Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Spacák Hannah Sherpa 300 MT-P

Mirek Píštěk testoval spacák Sherpa 300 MT-P českej značky Hannah. Ako s ním bol spokojný sa dozviete z nasledujúcich riadkov. 

       

Obsah

Vybrať správny spacák je tak trochu umenie a lotéria v jednom. Mal som možnosť spať v mnohých spacákoch. Poznáte to, v jednom je vám zima, druhý je veľmi tesný, tretí príliš ťažký atď. Ak hľadáte spacák, ktorý vás vysoko v horách počas teploty okolo nuly a ľahko nad ňou (a pri troche šťastia aj pod ňou) zahreje, budete sa v ňom cítiť pohodlne a nepotrebujete nutne riešiť každý gram, tak model českej značky Hannah Sherpa 300 MT-P je pre vás správnou voľbou.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Sherpa 300 MT-P

Výrobca: 

Hannah

Určenie: Pánske / Dámske
Hmotnosť: 1,6 kg
Vnútorný materiál: Polyester micro Ripstop
Vonkajší materiál: Nylon Ripstop
Izolačná náplň: Micro-tec Ultra
Zbalený rozmer: 24 x 36 cm

Komfortná teplota:

0 °C
Limitná teplota: -6 °C
Extrémna teplota: -24 °C
Strih: Múmia
Typ izolačnej náplne: Mikrovlákno
Výška postavy (do): 195 cm
Dĺžka spacáku: 230 cm
Šírka v nohách: 55 cm
Šírka v ramenách: 80 cm

 

  • použitie od jesene do jari
  • výplň mikrovlákno Micro-tec Premium
  • dvojvrstvová konštrukcia s prešitím
  • anatomický strih
  • uzavretá tvarovaná kapucňa
  • jednou rukou ovládateľné sťahovanie kapucne
  • vnútorný zatepľovací golier s reguláciou
  • obojsmerný zips krytý légou
  • vystužená léga proti zadrhávaniu zipsu
  • poistka proti samovoľnému rozopínaniu zipsu
  • pútka na zavesenie, vnútorné vrecko
  • kompresný obal

 

Váha a veľkosť

Nebudem vám nič nahovárať, Sherpa 300 MT-P je tak trochu tučko. Hoci sa vám na prvý pohľad môže zdať (ako mne), že je fakt obrovský, nezabudnite, že ide o trojsezónny spacák. Navyše aj napriek svojej syntetickej výplni Micro-tec Premium je stále relatívne malý s ohľadom na konkurenciu, kde veľkostne aj váhovo môžete byť niekedy aj na dvojnásobku. Váži 1 600 gramov, pri túre musíte počítať s väčším batohom, aspoň 40-litrovým. Ak by ste pre neho ale chceli využiť spodnú komoru, volil by som objemnejší batoh. Aspoň teda 45 litrov. Ja som ho využil ako vonku, tak v aute, kedy v oboch prípadoch nebolo potrebné riešiť ani jedno (váhu/veľkosť), ale pre dlhší trek počítajte s tým, že zaberie trochu viac miesta, a preto si musíte premyslieť, kedy a na čo ho budete používať.

 

 

Mirek Píštěk

Volám sa Mirek Píštěk, mám 28 rokov a viac ako 6 rokov sa venujem behaniu. Zameriavam sa najmä na trailové behy. S tým súvisí aj to, že milujem hory a pohyb v nich. Outdoor, prespávanie pod širákom, znalosti prežitia v prírode a učenie sa sebestačnosti. Neoddeliteľnou súčasťou pri športovej aktivite i outdoore je kvalitné vybavenie. Vďaka firme 4camping mám možnosť práve také výrobky, oblečenie a rôzne príslušenstvo testovať.

 

Materiál

Vnútro spacáku je naplnené mikrovláknom, ktoré zaisťuje veľmi kvalitnú tepelnú izoláciu. Veľmi mi svojou konštrukciou a pocitom na dotyk pripomína páperový spacák americkej značky Big Agnes, v ktorom som spal na treku v Colorade. Skúsim to priblížiť. Predstavte si čerstvo nadýchané cesto alebo možno lepšie cukrovú vatu. Taký je pocit z tohto spacáka. Keď som ho roztiahol, pripadal som si ako v perine, takej tej starej babičkovskej, nadýchanej. Vďaka tomu som sa počas nocí cítil veľmi komfortne a pohodlne. Rána a večery počas jesenného obdobia bývajú ako chladné, tak vlhké. Sherpa 300 MT-P solídne absorbuje vlhkosť a jeho hlavná funkčnosť, ktorou je termoizolácia, tak nestráca na efektivite. Už spomínaná syntetika Micro-Tech Premium plní svoju funkciu.

 

Prednosti a vychytávky spacáku

Konštruktéri tohto modelu premýšľali naozaj detailne nad rôznymi prvkami a drobnosťami, ktoré vám spanie v prírode uľahčia a spríjemnia. Tak napríklad zatepľovacie prvky. Celý zips je akoby všitý a vsunutý do spacáka, tým pádom je čiastočne zabránené tepelným stratám. Ak radi spíte zababušení a schovaní do spacáka tak, že vám trčí len nos, využijete ľahké sťahovanie kapucne jednou rukou. Celú tvár vám tak obopne vrchná vrstva spacáku. Aby boli termoizolačné vlastnosti čo najvyššie, v oblasti krku je tzv. vnútorný zatepľovací golier. Teplo, ktoré vytvára a kumuluje vaše telo, podstatne horšie uniká. Tento golier ale nebráni kvalitnému spánku. Počas noci som necítil žiadny tlak v oblasti okolo goliera, pretože je tvorený znateľne menšou vrstvou umelého vlákna ako zvyšok spacáku.

