Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Rolovacia rámovka ORTLIEB Frame-Pack Toptube RC

Vodeodolná rámová brašna Ortlieb Frame-Pack RC ponúka perfektné riešenie pre uloženie ťažkých vecí, a to bez narušenia ťažiska. Pozrite sa, ako ju hodnotia naši testeri. 

 

Obsah

 

 

Recenziu spracoval testerský tím časopisu Svet outdooru, ktorý od roku 1997 strávil 14 000 hodín preverovaním vyše 1000 výrobkov na stovkách výprav do celého sveta. Každej recenzii sa venuje niekoľko ľudí, vrátane horských vodcov a špičkových športovcov, a výsledok sa nedá kúpiť. Ďalšie recenzie nájdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

Profil testera

Jakub Larysz

Či je to rýchly výstup na najvyšší vrchol Moravskosliezskych Beskýd, výpad do Vysokých Tatier, alebo na skaly, bikepackingový výlet, či prechádzka na bicykli v podhorí Beskýd - vždy splynie s prírodou. Svoje srdce a načerpanú inšpiráciu potom vkladá do stránok tohto časopisu a na web SvetOutdooru.cz.

 

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Brašna do rámu Ortlieb Frame-Pack RC

Produktový rad:

Frame-Pack

Výrobca:

Ortlieb

Hmotnosť: 200 g
Objem: 4 litre
Rozmery: 24 x 40 x 6 cm
Nosnosť: 3 kg
Materiál: Nylón

 

  • kompatibilná aj s rámom z uhlíkových vlákien
  • pomáha udržať nízke ťažisko
  • vodotesný rolovací uzáver
  • odolnosť voči vode a prachu s certifikáciou IP64
  • uchytenie pomocou suchého zipsu
  • reflexné prvky
  • vyrobená v Nemecku
  • PVC free

Obr.: brašna ihneď po rozbalení

 

Predstavenie brašny

Na trhu je už celý rad rolovacích brašien, ale všetky nie sú rolovacie a odolné voči vode. V nepriaznivom jarnom počasí sme sa rozhodli pre otestovanie rámovky Ortlieb Frame-Pack Toptube RC. V dnešnom teste si môžete prečítať, aké z nej máme dojmy.

Rámovú brašnu oceníte na krátkych aj dlhých cyklovýletoch. Ortlieb Frame-Pack Toptube RC je relatívnou novinkou a na jej testovanie som sa naozaj tešil. Doteraz značka vyrábala iba brašny s vodotesným TIZIPom. Na testovanie sme zvolili rámovku s objemom 4 litre, čo je veľkosť stredná. Má ale väčšie využitie a zmestí sa do väčšieho počtu rámov ako celorámová taška.

 

Prvé dojmy

Frame-Pack Toptube RC je vyrábaná iba v jednej veľkosti a pokiaľ máte menší rám bicykla, zrejme si ju nebudete môcť zaobstarať. Pre jednoduchú predstavu, či sa vám brašna do rámu zmestí, môžete využiť ŠABLÓNU.

Pri prvom kontakte určite oceníte nízku hmotnosť, ktorá je cca 200 gramov. K brašne je priložený jednoduchý návod objasňujúci prípadné nejasnosti. Napríklad ako vyzrieť na zužujúcu sa hornú rámovú rúrku alebo zamedziť odreniu laku kolesa.

Obr.: detail horného upevňovania

 

Upevnenie

V hornej časti brašny Ortlieb Frame-Pack Toptube RC nájdete celkovo päť háčikov a otvorov na prestrčenie troch fixačných pásikov, ktoré umožňujú pripevnenie brašny na horný rám kolesa. Toto riešenie umožní variabilitu pri hľadaní ideálneho spôsobu upevnenia. Na spodnej a bočnej časti sa nachádza retiazka (daisychain) na prichytenie dvoma tenkými pásikmi k hlavovej a sedlovej rúrke.

Obr.: upevňovacie popruhy brašny

 

Materiál

Rámová brašna Ortlieb Frame-Pack Toptube RC je zváraná technológiou HFW (high frequency welding). Ide o technológiu, ktorá namiesto tepla využíva napätie. Tým dosahuje kvalitný zvar, ktorý je navyše odolný voči vode a prachu s hodnotou IP 64. Celá brašna je vyrobená z PVC free materiálu - nylonové tkaniny s PU záterom. Pri zníženej viditeľnosti určite oceníte aj reflexné logo.

 

Praktické použitie

Pre mňa je rámová taška asi najpoužívanejším spôsobom prevozu vecí na bicykli. S prehľadom do nej uložím zámok na bicykel, foťák, rukavice, nepremokavú bundu aj mikinu. Rolovacie uzatváranie zaisťuje nielen pohodlné plnenie, ale aj prehľad a jednoduché hľadanie vecí. Materiál brašny Ortlieb Frame-Pack Toptube RC je odolný voči vode a výrobcovi nič nebránilo v tom, aby vo vnútri vytvoril ešte dve malé vrecká na drobnosti.

Pri prvom vyskúšaní som bol zaskočený spôsobom zatvárania. Nemám na mysli rolovanie, ale skôr zaistenie tromi silikónovými gumičkami. Z iných rolovacích rámoviek som zvyknutý na odopnutie jednej pracky, aby som sa jednoducho dostal dovnútra. Tu je nutné odopnúť tri gumičky. Spočiatku mi to trošku vadilo, ale po troch mesiacoch testovania som si zvykol. Treba podotknúť, že gumičky držia brašnu dokonale zarolovanú a kraje brašny nikde neprečnievajú.

Obr.: detail háčika a silikónovej gumy

 

Veľkosť

Šírka brašny Frame-Pack Toptube RC je ideálna, pretože som sa o ňuj pri jazde nikde nedrel. Iba výnimočne sa stalo, že sa pri jazde vo voľnom odeve zachytila nohavica o plastový háčik alebo silikónovú gumičku. Pozitívne som vnímal nalepenie jemnej strany suchého zipsu na ľavú stranu brašny, ktorá slúži na prilepenie koncov pásikov obopínajúcich hornú rámovú trubku.

 

Hodnotenie: 99%

+

  • odolnosť proti vode
  • odolnosť voči prachu (IP64)
  • nalepenie jemnej strany suchého zipsu na ľavú stranu brašny
  • kvalitné spracovanie
  • premyslené detaily
  • dokonalé zarolovanie pomocou gumičiek

-

  • zložitejšie zapínanie pomocou troch háčikov

 

Záverečné zhrnutie

Značka Ortlieb je v odbore cykloturistických brašien veľmi dobrá a je vidieť, že svoje remeslo dokáže preniesť aj do výroby bikepackingového segmentu. Ortlieb Frame-Pack Toptube RC je veľmi jednoduchá a nemá sa na nej čo pokaziť. Pozitívne hodnotím kvalitné spracovanie a premyslené detaily.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Jakub Larysz

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

115,00  (7.91 %) 105,90 

Porovnať

Brašňa pod sedlo Just One Drive 3.0 S

10,00  (11 %) 8,90 

Porovnať

92,74  (14.92 %) 78,90 

Porovnať

83,00  (24.22 %) 62,90 

Porovnať

135,00  (3.78 %) 129,90 

Porovnať

48,00  (10.63 %) 42,90 

Porovnať

65,00  (10.92 %) 57,90 

Porovnať