Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Prenosný gril Meva Piknik

Sezóna grilovania je tu, a preto sa v dnešnom teste budeme venovať prenosnému grilu Meva Piknik. V čom tento gril vyniká a či má nejaké negatíva sa dočítate nižšie.

       

Obsah

Gril Piknik Meva je vhodný počas cestovania a na výletoch v prírode, pretože je tomu prispôsobený v mnohých ohľadoch. V teste si predstavíme, čím gril vyniká a prečo je vhodné ho na cesty so sebou zbaliť.

 

Recenziu spracoval testerský tím časopisu Svet outdooru, ktorý od roku 1997 strávil 14 000 hodín preverovaním vyše 1000 výrobkov na stovkách výprav do celého sveta. Každej recenzii sa venuje niekoľko ľudí, vrátane horských vodcov a špičkových športovcov, a výsledok sa nedá kúpiť. Ďalšia recenzia nájdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Petr Snížek

Šéfredaktor časopisu Pádler a webu www.Padler.cz sa venuje vodáctvu už od prenatálneho stavu. S kajakom spojil aj svoje cestovateľské chúťky a snaží sa loďou navštevovať exotické destinácie, napríklad Gruzínsko, Nepál, Indiu, Ekvádor, ruský Altaj alebo Turecko.

 

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Piknik

Výrobca: 

Meva

Hmotnosť: 9,3 kg
Rozmery: 42,5 x 33,5 x 27,0 cm
Grilovacia plocha: 300 x 240 mm
Materiál grilu: Oceľ
Materiál roštu: Liatina
Palivo: Plyn
Spotreba: 182 g/h
Piezo: Áno

Výkon:

2,5 kW

 

  • praktický prenosný gril na vonkajšie grilovanie
  • smaltovaný rošt s grilovacou plochou 30 x 24 cm
  • piezo zapaľovanie
  • madlo na manipuláciu s grilom
  • popruh na prenášanie
  • lopárik pre prípravu a servírovanie pokrmov
  • ako príslušenstvo pripojenie na kartušu so závitom 7/16

 

Výhody grilu, ktoré oceníte na cestách

  • Na cestách určite oceníte skladnosť grilu. Gril Piknik Meva má podobnú veľkosť ako chladiace boxy. Ľahko ho teda umiestníte do auta alebo napríklad do kanoe.
  • Výhodou grilu Piknik Meva je výklopné kovové madlo, ktoré umožňuje noeenie grilu v ruke.
  • Nosenie sa dá aj pomocou pridaného plochého textilného popruhu s nastaviteľnou dĺžkou. Popruh ľahko zaháknete za očká na bokoch grilu a môžete ho veľmi pohodlne premiestniť.
  • Oceniť môžete aj výbavu grilu. Vďaka výbave nemusíte nosiť ďalšie veci bokom, ale všetko máte schované vnútri grilu. Navyše si musíte vziať plynovú kartušu, ale tá je bežnou súčasťou výbavy outdoroových nadšencov, ktorí využívajú plynové variče.

 

Čo je súčasťou grilu?

Ako už bolo spomenuté, gril je plne vybavený. Základom grilu Piknik je plastová vanička, do ktorej sa umiestni samotný gril. Keď ale gril vytiahnete, zistíte, že ide o priestor pre uloženie potravín. Oceniteľným prvkom je tiež vyklápajúci sa drôtený guľatý držiak na fľaše alebo poháre. Vanička môže slúžiž ako improvizovaný malý stôl alebo odkladací priestor. Súčasťou grilu Piknik Meva je lopárik, ktorý pôvodne slúži ako ochrana grilovacieho roštu počas cestovania. Vďaka tomu, že sa dá rošt takto zaklopiť, nie je nutné ho po použití hneď umývať.

Rozmery a hmotnosť grilu

Celková hmotnosť grilu je 9,3 kg. Celý gril s roštom váži 7,1 kg, samotný rošt má 2,75 kg a platňa 590 g. Súčasťou j aj plastová vanička s hmotnosťou 1,02 kg a lopárik vážiaci 1,38 kg.

Grilovanie prebieha na liatinovom grilovacom rošte s rozmermi 30 x 24 cm. Súčasťou roštu je odnímateľná kruhová platnička s priemerom 16 cm. Vnútorná plocha je celistvá. Otvory na odvádzanie nahromadeného tepla sú umiestnené na bokoch.

