Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Stan Warg Midi 2

Ako v dnešnom testovaní dopadne stan Midi 2 značky Warg? To všetko pre vás spísal Jan Kalkus zo Sveta outdooru.

 

Obsah

Ultraľahký samonosný stan Warg Midi je určený pre dve osoby. Midi 2 vás nadchne svojim nekompromisným pomerom nízkej váhy a priestoru, stability a odolnosti proti vetru.

 

Charakteristika


Názov:


Midi 2

Výrobca:

Warg

Hmotnosť: 1900 g
Počet osôb: 2 osoby
Typ stanu: turistický
Typ konštrukcie: kopula
Odolnosť podlahy: 10000 mm
Odolnosť tropika: 3000 mm
Rozmery stanu: 220 240 x 100 cm
Výška stanu: 100 cm
Výška spálne: 95 cm
Výška predsiene: 95 cm
Zbalený rozmer: 52 x 15 cm
Počet vchodov: 2
Silikonizácia: Áno

 

  • 3sezónne využitie
  • priestor pre 2 osoby
  • duralová konštrukcia
  • premyslená samonosná konštrukcia
  • jednoduchá a rýchla stavba
  • výborná stabilita a odolnosť vo vetre
  • malé rozmery zbaleného stanu
  • nylónové tropiko s ripstop úpravou
  • vonkajší aj vnútorný silikónový záter
  • dva ventilačné otvory s ochranou proti zatekaniu
  • reflexné pútka
  • prúty: Dural 7071 8,5mm
  • súčasťou balenia: 12x odľahčený duralový kolík

Predstavenie stanu

Warg Midi 2 patrí do kategórie trojsezónnych turistických stanov, so svojimi 1,9 kg zároveň do skupiny ľahkých až ultraľahkých. Je ideálny na kratšie aj dlhšie viacdenné túry, poskytuje dostatok priestoru pre dvoch ľudí aj s veľkými batohmi, v našom prípade ešte aj so psom. Komfortu veľmi napomáhajú dva vchody a dve predsiene, v ktorých sa dá variť alebo uskladniť na noc batoh. 14-dňové testovanie v horách južného Nórska ukázalo, že si zaslúži svoje pevné (a malé) miesto v batohu každého trekara, ktorý si stráži gramy na chrbte, ale zároveň si nechce odopierať dostatočný komfort ubytovania aj v horšom počasí.

Stan je dodávaný v kompresnom obale 15×50 cm, pokiaľ z neho ale vyberiete tyče, dá sa objem zmenšiť na menej ako polovicu.

Tropiko je vyrobené z nylónu so silikónovým záterom (výrazne skladnejší a ľahší variant oproti polyesteru), vnútorný stan je na väčšine plochy z jemnej sieťoviny. To sú aspekty, ktoré okrem nízkej váhy zaisťujú aj veľmi malé rozmery zbaleného stanu. Pokiaľ necháte tyčky zvlášť, tak kompresný transportný obal zostane minimálne z polovice prázdny. Ideálny je pre dvoch, ale myslím, že ani sólo turistovi príliš miesta navyše v batohu nezaberie.

 

Stavba

Stan Warg Midi 2kopulovitý tvar. Konštrukcia je tvorená jedným prútom v pozdĺžnom smere, ktorý sa na koncoch rozdvojuje smerom k rohom. Vďaka tomu sa steny stanu z rohov dvíhajú takmer kolmo nahor, čím sa zväčšuje vnútorný priestor stanu. Všetky hlavné tyče z ľahkého duralu sú spojené do jedného kusu, takže nehrozí, že by ste niekde polovicu zabudli. Po zostavení je manipulácia síce trochu menej praktická, ale pri stavaní vo dvojici to nie je žiadna veľká prekážka.

Krátka samostatná tyčka na vrchole stanu, kolmo k hlavnému prútu, zaisťuje vystuženie predsiení a rozšírenie priestoru v hornej časti. Tu sme mali drobné obavy, aby koniec tyčky vo vetre nepretrhli tropiko, pretože výstuha nie je príliš robustná, ale všetko bolo nakoniec bez problémov.

Stan Warg Midi 2 je dvojplášťový, samonosný a umožňuje jednak klasický spôsob stavby - tzn. najprv na tyče zavesiť vnútorný stan a potom prekryť tropikom, dá sa ale zvoliť aj opačný postup, čo sa hodí najmä v prípade dažďa. Vnútorný stan sa k tyčiam „nacvakáva“ klasickými plastovými háčikmi. Tropiko je potom vo švíkoch k tyčiam prichytené celkom 9 suchými zipsami.

Podareným a praktickým prvkom je krátky popruh s malou sponou medzi lemom tropika a okom pre jeho uchytenie k tyčke, vďaka ktorému sa dá tropiko v rohoch jednoducho vypnúť presne podľa potreby.

