Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Pánske topánky La Sportiva Ultra Raptor II

Ikonický model bežeckých topánok Ultra Raptor značky La Sportiva si za roky, čo sa predáva, pre svoju pohodlnosť, obľúbili horskí bežci i víkendoví turisti. Prečo je tento model tak obľúbený, to vám prezradí náš test. 

 

Obsah

Estetická reedícia ikonického modelu Ultra Raptor, trailové pánske bežecké topánky vyvinuté na diaľkové terénne trasy a predĺžené tréningy. To sú topánky La Sportiva Ultra Raptor II.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Raptor II

Výrobca: La Sportiva
Určenie: Pánske
Podľa aktivít:  športové / turistické
Medzipodrážka: EVA pena
Podošva: FriXion
Povrch Sieťovina

 

  • vysoko priedušný zvršok z tkaniny Air-Mesh
  • podšívka zo sieťoviny s vložkou z mikrovlákna proti oderu
  • zadná stabilizačná päta pre dokonalú kontrolu na traverzoch
  • stielka Endurance Platform pre väčšie odpruženie, zníženie uhla rampy a efekt rock-guard
  • podošva FriXion® White s výrazným Trail Bite Heel pre lepšie brzdenie pri zjazdoch
  • perfektné nastavenie objemu a obopnutie chodidla vďaka špeciálnemu systému šnurovania: pútka sú našité na vnútornej strane zvršku a zosilnené na vonkajšej strane vysokofrekvenčnými výstuhami: tento systém umožňuje napätie šnurovania na rozloženie po celom zvršku
  • k dispozícii aj v komfortnej verzii WIDE FIT pre bežcov so širokými chodidlami

 

Predstavenie produktu

Aktuálny redizajnovaný model Raptor II sa vyrába hneď v niekoľkých farebných prevedeniach v pánskom aj dámskom variante, k obom modelom existuje aj drahší variant GTX s membránou GORE-TEX. V rade Ultra Raptor nechýbajú ani kožené a zvýšené varianty určené na vysokohorskú turistiku. Pri testovaní bol využitý základný čierny model bez Gore-Tex membrány. Nižšie sa pokúsim zhrnúť dojmy po prvom mesiaci používania pri behu aj chôdzi.

   

 

Ako si vybrať oblečenie na beh

Správne oblečenie na beh je zárukou mnohých spokojných kilometrov. S jeho výberom vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Podrážka a podošva

Podrážka bit La Sportiva Ultra Raptor II je tuhšia ako napríklad napr. Heliosov, ale zachováva si v prednej časti dostatočnú pružnosť. Pri behu po ostrých kameňoch nie sú cítiť nárazy na chodidlá. Topánka vyniká skvelou priľnavosťou na všetkých povrchoch. V rámci možností drží dokonca aj na mokrej skale. Vzorka je samočistiaca a nedržia sa v nej kamene ani blato. Podrážka využíva protichodne umiestnené gumové štuple tzv. Impact Brake System, ktorý podobne ako napríklad pri kopačkách zvyšuje stabilitu pri behu z kopca a zároveň trakciu do kopca. Základným kameňom Raptorov je masívna medzipodrážka, ktorá výborne tlmí došľap a šetrí tak nohy počas dlhších výstupov či výbehov. Topánka má drop 9 mm - je teda vhodná hlavne na došľap cez špičku a stred chodidla.

 

Povrch

Na testovanie som zvolil verziu so sieťovinovým zvrškom bez Gore-Tex membrány, ktorý je veľmi priedušný. Nevýhodou je, že sa rýchlo premočí. Našťastie ale topánky La Sportiva Ultra Raptor II vysychajú rýchlo.

 

Špička

Topánky La Sportiva Ultra Raptor II majú špičku s masívnym gumový okopom, ktorý topánky a nohy skvelo chránia hlavne v lese a v kamenistom teréne. Okolo topánky je dookola obsádzka pre ochranu pred odrením a vlhkosťou.

 

 

Ako si vybrať bežecké topánky do terénu

Ako si vybrať bežeckú obuv do ľahkého aj ťažkého terénu? Ktoré topánky vám budú sedieť na lesných cestách, ale aj na horských trasách dnes na základe svojich skúseností spísal Marcel Fronko. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Systém šnurovania

Systém šnurovania topánok La Sportiva Ultra Raptor II výhodne rozkladá napätie z utiahnutia na celý zvršok a je previazaný aj s medzipodrážkou, takže topánka výborne obopína nohu a chodidlo sa primkne k spodnej časti nohy.

Päta je zvonku spevnená plastovým výliskom, ktorý pridáva a zaručuje stabilitu nielen pri traverzách. Navyše chráni topánku pred zošliapnutím. Je škoda, že na jazyku ani na päte nie je žiadne pútko, ktoré by uľahčilo obúvanie.

 

Vnútorná časť

Topánky La Sportiva Ultra Raptor II sú na prvý dojem veľmi pohodlné. Vďaka širšej špičke netlačia a majú dostatok miesta medzi prstami. Majú príjemnú vnútornú podšívku z mikrovlákna. Vnútorné švy sú prevedené precízne tak, že vás nikde nedrú. Odnímateľná vložka Ortohlite sa postupne dotvaruje podľa vašej nohy, navyše je dobre priedušná a vďaka antibakteriálnym vlastnostiam nezapácha. Fajn vlastností je, že stielka sa nešmýka ani keď sa namočí. Vnútorná strana päty je pokrytá mäkkou stielkou z umelej kože, ktorá uľahčuje obúvanie topánok a zároveň chráni pred ošúchaním. Za mňa skvelá vychytávka.

 

Hodnotenie: 96 %

+

  • vysoké pohodlie
  • dobrá trakcia podrážky
  • tlmenie nárazov
  • stielka päty z umelej kože
  • masívny okop špičky
  • antibakteriálna úprava vnútornej časti
  • rýchle schnutie pri premočení

-

  • vyššia váha
  • nemá pútka na jazyku a päte

 

Záverečné zhrnutie

Topánky La Sportiva Ultra Raptor II sa v testovaní osvedčili. Sú to robustnejšie topánky s dobrým odpružením a ochranou proti okopu. Vďaka konštrukcii zostávajú pohodlné aj pri celodennom nosení. Najviac svojej kvality preukázali pri orientačnom behu, kde sa v rýchlom slede striedajú snáď všetky druhy povrchov. Ukázalo sa, že majú skvelú trakciu a oporu nohy, a to na mäkkých aj tvrdších povrchoch.

Ak teda hľadáte univerzálne topánky využiteľné na beh aj chôdzu v teréne, sú Ultra Raptor II rozhodne správnou voľbou.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

184,00  (43.99 %) od 103,05 

Porovnať

100,00  (10.1 %) 89,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Salomon Supercross 4

138,00  (23.26 %) od 105,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Merrell Crosslander 3

100,00  (10.1 %) 89,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Merrell Alverstone 2

121,00  (19.92 %) 96,90 

Porovnať

191,00  (34.61 %) od 124,90 

Porovnať

138,00  (34.86 %) od 89,90 

Porovnať