Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Turistické topánky Stalheim HT

Ako obstoja topánky značky Helly Hanson pri výšľapoch s musherom Honzom Svobodom a jeho svorkou?

 

Obsah

 

Úvod

Pretekárska musherská sezóna je na konci a začína sa „dovolenka“. Odkladáme tréningové a pretekárske káry aj sane a nasadzujeme bežecké a turistické topánky alebo sa konečne po zime, keď sa venujeme len psom, môžeme začať sústrediť na seba a zhadzovať prebytočné kilogramy, ktoré sme cez zimu nabrali. Do rúk sa mi na testovanie dostali turistické topánky od Helly Hansen. V rukách dlho nezostali. Prekvapivo som ich nasadil na nohy a otestoval som ich.

 

Charakteristika


Názov:

Stalheim Ht
Výrobca: Helly Hansen
Určenie: Pánske
Hmotnosť (pár): 800 g
Podľa aktivít: turistické
Podošva: HH Max-Grip
Certifikácia: PFC-free
Membrána topánok: HELLY TECH® Performance Waterproof membrane

 

  • úprava HellyTech® Waterproof pre odolnosť pred živlami
  • podošva HH Max-Grip 
  • výborná priedušnosť vďaka HH Max-Vent
  • pohodlná vložka
  • recyklované materiály
  • spevnenie päty
  • antimikrobiálna úprava eliminujúca zápach
  • bez PFC

 

Niečo o značke Helly Hanson 

Helly Hansen je pôvodom z Nórska a jej tradícia siaha až do roku 1877. Značku založil kapitán Helly Hansen Juell a jeho manželka, ktorí sa po mnohých rokoch strávených na mori rozhodli začať vyrábať nepremokavé hrubé plátno namočené v ľanovom oleji, z ktorého následne šili bundy, nohavice a plachty. 

V portfóliu Helly Hansen nájdete ako oblečenie pre jachtárov, lyžiarov, ale aj horských vodcov. 

 

Postrehy z testovania

Ako je už u mňa známe, topánky podrobujem celkom náročnému testovaniu. Na prechádzky alebo treky so sebou vždy beriem jedného z našich ťažných psov, takže potrebujem naozaj pevné, pohodlné topánky, ktoré veľmi nepodkĺzajú.

Topánky som testoval na dvoch výstupoch dlhých 15–20 km. Žiadna extra vzdialenosť, ale ono to stačí, keď k sebe máte priviazaného psa, ktorý patrí k našim najlepším ťahúňom. Testovacie trasy mám v podstate hneď za domom a majú snáď úplne všetko. Kopce hore a dole, rovinky, brody, blato, kamene, lúky, lesné cesty. V takých kopcovitých terénoch som ocenil spevnenie päty. Priznám sa, že z nových topánok som nemal žiadne odtlačeniny ani pľuzgiere, topánky sú jednoducho veľmi pohodlné a nie je potrebné si ich najprv rozchodiť. 

 

Podarilo sa mi vychytať úplne rozdielne klimatické podmienky. Prvou prechádzkou nás sprevádzalo slnko na jasnej oblohe a celkom vysoké teploty. Takže trasa viedla predovšetkým okolo riečky Javornice. Chodník vedľa riečky bol suchý a tvrdý, tiež berte do úvahy, že musím pribrzďovať ťah psa, aby som za ním nevial ako handra a palica. Napriek tomu sa mi išlo pohodlne. V brodoch cez riečku bolo celkom málo vody, takže som mohol prejsť vodou, aj keď sú tieto topánky nízke, sú skutočne vodeodolné vďaka úprave HellyTech Waterproof pre odolnosť pred živlami. Pritom sú topánky ale stále priedušné, čo je presne pri tomto počasí obrovská výhoda. 

Obvykle brody preskakujeme po kameňoch. Na takom povrchu som ocenil, že nepošmykujú. Podošva je zo zmesi gumy a majú vysokú priľnavosť v oblasti pod pätou a uprostred chodidla. 

 

Podrážka

Keď máte ťažného psa, výstupy sú na pohodu, síce s ním musíte tak nejako držať tempo, ale rozhodne je to uľahčenie cesty na vrchol. Čo však neplatí pri zostupe. To je naopak veľká nevýhoda vlastniť psa, ktorý ťahá. Dokonca ide o zdravie, minimálne o kolenné väzy, ešte k tomu v takom počasí. Pri ceste z kopca som bol milo prekvapený, aj keď topánky majú, povedal by som, štandardnú hlbokú vzorku, nijako nepodklzovali. Áno, párkrát som sa pošmykol, ale z kopcov som sa vrátil bez zodranej a natrhnutej zadnice. Čo považujem v takom teréne a počasí za úspech.

 

Jeden malý nedostatok

Druhý výstup bol za úplne iných meteorologických podmienok. Bolo po výdatnom daždi, zamračené a stále ešte slabo mrholilo. Ideálne počasie vyraziť do kopcov. Opäť so psom. V tomto počasí sa ukázala nevýhoda topánok. Teda,že sú nízke. Nemáte chránené členky. Topánky sú síce nepremokavé, ale kvôli svojej nízkej výške máte behom pár minút mokré ponožky a v podstate sa vám do topánky dostane vlhkosť a voda zhora. Ako píšem, čoskoro som mal ponožky okolo členkov mokré a od bahna, čo veľmi príjemné nebolo. Samozrejme sa na toto dá ale myslieť pri výbere topánok podľa vašich preferencií. 

 

Hodnotenie: 85 %

+

  • pevná a pohodlná 
  • vodotesné
  • cena
  • recyklovaný materiál 
  • nepodklzujú
  • spevnená päta
  • úprava HellyTech Waterproof

-

  • na môj vkus celkom ťažká topánka
  • nízke topánky

 

Záverečné zhrnutie

Topánky sú skutočne pevné a pohodlné. Na ľahkú turistiku a za sucha by som ich rozhodne odporúčal. Horšie je to za daždivého, mokrého počasia. Sú vodeodolné, ale nízke, keby išlo o bežeckú obuv, nebolo by o čom, ale ide o turistické topánky a tu ich nízka výška trochu limituje.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Ján Sloboda

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Dámske turistické topánky Helly Hansen W Stalheim Ht

133,00  (52.71 %) od 62,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Helly Hansen Stalheim Ht

131,55  (42.3 %) 75,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Helly Hansen Stalheim Ht Boot

150,00  (15.4 %) 126,90 

Porovnať

150,00  (15.4 %) 126,90 

Porovnať

Vložky do topánok Sidas Outdoor 3D

39,00  (15.64 %) 32,90 

Porovnať

(0.33 %) 29,90 

Porovnať

(0.33 %) 29,90 

Porovnať

(0.31 %) 31,90 

Porovnať