Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Solárny panel Crossio SolarPower 28 W 3.0

Solárny panel Crossio SolarPower 28W 3.0 ponúka vysokú účinnosť s kompaktnými rozmermi, výstup USB-A i USB-C port a praktické detaily určené priamo pre potreby cestovateľov. Prečitajte si, ako solárny panel obstál v našej recenzii.

 

Obsah

 

 

     Profil testera

Jakub Vlček

Jakub sa venuje cyklistike na profesionálnej úrovni. Výlety na bicykli dopĺňa horolezectvom a pretože je aj milovníkom piva, často sa pri svojich výletoch zastaví aj v pivovare. Medzi svoje úspechy zaraďuje MATTERHORN Zermatt (zimný výstup), GRANDES JORASSES Severná stena alebo ISLAND krížom-krážom na MTB. Okrem širokého spektra športových úspechov sa baví výskumom piva a sladovania, čomu sa venuje na VŠCHT, kde robí doktorát. 

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Crossio SolarPower 28W 3.0

Výrobca:

Crossio

Hmotnosť: 596 g
Celkový výkon: 28 W
Rozmery: 83 x 28 cm
Zbalený rozmer: 28 x 16 x 3,2 cm
Kapacita batérie: - mAh
Stupeň krytia pred vnikom vody: IPx4-Chránené proti striekajúcej vode.
Prevádzková teplota: -25 až +65 °C

 

  • vysoká účinnosť panelu (21 - 23%)
  • 2 výstupy na nabíjanie 2 zariadení
  • rýchle dobíjanie
  • odolná vrchná látka na ochranu zariadenia
  • nízka hmotnosť
  • USB A a USB C výstupy schované vo vrecku
  • pútka pre pohodlné zavesenie
  • vodeodolnosť IPX4 (proti striekajúcej vode)

 

Prenosné solárne systémy

Energetická nezávislosť je v dnešnej dobe čím ďalej tým väčším trendom aj životným štýlom. Rozrastajúce sa solárne ostrovy na rodinných domčekoch či strechách obytných áut sú toho dôkazom. Sám som si nedávno na dodávku jeden inštaloval.

Prenosné solárne panely zaisťujú energetickú slobodu na cestách, kedy jedinou podmienkou na ich fungovanie je slnečný svit. V niektorých miestach je to nevyhnutné, napr. nabíjanie satelitných telefónov a ďalšie techniky vysoko v horách by sme inak nezvládli.  Ale aj v civilizácii majú svoje využitie. Jasné, argumenty typu kaviareň na každom rohu a podobne sú čiastočne opodstatnené, ale nie vždy sa vám chce do kaviarne len kvôli nabitiu telefónu.  A čo potom čakanie v rade na uvoľnenie zásuvky v krčme pri kempe. Nie je skrátka jednoduchšie mať svoju malú elektráreň? V kombinácii s vhodným množstvom powerbaniek sa dá naozaj dlho fungovať mimo civilizácie.

 

Crossio SolarPower 28 W 3.0

Pôvodná verzia panelu Crossio SolarPower 28W 3.0 celé 2 mesiace zásobovala energiou naše satelitné telefóny, mobily a čelovky v Pakistane. Ľahký, kompaktný a výkonný solár sme mali cez deň zavesený na batohu a napojený na powerbanky. Vo výškových táboroch bol upevnený na stane alebo opäť na batohu. Jeho výkon bohato stačil pre 3 ľudí. A to sme ho používali zhruba štvrtinu úžitkového času. Pravdou je, že v týchto končinách nebola úplne možnosť plytvať energiou na scrollovanie instagramom, ale na fotenie, navigáciu, audioknihy, volanie sateliťákom a napájanie čeloviek a pod. nám to stačilo. Pri priamom slnečnom svite sme nabíjali rýchlo aj viac čeloviek či telefónov naraz. Keď bolo treba, nabíjali sme aj pri oblačnosti či hmle. Výkon bol samozrejme nižší, ale aj tak sa vyplatilo ukladať slnečnú energiu do batérií.  Každý sme mali jednu powerbanku (10 000 mAh) a navrch ešte jednu spoločnú len na sateliťák a ako rezervu (40 000 mAh).

Môj telefón sa očividne rád kŕmi. Neoplýva automatickým ukončením napájania pri plnom stave baterky, a aj keď je plný, dopraje si dezert v podobe zvyšku powerbanky, takže mi ju zo začiatku sebecky vysosal celú, aj keď mala vydržať 2-3 nabíjania. Kým som si túto chybu všimol, spoľahlivo ju žehlil práve tento solár. Prekvapilo ma, ako je odolný. Niežeby som to testoval schválne, ale niekoľkokrát som sadol na batoh a až potom som si uvedomil, že je na prednom vrecku zložený solár. Trochu vo mne hrklo, ale prežil to bez ujmy. S rozloženým som si na to dával pozor.

 

 

 

TEST: Crossio SolarBag Lumee

Jakub Vlček pre vás otestoval vodeodolný solárny batoh Crossio SolarBag Lumee. Testovanie prebiehalo v meste aj v prírode. Aké si batoh odniesol hodnotenie?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Využitie na cestách

Než som namontoval regulérny panel na dodávku, používal som na nabíjanie tento skladací. Buď som Crossio SolarPower 28W 3.0 rozložil na palubovku alebo privrel do okienka. Jasné, dá sa nabíjať aj zo štartovacej baterky, ale pri mojom aute to bez kľúča nešlo, a navyše je zbytočné si ju vybíjať, keď svieti slniečko. Panel zároveň funguje ako tienidlo.

Nová verzia 

Nová verzia Crossio SolarPower 28W 3.0 je oproti pôvodnej silnejšia a má viac vychytávok ako ukazovateľ napájania alebo USB-C konektor. Za plného slnečného svitu nabíja podobne ako bežná nabíjačka. Plné nabitie telefónu trvalo menej ako 4 hodiny.

 

Priebeh testovania

Panel Crossio SolarPower 28W 3.0 som testoval vlani v lete v Pakistane na vrchu Rakaposhi (7788 m) a na aklimatizačných výstupoch v okolí. Riešili sme, akým spôsobom budeme nabíjať elektroniku a tento panel, resp. jeho predchodca, nám vyšiel najlepšie. Bol som rád, že sme sa v ňom nesklamali, bola to dobrá voľba. Odvtedy ho s obľubou beriem aj na menšie výlety do skál, kde je šanca, že bude potrebný zdroj energie.

 

Hodnotenie 100%

+

  • výkonný
  • nízka hmotnosť
  • malé rozmery
  • otvory na univerzálne zavesenie

-

  • nemám žiadne negatíva

 

Záverečné zhrnutie

Bez soláru už si niektoré aktivity nedokážem predstaviť, zrástol som s ním a balím ho aj na menšie akcie. Aj keď som v dosahu elektrickej siete, je pre mňa pohodlnejšie použiť solár ako hľadať voľnú zásuvku. V horách je to pre mňa nevyhnutná súčasť.

 

Užitočné odkazy

Autor: Jakub Vlček 

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

99,00  (0.1 %) 98,90 

Porovnať

268,00 

Porovnať

Solárny panel EcoFlow 110W

339,00  (9.17 %) 307,90 

Porovnať

659,38  (14.78 %) 561,90 

Porovnať

179,00  (12.93 %) 155,85 

Porovnať

249,99  (0.04 %) 249,90 

Porovnať

493,04 

Porovnať