Dodávané kolíky (12 ks) sú veľmi ľahké a odolné. Na tvrdšej zemi môže byť vďaka „hviezdicovému“ prierezu ich zapichovanie trochu bolestivé, ale kameň alebo podrážka to vždy istí.

Celkovo nie sú v procese stavby žiadne veľké zákernosti a vo dvojici sa to dá zvládnuť za niekoľko málo minút.

  


Ako vybrať stan?

Stan bude vašim spoločníkom aj na niekoľko rokov, preto k jeho nákupu pristupujte maximálne zodpovedne. S naším radcom to však bude hračka.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Vnútorný priestor a predsiene

Polyesterová podlaha s polyuretánovým záterom a vodným stĺpcom 10000 mm bez problémov odolala aj pri niekoľkých spaniach na už vlhkej lúke s následným nočným dažďom. Zvyšok vnútorného stanu je z jemne sieťovaného materiálu - opäť jasný krok k zníženiu váhy a veľkosti zbaleného stanu.

Rozmery 130×220 cm sú dostatočne komfortné pre dvoch nocľažníkov aj časť ich vecí pod nohami (možno nahradiť psom), výška je 100 cm a vďaka veľmi zvislým stenám sa dá vovnútri pohodlne posadiť, prezliecť a pod. Priestranné vnútro bolo jedným z najpríjemnejších prekvapení tohto testu. Dve predsiene nie sú nijako prehnane veľké, ale pri zlom počasí sa v nich dá bezpečne uvariť a aj pre uskladnenie batohu a topánok na noc je priestoru doslova tak akurát. Pre poriadkumilovných jedincov je vo vnútri 5 priestranných vreciek po obvode stanu.

Obr.: miesta pre batoh a pohorky je v predsieni stanu Warg Midi 2 doslova tak akurát.

 

Tropiko

Nylón so silikónovým záterom a ripstop úpravou, 3000 mm vodného stĺpca. Tieto parametre v pohode obstáli aj počas niekoľkých veterných a daždivých nocí. Tropiko končí cca 10-15 cm nad zemou, čo zaisťuje dobrú cirkuláciu vzduchu vo vnútri stanu. V teple a vlhku užitočné, na druhej strane v chlade a väčšom vetre si to vovnútri skrátka príliš „nezadýchate“. Na kratších stranách stanu Warg Midi 2 sú ešte k dispozícii dva klasické odvetrávacie otvory.

 

Hodnotenie: 99 %

+

  • nízka váha
  • zbaliteľnosť
  • dve predsiene

-

  • nemám žiadne negatíva

 

Záverečné zhrnutie

Aj napriek tomu, že značka Warg je pomerne nováčikom v outdoorovom svete, stan Midi 2 obstál na maximum. Nízka váha a malá veľkosť zbaleného stanu v pomere k vnútornému priestoru a odolnosti v nepriaznivých podmienkach si rozhodne zaslúži odporúčanie na akékoľvek turistické dobrodružstvo a určite si ho viem bez problémov predstaviť aj pre viacdenné cykloputovanie vo dvojici. Prívetivá cena celkový pozitívny dojem už len podčiarkuje.

 

Recenziu spracoval testerský tím časopisu Svet outdooru, ktorý od roku 1997 strávil 14 000 hodín preverovaním vyše 1000 výrobkov na stovkách výprav do celého sveta. Každej recenzii sa venuje niekoľko ľudí, vrátane horských vodcov a špičkových športovcov, a ich výsledok sa nedá kúpiť. Ďalšie recenzie nájdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Jan Kalkus

Neustále volejbalové tréningy v detstve viac a viac dopĺňal o rôzne vonkajšie športy až nakoniec so štúdiom na VŠ definitívne vymenil halu za „outdoorové ihrisko“. Aj keď vie, že nebude nikdy v ničom najlepší, robí najradšej z každého niečo - beh, lezenie, skialpy, bicykel... Hlavne keď je to vonku a pokiaľ možno v horách. S Krkonošmi doslova za domom to ide našťastie takmer samo. Momentálne ho beh dokonca živí. Teda nie ten jeho, ale ostatných bežcov – má totiž na starosti organizovanie bežeckých pretekov: Krosového pohára a třeboňského maratónu. 

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Jan Kalkus

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (35.85 %) 248,90 

Porovnať

Turistický stan Warg Midi 2

286,00  (23.81 %) 217,90 

Porovnať

114,00  (30.79 %) 78,90 

Porovnať

347,00  (40.66 %) 205,90 

Porovnať

166,99  (25.21 %) 124,90 

Porovnať

(8.61 %) 255,90 

Porovnať

353,00  (31.47 %) 241,90 

Porovnať

Turistický stan Coleman Darwin 3+

144,00  (0.07 %) 143,90 

Porovnať