzame spolu držiac sa za ruky s dronom za pätami. Sme pri Helge, slová plynú a my sa pozeráme na seba. Veľké slová, malé slová... zdá sa mi, že všetko sa deje tak nejako mimo priestor a čas. Vidím len Pavlí úsmev, vlasy vo vetre a počujem naše odpovede na tak dôležité otázky, kvôli ktorým sa tu najskôr ostatní zišli. Meníme si prstene s rytím v islandčine. Všetci tlieskajú, vyťahujeme poháre, rozlejeme sekt a ja prenesiem motto, o ktorom si myslím, že nás sprevádzalo pár posledných rokov. 

Svadobné video

Vyrážame na cestu

Postupne sa presúvame k autám, prezliekame sa do outdoorového. V autách máme pripravené 4 batohy s kompletnou výbavou na trek - Pavlí, ja, kameraman Vítek a Pavlí mamka Lenka. Helga sa lúči a otáča auto. Jej neter vyskočí z auta a odhádže na stranu niekoľko veľkých balvanov, kým jej ktokoľvek stihne ponúknuť pomoc. Popoludní rýchlo uteká a nás dnes čaká ešte o niečo dlhšia cesta, než sme pôvodne plánovali, pretože sme nedorazili presne k úpätiu. Ostatní sa s nami lúčia. Na poslednú chvíľu nám ešte strkajú müsli tyčinky a potom odchádzajú tiež. Máme pocit, akoby to bola veľká výprava do neznáma. Čiastočne vlastne aj je, pretože po pár kilometroch na nespevnenej ceste sa rozhodneme obísť Hattafell z juhu, a tak musíme dúfať, že nás nezastaví nejaký ostrý zráz, ktorých je tu veľa. Nezastaví. Pod horou si na chvíľku sadneme a počúvame... absolútne ticho. Je odtiaľ pekne vidieť, že táto bývalá sopka je síce vysoká a strmá, ale s dostatkom času a odhodlania je zdolateľná aj bez horolezeckého výstroja. Nastáva malá orientačná hra, kedy sa snažíme trafiť cestu na Alpha Vatn, čo sa nám podarí až na druhýkrát a asi kilometer alebo dva si zájdeme. Kráčame v absolútnej samote po rozľahlých pláňach z čierneho piesku, ktoré obopínajú strmé zelené kopce so zasneženými vrcholkami. Dojem ako z inej planéty podčiarkuje aj fakt, že po celý čas nikoho nestretneme. 

Brod je blízko, ale...

Až s miznúcim slnkom nás míňa pri prvom moste terénne auto s prázdnym prívesom a mračiacim sa zarasteným chlapom, ktoré zmizne niekde v diaľke. Za nejaký čas ho stretávame pri brode už s ďalším autom naloženým na prívese. Prechádzame po brehu a vyzeráme miesto na prekročenie. Nevyzerá to veľmi povzbudivo. Lenka a Vítek našťastie zatiaľ nevedia, aká ľadová tu voda dokáže byť. Nakoniec sa odhodláme a ako prvá prieskumná dvojica vyzliekajú nohavice a topánky chalani. Džíp stojaci niekoľko desiatok metrov od nás sa zrazu rozbehne, prekročí rieku a opäť mizne v diaľke. Príves ale zostane na našej strane rieky. Dôjde nám, že sa musia vrátiť, a že by to mohol crossnúť aj s nami na palube. Tma pribúda, rieka je široká a rýchla. Na dno nevidíme. Pamätáme si, že tento brod bol do polovice stehien a z Indie vieme, že takáto voda dokáže byť pekne nebezpečná. Ponáhľame sa teda späť k odstavenému prívesu. Vráti sa jeho ťahač, nevráti? Vracia sa! Pretiahne lano cez ďalšie terénne a zjavne nepojazdné auto. Často sa stáva, že naberú vodu do motora a za brodom ešte chvíľku idú. Vodiča ťahača sa pýtam, či by nás nehodil na druhú stranu a ukazujem na dievčatá. Zamračene odmieta a dodá, že nám to ani neodporúča vlastnými silami, pretože je to nebezpečné. To je teda rada na nezaplatenie...

Nocujeme

Majiteľ odťahovaného, nepojazdného auta, z ktorého vypadne, že čakal v divočine 28 hodín na záchranu, je prekvapivo oveľa ochotnejší a ukáže nám miesto s najnižšou vodou. To nás povzbudí, a tak idú prví chalani. Po prekonaní si necítime vôbec prsty na nohách. Vítkovi vraj nebola nikdy väčšia zima :). Dievčatá to tiež zvládnu, a tak pokračujeme ďalej. Míňame ďalší most a prvý kemp. Cestu je ešte stále ako-tak vidieť, ale po asi 30 kilometroch ušlých za jediné neskoré popoludnie toho máme v nohách už celkom dosť a v žalúdku veľké prázdno. Nájdeme si kúsok od cesty asi tri metre hlbokú, tri metre širokú a niekoľko desiatok metrov dlhú priekopu. Tu si postavíme stany. Únava si vyberie svoju daň. Zatiaľ čo skupina A varí, skupina B s počtom troch ľudí roztrhne počas pokusu o postavenie stanu tunel na tyčku. Potom, čo sa skupina A presunie k stavaniu, už všetko prebehne bez nehôd a všetci konečne môžu zaspať. Náš veľký deň je na konci. 


Čo všetko bolo potrebné zariadiť pred obradom a čo nasledovalo po ňom sa dozviete v článkoch:

Kempovanie uprostred prekrásnej korutánskej prírody

Cestopisy a reportáže

Dovolenku pod stanom nemusíte tráviť len v Čechách. Krásne miesta na kempovanie nájdete aj na juhu Rakúska, kam sa teraz spolu vydáme.

Putovanie po Indii - 6. časť: Cigánsky stan

Cestopisy a reportáže

Baťožkarovo putovanie Indiou sa blíži k svojmu konci. Rozlúčime sa s ním (ako inak) vo veľkom štýle.

Putovanie po Indii - 5. časť: Indická svadba

Cestopisy a reportáže

Kopec dobrého jedla, pitia, skvelá hudba a zábava až do skorých ranných hodín. Svadby proste musí milovať každý! Ale zažiť pravú indickú svadbu, to sa len tak niekomu nepodarí.

Vyberáme pre vás

Dámske tričko Dare 2b Calm Tee

28,82  (55.24 %) 12,90 

Porovnať

Dámske tielko MOOA Beth

33,00  (54.85 %) 14,90 

Porovnať

Dámske šaty Hannah Elena

60,00  (21.83 %) 46,90 

Porovnať

50,00  (16.2 %) 41,90 

Porovnať

94,00  (19.26 %) od 75,90 

Porovnať

49,44  (57.73 %) 20,90 

Porovnať

Cyklistická sukňa Etape Laura

54,00  (22.41 %) 41,90 

Porovnať

28,00  (43.21 %) 15,90 

Porovnať