Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Samonafukovacia karimatka Loap Solare

Dnes testujeme samonafukovaciu karimatku Loap Solare, ktorá má protišmykovú úpravu a je vyrobená z odolného a ľahko udržiavateľného materiálu. 

       

Obsah

Pokiaľ je pre vás klasická karimatka málo a zháňate niečo komfortnejšie a ideálne samonafukovacie, karimatka Loap Solare bude vhodnou voľbou. Materiál, ktorý drží ako prikovaný, a hrúbka 3,8 cm vám zaistia skvelé a pohodlné spanie po celú noc.

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Solare

Výrobca: 

Loap

Určenie: Pánske / Dámske
Hmotnosť: 1,33 kg
Typ karimatky: kempingová
Materiál karimatky: PVC / 75D Polyester
Zbalený rozmer: 34 x 19 cm
Dĺžka: 188 cm
Šírka: 55 cm

Hrúbka:

3,8 cm
Politeľná: Áno
Opravná sada: Áno

 

  • vyrobená z odolného a ľahko udržiavateľného materiálu
  • protišmyková úprava
  • hrúbka 3,8 cm
  • dá sa preložiť na polovicu
  • súčasťou balenia opravná sada

 

Rozmery

Karimatka Loap Solare je svojou dĺžkou 188 cm určená stredne vysokým až vyšším postavám. Šírka 55 cm poskytuje relatívne slušný priestor na otáčanie sa a hľadanie tej vhodnej polohy bez toho, aby ste pod sebou mali len tvrdú zem. Samozrejme záleží, v akom veľkom spacáku budete na karimatke ležať. Testoval som ju so spacákom, čo má cez dva metre. Voľná časť spacáku tým pádom nebola karimatkou vystlaná. Ale to nevadí, pretože málokto leží rovno ako vojak, ale väčšinou leží v nejakej svojej obľúbenej polohe (do klbka), a teda bude mať pod sebou stále kus izolačnej vrstvy (čítaj karimatky).

 

 

Mirek Píštěk

Volám sa Mirek Píštěk, mám 28 rokov a viac ako 6 rokov sa venujem behaniu. Zameriavam sa najmä na trailové behy. S tým súvisí aj to, že milujem hory a pohyb v nich. Outdoor, prespávanie pod širákom, znalosti prežitia v prírode a učenie sa sebestačnosti. Neoddeliteľnou súčasťou pri športovej aktivite i outdoore je kvalitné vybavenie. Vďaka firme 4camping mám možnosť práve také výrobky, oblečenie a rôzne príslušenstvo testovať.

 

Hrúbka karimatky

Hrúbka karimatky je kapitola sama o sebe. V tomto prípade je 3,8 cm. Zdá sa vám to málo, veľa, tak akurát? Záleží, na akom podklade a v akom ročnom období budete nocovať. Pokiaľ na snehu či ľade, neočakávajte, že vám bude rovnako komfortne ako v lese na ihličí. V noci počas 6 stupňov som ležal na kamenito-štrkovom podklade a musím povedať, že Loap Solare izoluje výborne. Samozrejme, nebola to zima s metrami snehu, ale 6 stupňov v noci na horách už jednoducho pocítite. V lese to je iné, pokiaľ neležíte práve priamo na hline či tráve, ale na lesnom poraste, zvyšujete množstvo izolácie a karimatka má "vyššiu chladuvzdornosť". Kvalitnú prácu odvádza z mojej skúsenosti aj na tráve či lesnom poraste.

 

Skladnosť

Rozmery zabalenej karimatky sú zrejmé z fotografie nižšie. Nie je to žiadny drobček, váži 1330 g. Prenesie sa. Pokiaľ idete na veľkú a niekoľkodennú túru, skákať radosťou asi práve nebudete. No a ak ste priaznivci ultralight výbavy, tak ďalej ani nečítajte. Je jednoducho objemná. Rozmerovo je tak ideálna na jednodňový trip, keď sa chcete pohodlne a kvalitne vyspať a necítiť chlad. Prečo iba na nejaký menší výlet? Jednak Loap Solare zaberá dosť miesta, jednak je relatívne ťažká (v porovnaní s inými). Na druhej strane klasická turistická penová karimatka zaberie toho priestoru oveľa viac. No, zato je ale ľahšia. Bavíme sa v cenovej relácii do desiatok eur. Záleží, čo je pre vás výhodnejšie.

