Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Warg Skitour Fastlock

V dnešnej recenzii preverila naša testerka palice značky Warg. Aký bude jej verdikt?

 

Obsah

 

Úvod

Ak hľadáte univerzálne palice na skialpy, snežnice a zimnú či letnú turistiku zároveň, potom sú palice Warg tou pravou voľbou pre vás. Nutné na začiatku podotknúť, že palice sú určené skôr pre ľudí vyššie postavy. Testovanie prebehlo v zasnežených Jeseníkoch. Poďme sa spoločne pozrieť, ako si samotné palice pri testovaní v horskom prostredí viedli.

 

Charakteristika


Názov:

Skitour Fastlock
Výrobca: Warg
Dĺžka palíc: 145 cm
Hmotnosť (pár): 460 g
Materiál tyčí: Aluminium
Hrot: karbid
Rukoväť: Pena
Rozsah dĺžky  120- 145 cm 

 

  • dvojdielne teleskopické palice
  • nastaviteľná dĺžka 120 - 145 cm 
  • pohodlná rukoväť s predĺžením do strmého terénu
  • hliníkový klip pre aretáciu dĺžky
  • nastaviteľné pútka
  • hrot z karbidu
  • pohyblivý košíček

 

Dĺžka palíc

Palice sú teleskopické, dvojdielne. Ich nastaviteľná dĺžka je od 120 cm do 145 cm. Ako už bolo povedané, palice sú určené skôr pre vyššie postavy. Nižšiu výšku palíc možno nastaviť, ale iba odhadom, bez nakreslenej stupnice. Nastaviteľnú dĺžku palíc ocenia hlavne skialpinisti, ktorí si volia dĺžku palíc podľa sklonu terénu. Miera je nakreslená na paliciach po jednom centimetri. Na opačnej strane palíc je praktická stupnica podľa výšky postavy. Stupnica začína číslom 185 centimetrov a končí na čísle 227 centimetrov. Podľa stupnice je vidieť, že palice sú skôr pre vyššie typy postáv.


Aretačný systém

 

Zbalené palice merajú 88 centimetrov, čo je pre skialpinistov menej podstatné číslo, pretože palice takmer neodkladajú. Na zaistenie (aretáciu) zvolenej dĺžky palíc slúži hliníkový klip – zámok „fastlock“, ktorý sa ľahko ovláda aj v nepriaznivých podmienkach a v rukaviciach.

Všeobecne dvojdielne palice merajú zbalené viac ako palice trojdielne, ale na druhej strane majú menej „zámkov“ a to znamená, že sú menej náchylné na rozbitie niektorého z aretačných mechanizmov. V prípade palíc iba na turistiku, by som volila kratšiu dĺžku zbalených palíc, ktoré v prípade potreby môžem pripnúť na batoh. V mojom prípade mi palice na batohu pri turistike skôr zaviazali. Primárne sú však palice určené na skialpinizmus, pre ktorý je dĺžka zbalených palíc úplne v poriadku.

Palice sú veľmi pevné, nijak nevibrujú (ani na ľade, ani na asfalte) a sú stabilné, čo ocenia predovšetkým muži pri výstupe.


Zbalená a najvyššia možná dĺžka palíc

 

Rukoväť

Vďaka ergonomicky tvarovanej rukoväti nám palice padnú nielen do oka, ale aj do ruky. Palice majú predĺženú rukoväť, ktorú ocenia hlavne skialpinisti pri traverze strmého svahu. Predĺžená časť je z príjemného penového materiálu. Osobne by som však ocenila rukoväť o niečo dlhšiu. V rukoväti je schovaný jednoduchý mechanizmus na nastavenie veľkosti pútka. Rozsah pútka je veľký, pri testovaní bolo -8 ° C a vošla som sa aj v objemných rukaviciach. Jediné, čo by som pri pútkach vytkla, je, že sa mi pri výstupe niekoľkokrát pútka sami povolili. Pútka nie sú nijako polstrované, sú látkové s nápisom značky Warg.


Predĺžená rukoväť

 

Košíček a hrot

Hrot je vyrobený z karbidu a skvele drží aj na zľadovatenom teréne. Košíček je široký, čo oceníte v hlbokom snehu. Zároveň je pohyblivý a pri výstupe do kopca sa prispôsobí sklonu svahu. Súčasťou balenia sú aj gumové krytky na hroty pre prípad použitia palíc na turistiku.


Pohyblivý košíček

 

Hodnotenie: 75 %

+

  • pohyblivý košíček, ktorý sa pri výstupe prispôsobuje sklonu svahu
  • ľahko nastaviteľná dĺžka palíc 
  • rýchlo nastaviteľné pútko
  • cena
  • dizajn palíc

-

  • vyššia minimálna dĺžka palíc (sú určené skôr pre vyššie postavy)
  • celková dĺžka palíc pri ich zbalení
  • hmotnosť je 540 g, výrobca uvádza 460 g

 

Záverečné zhrnutie

Vzhľadovo sa mi palice veľmi páčia, sú decentné. Farebne sú čierno-oranžové. Oranžovou farbou sú iba nápisy na paliciach: Warg a Skitour. Celá dĺžka palíc je potlačená vrstevnicami. Palice sú určené skôr pre mužov vyššej postavy. 

Palice Skitour Fastlock by som určite odporučila začiatočníkom ako na skialpinizmus, tak na turistiku. S produktom som bola spokojná. Pomer ceny a kvality je úplne v poriadku. Myslím, že v podobnej cenovej relácii veľa podobne kvalitných palíc na trhu nenájdete. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Gabriela Weissová

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

73,00  (67.26 %) 23,90 

Porovnať

92,00  (19.67 %) 73,90 

Porovnať

Skladacia lopata Warg Frysnow

41,00  (41.71 %) 23,90 

Porovnať

216,00  (30.14 %) 150,90 

Porovnať

572,00  (29.91 %) 400,90 

Porovnať

98,00  (19.49 %) 78,90 

Porovnať

123,30  (19.79 %) 98,90 

Porovnať

232,58  (23.51 %) 177,90 

Porovnať