Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Stan Outwell Haze 5

Ako týchlo sa dá postaviť? Koľko ľudí sa zmestí do spálne a čo sa stane, keď príde poriadna prietrž mračien? v našom teste preveríme rodinný stan Outwell Haze 5. 

 

Obsah

Stan Haze 5 značky Outwell je perfektný stan na rodinné kempovanie, v ktorom sa pohodlne vyspí až 5 osôb. 

 

Charakteristika


Názov:

Haze 5

Výrobca:

Outwell

Typ stanu:

rodinný

Typ konštrukcie:

kopula

Hmotnosť: 9,4 kg
Materiál konštrukcie stanu: laminát (fibreglass)
Odolnosť podlahy: 10000 mm
Odolnosť tropika: 3000 mm
Rozmery stanu: 320 x 360 x 185 cm
Rozmery spálne: 208 x 300 x 185 cm
Počet vchodov: 2
Počet spální: 1

 

  • kupolovitá konštrukcia Duratec Flex System tvorí prúty z kvalitného sklolaminátu
  • tropiko vyrobené z materiálu Outtex 3000 s nehorľavou úpravou Fire Retardant
  • pred chladom a vlhkosťou od zeme vás ochráni špeciálne vlepená podlaha z polyetylénu
  • bezbariérový predný vchod
  • zatemnené stropy a steny zaistia komfort a pokoj počas spánku
  • reflexné kotviace šnúry
  • transportný obal súčasťou balenia

 

Konštrukcia, stavba

Stan má klasickú kupolovitú konštrukciu s dvoma skríženými sklolaminátovými prútmi a pridaným prútom, ktorý po vypnutí tvorí apsidu. Prúty sa navliekajú do golierov mimo stanu. Tretí prút pre stavbu predsiene by mohol byť výraznejšie označený, má totiž podobnú dĺžku ako zvyšné dva a hrozí teda zámena prútov, na ktorú prídete až v momente, keď stan stojí nakrivo. To sa stalo aj mne. 

Stavba stanu je veľmi jednoduchá, pri druhej stavbe sme mali dvaja boli za 11 minút kompletne hotoví. Stan postaví aj jeden človek, ale to už chce trochu cviku. Spálňa je na konštrukcii zavesená tak, že sa dá v prípade potreby vybrať samostatne bez toho, aby ste búrali konštrukciu a tropiko. Väčšinou ju ale nechávame pripnutú vovnútri, aby sme si nekomplikovali budúcu stavbu.

 

Spálňa 

Stan Haze 5 nie je žiadny kempingový obor, ale 5 osôb sa v ňom tiesniť rozhodne nebude. Spálňa je priestranná a bez väčších problémov sa do nej zmestí aj 6 nocľažníkov. To ale veľmi záleží na tom, aké máte karimatky. Ak necháte veci v aute, môžu sa ďalšie 2 vyspať v predsieni, ktorá je priestorovo tiež veľkorysá.

Stan bude svojou vzdušnosťou vyhovovať aj ľuďom, ktorí nemajú radi stiesnené priestory. Má totiž na túto kategóriu stanov celkom vysoký strop (175 cm v spálni a 185 cm v predsieni). Vďaka tomu sa tak rýchlo nezadýcha. Osoby menšieho vzrastu sa môžu v stane bez problémov postaviť, ostatným stačí trošku skloniť hlavu.

Sklamalo nás, že v spálni sú len dve malé odkladacie vrecká. Pri takom veľkom stane by sme čakali viac úložného priestoru. Naopak poteší záves na čelovku / lampičku, ktorý je pri strope.

 

 


Ako sa starať o stan?

Každá kúpa stanu vyžaduje investíciu času, trpezlivosti a peňazí. Vzhľadom na tieto premenné je jasné, že nejde o vec na jedno použitie. Niekoľko rád, ako sa o stan správne starať, nájdete v nasledujúcom článku.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Predsieň

V predsieni je odnímateľná podlaha, ktorú môžete a nemusíte využiť. Hodí sa najmä keď v predsieni skladujete oblečenie alebo batožinu a nechcete, aby navlhla zospodu. Naopak bez nej je to lepšie, pokiaľ v predsieni chcete variť, parkovať bicykle, či mať kempingové posedenie.

Predsieň má dve veľké tónované okná, ktoré môžete v prípade potreby zakryť, aby nebolo vidieť dovnútra. Z apsidy vedie do stanu aj hlavný vstup. Do stanu sa dá dostať aj zadným vchodom, ktorý vás zavedie rovno do spálne. Využívame ho v momente, keď je napríklad predsieň plná vecí alebo keď chceme stan poriadne vyvetrať.

 

Hodnotenie: 80 %

+

  • pomer cena / výkon
  • 2 vchody
  • rýchla stavba
  • priestrannosť
  • výška stanu

-

  • len 2 vrecká v spálni 
  • 3. tyč nevýrazne označená
  • slabšie odvetrávanie

 

Záverečné zhrnutie

Mali sme to "šťastie" a chytili sme v kempe dve poriadne búrky za sebou. Stan sa s tým popasoval dobre a nepretiekol. Odvod vody a spády striech sú dostatočné a nikde sa netvorili kaluže. Podlaha je 100% polyetylén s dvojitým záterom, takže vodu neprepustí, ani keď si postavíte stan v rybníku :-).

Konštrukcia je veľmi stabilná a poryvy vetra ustála tiež bez problémov. Vzhľadom na výšku, a teda aj plochu stien stanu je potrebné poriadne ukotviť všetky šnúry, pretože to by sa vám mohlo vypomstiť. Na škodu by nebolo viac možností odvetrávania. Tropiko sa zospodu dosť rosilo a zatvorený stan sa na slnku celkom rýchlo prehrieval. Toto sa však dá bohužiaľ konštatovať pri všetkých lacnejších záterových stanoch.

Čo povedať na záver? Outwell Haze 5 patrí medzi najlacnejšie modely tejto dánskej značky. Ako správny základný model ponúka veľa miesta za málo peňazí. Nie je to stan pre náročných, ktorí kempujú víkend čo víkend, ale na dovolenku s deťmi 1-2x ročne je to za mňa rozhodne dobrá voľba.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

326,00  (51.56 %) 157,90 

Porovnať

408,00  (51.74 %) 196,90 

Porovnať

1.219,00  (39.22 %) 740,90 

Porovnať

(8.22 %) 391,90 

Porovnať

347,00  (52.19 %) 165,90 

Porovnať

874,99  (19.9 %) 700,90 

Porovnať

322,00  (9.66 %) 290,90 

Porovnať

668,00  (34.15 %) 439,90 

Porovnať