 

Loap je česká značka s vlastným tímom návrhárov a technológov. Jej názov vznikol spojením anglických slov Lo gical + Ap plication, číta sa však slovensky. V preklade znamená "rozumné využitie". Výrobky navrhujú tak, aby boli funkčné, praktické, za rozumnú cenu a hlavne, aby vám to v nich pristalo.

Loap je vlajkovou loďou spoločnosti Piccollo spol. sro založenej v roku 1993. V jej portfóliu nájdete všetko oblečenie na outdoorové i mestské využitie, topánky, spacáky, karimatky, batohy a stany. Ruka v ruke s funkčnosťou produktov ide aj atraktívny vzhľad a moderné farebné kombinácie.

 

Materiál

Polyester 75D je robustná a odolná tkanina, z ktorej je Loap Solare vyrobená. Výrobca uvádza, že má protišmykovú úpravu, ktorá zaisťuje lepšie pohodlie. Či som sa cítil pohodlnejšie ako na inej, to je veľmi subjektívne, ale pravdou je, že drží na zemi ako prikovaná. Na rozdiel od klasických turistických karimatiek sa nestane, že sa ráno prebudíte a ležíte meter pod karimatkou. Alebo karimatka úplne inde ako vy. Akoby mala funkciu medziplanetárneho cestovania. :-) To je jedna z veľkých výhod tohto výrobku. Dajte si ale pozor, materiál spacáku už tak stabilný byť nemusí. Hoci sa teda karimatka nepohne, vy v spacáku môžete.

 

Samonafukovanie

Doteraz som chválou nešetril, pri samonafukovaní to bude naopak. Dlhšie mi trvalo, kým som prišiel na mechanizmus, ktorým sa karimatka nafúkne a hlavne vyfúkne. Ventil funguje síce dobre, ale keď chcete karimatku zložiť, musíte sa s ním naučiť pracovať. V návode som konkrétny postup nenašiel, a tak mi musela pri skladaní asistovať moja drahá manželka. Niekoľkokrát som to skúsil aj sám a zapotil som sa teda. Napriek tomu sa mi ale nepodarilo zložiť ju do takej skladnej podoby, v akej mi bola doručená.

 

Pre koho je karimatka určená?

Samonafukovacia karimatka Loap Solare bude slúžiť tým, ktorí sa chcú pohodlne vyspať za predpokladu dostatočnej tepelnej izolácie. Ak nie ste práve milovníci lightweight vybavenia, tak ste za rozumnú cenu našli karimatku priamo pre vás. Karimatka je vhodná pre tých, ktorým nevadí počas jedno- či viacdenného čundru so sebou ťahať nejaké to kilo navyše. Protišmyková úprava navyše zvyšuje šancu, že v noci pohodlne vyspíte. A o to predsa ide.

 

Hodnotenie 90%

+

  • protišmyková vrstva
  • príjemný materiál
  • dostatočná tepelná izolácia
  • nevŕzga a nevydáva nepríjemné zvuky
  • dostatočná dĺžka

-

  • vyššia váha a objem
  • zložitejšia manipulácia s ventilom

 

Záver

Samonafukovacia karimatka Loap Solare je určená všetkým, ktorým za cenu vyššej hmotnosti ide o komfort a pohodlné vyspanie. Karimatka vám ponúkne kvalitný protišmykový materiál a takmer 4 cm izolačné vrstvy. Pokiaľ by ste ale karimatku dali na nerovný terén, takže by ste ležali z kopca, síce sa vám nepohne, ale materiál spacáku možno kĺzať bude. Musel by byť vyrobený z nejakého podobného protišmykového. Je určená ľuďom stredného vzrastu a skôr tým menej korpulentnejším, je široká len 55 cm. Mechanizmus nafukovania a skladania vyžaduje trochu cviku a nemusí všetkým sedieť. Na druhej strane komfort počas noci stojí za zváženie.

 

Autor: Mirek Píštěk

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 3,8

73,00  (45.34 %) 39,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 2,5

61,00  (47.7 %) 31,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Robens Iceshield Camp 75

192,16  (12.62 %) 167,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Vango Trek Pro 3 Short

50,00  (22.2 %) 38,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Vango Comfort 7.5 Double

229,00  (41.53 %) 133,90 

Porovnať

155,00  (38.77 %) 94,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Robens Air Impact 38 L

109,00  (37.71 %) 67,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Nap 3

37,00  (46.22 %) 19,90 

Porovnať