Veľmi často mávam problém so zapínaním spacáka, kedy sa mi do zipsu vždy zachytáva časť materiálu spacáka. Presne tak to bolo aj v prípade Sherpy 300 MT-P Je navyše oveľa mohutnejší a robustnejší. Keď som si v noci chcel povoliť alebo utiahnuť zips, zápasil som s ním. Neviem, či je chyba u mňa, alebo nie, každopádne mi chýba druhý jazdec. Jeden, ktorý by bol z vonkajšej strany, druhý, ktorý by bol z vnútornej strany. Manipulácia by tak bola jednak jednoduchšia, jednak by sa možno menej látky zachytávalo do zipsu.

Detailom, ale podstatným, sú suché zipsy. Buď o nich v noci nebudete vedieť, alebo pre vás bude spacák kvôli nim nepoužiteľný. Sherpa 300 MT-P využíva okrúhle suché zipsy, ktoré nepresahujú a prekrývajú presne tú časť, ktorú majú. Navyše na seba kaskádovito nadväzujú.

 

Hannah je česká značka športového, outdoorového oblečenia a vybavenia s tradíciou od roku 1991. Za skoro tridsať rokov existencie prešla značka progresívnym vývojom po produktovej, vizuálnej a funkčnej stránke. K produktovému portfóliu patrí lyžiarske, outdoorové a mestské oblečenie, batohy, stany, spacáky, karimatky a ďalšie príslušenstvo. Značka sa vyznačuje nadčasovým dizajnom za použitia funkčných materiálov s prepracovanými technickými štýlmi. V posledných rokoch je prioritou ekologické zmýšľanie pri výrobe aj samotnom použití vybavenia. Hannah vybavenie je testované v najnáročnejších podmienkach a na mnohých expedíciách. Toto zaisťuje predovšetkým hlavný projekt Hannah Grant. S Hannah sa zákazník cíti stále "Vonku ako doma".

Komfort počas noci a teploty

Spacák je skutočne, ale naozaj teplý. Spal som v ňom ako v spodkoch, tak úplne nahý. Ani na chvíľu mi nebola zima, naopak som sa takmer potil. Vonkajšia teplota vo výške cez 1000 m n.m. bola v noci okolo 4 až 5 ° C, fúkal stredne silný vietor, ktorý ochladzoval teplotu na pocitových 0 až -2 ° C. Napriek tomu som sa cítil veľmi príjemne V kombinácii so samonafukovacou karimatkou Loap Solare som spal takmer ako doma. Výrobca uvádza komfortnú (teda tú smerodajnú informáciu) teplotu 0 °C. Súhlasím a trúfam si tvrdiť, že komfort je ešte nižšie. Limitná teplota okolo -6 °C a extrém, teda teplota pri ktorej síce prežijete, ale budete mať najskôr omrzliny, je -24 °C. Verím, že ho využijete ako počas jari, jesene, tak aj počas miernejších zím.

 

Komu je určený?

Pokiaľ trávite večery či noci vysoko v horách, nevadí vám objemný a mohutnejší spacák, Sherpa 300 MT-P splní vaše očakávania. Asi by som si ho nevybral v prípade, že plánujem dlhý a náročnejší trek, kedy sa každé kilo prenesie. Aj v zloženom stave je dosť objemný, takže minimálny objem batohu bude 40 a viac litrov. Ak ste teda milovníci tepla, ktorí nevyhľadávajú extrémne podmienky, nevadí vám syntentika, budete spokojní. Vhodný bude pre fotografov, ktorí lovia západy a východy slnka vysoko v horách a chcú byť v teple.

 

Video - Ako vybrať spací vak Hannah

 

Hodnotenie 95 %

+

  • perfektná termoizolácia
  • trojsezónny spacák
  • Micro-Tec premium
  • pohodlné (nadýchané) spanie ako v bavlnke
  • vnútorný zatepľovací golier
  • podšité zipsy

-

  • malá skladnosť
  • syntetika (nie je to páperový spacák!)
  • chýba druhý jazdec pri hlavnom zipse
  • trošku vyššia cena

 

Záver

Hannah Sherpa 300 MT-P je asi prvý spacák, v ktorom som počas chladnej noci a mrazivejšieho rána necítil chlad po celom tele, počas noci som sa nebudil kvôli zime, a to len preto, že mi bolo teplo. Mohutnosť a nadýchanosť mi pripomenula, aké to bolo spať v babičkiných mohutných perinách. Trochu som zápasil so zipsom, do ktorého sa zachytávala časť látky a počas noci sa mi horšie rozopínal, pretože jazdec nie je obojstranný. Výhodou je okrem výbornej tepelnej izolácie ešte jedna vec, a to zvuková izolácia. Keď som doňho vkĺzol, počúval som len svoj dych a tep.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Mirek Píštěk

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

126,00  (18.33 %) 102,90 

Porovnať

58,00  (34.66 %) od 37,90 

Porovnať

126,00  (18.33 %) 102,90 

Porovnať

90,00  (46.78 %) 47,90 

Porovnať

90,00  (46.78 %) 47,90 

Porovnať

188,00  (13.35 %) 162,90 

Porovnať

122,00  (48.44 %) 62,90 

Porovnať

90,00  (46.78 %) 47,90 

Porovnať