 

Popis grilu

Gril Piknik Meva má tvar kvádra a má oblé nohy. Plechové steny majú svetlozelenú farbu, ktorá je typická pre značku Meva. Spodná časť je vybavená kovovými nožičkami s plastovými koncovkami. Pri nožičkách by som ocenil možnosť šraubovacieho nastavenia, ktoré mi chýbalo, a navyše by dobre vyriešilo nerovnosť niektorých povrchov.

Na spodnej strane grilu je umiestnený prívod plynu pomocou gumovej hadice. Na hadici je štandardná koncovka pre pripojenie katuše so závitom 7/16. Spodná strana grilu je vybavená aj malou vysúvacou vaničkou, ktorá slúži ako priestor pre odtekajúce mastnoty a nečistoty. Vanička je dostatočne veľká a ani pri dlhšom grilovaní nebol problém s jej kapacitou.

 

Palivo

Grilu Piknik môžete využívať pomocou plynových katuší, ktoré sa bežne používajú aj o outdoorových varičov so závitom 7/16. K dispozícii som mala aj dve redukcie, pomocou ktorých sa dá gril pripojiť k fľašiam 2 kg (redukcia Meva 2156UV a regulátor Meva NP01007) a 10 kg (regulátor Meva NP01007). V oboch týchto prípadoch je nutné odobrať regulátor na závit 7/16 a nahradiť ho typom NP01007. Nie je to nič zložité, ide len o povolenie objemky a vymenenie kusu za kus.

 

Zapaľovanie, ovládanie a vnútorná časť grilu

Predná strana grilu je vybavená veľkým, čiernym plastovým kolieskom, ktoré slúži na zapálenie grilu pomocou piezo zapaľovača. Ďalej pomocou kolieska ovládate intenzitu horenia.

Vnútri grilu je umiestnený horák, ktorá má obdĺžnikový tvar. Ďalej vnútri nájdete piezo zapaľovač. Vnútorná časť grilu je vybavená čiernou nepriľnavou povrchovou úpravou, pre bezproblémové odtekanie tuku do zbernej vaničky.

Po testovaní grilu Piknik Meva môžem povedať, že tento odtok nie je stopercentný, ale nie je to nič, čo by som hodnotil ako negatívum. Vnútri grilu je dostatok miesta a nečistoty sa tak dajú jednoducho odstrániť. Na čistenie stačila papierová utierka.

 

Testovacie grilovanie

Gril Piknik funguje naozaj skvelo. Počas jarných mesiacov prebehlo hneď niekoľko testovacích grilovaní s rodinou a priateľmi a nemali sme ani jediný problém.

Zo všetkého najviac oceňujem rýchly nábeh a rýchle nahriatie roštu. Nahriatie a príprava na prevádzku trvá niekoľko desiatok sekúnd. Výhodou je tiež to, že nemusíte riešiť žiadne roztápanie či žhavenie uhlia. Stačí len otvoriť prívod plynu, škrtnúť pomocou piezy a môžete grilovať.

Zapálenie pomocou pieza mechanizmu aj samotná regulácia sú veľmi jednoduché. Pokiaľ by došlo k poškodeniu pieza, je možné horák zapáliť zápalkou alebo zapaľovačom. Horák je na dosah hneď pod platničkou. Ocenili sme aj odolnosť voči vetru, ktorý sa k dobre ukrytému horáku nedostane.

Na grile sme vyskúšali urobiť rôzne druhy mäsa, údeniny, ryby, syry aj zeleninu a všetko sa podarilo pripraviť bez problémov.

 

Prenášanie a cestovanie s grilom

Gril Piknik Meva je možné nosiť pomocou madla do ruky alebo nastaviteľného popruhu cez rameno. Madlo na nosenie v ruke je vhodné zvoliť skôr na kratšie vzdialenosti (napríklad 1 kilometer). Na dlhší prenos je vhodnejší ramenný popruh, vďaka ktorému je nosenie grilu o niečo pohodlnejšie. S grilom ale nie je žiadny problém dostať sa na rôzne miesta ako sú vyhliadky alebo rozhľadne.

Ako ideálny parťák sa prejavil tiež pri cestovaní v aute.

 

Hodnotenie: 90 %

+

  • ľahké ovládanie

  • skladnosť

  • obsah balenia

  • rýchle nahriatie roštu

  • jednoduché rozohriatie

  • ramenný popruh na nosenie

  • madlo na nosenie v ruke

  • bezproblémové čistenie a údržba

 

-

  • odtok mastnoty do zbernej vaničky

  • absencia možnosti šraubovania nožičiek

 

Záverečné zhrnutie

Gril Piknik Meva hodnotím naozaj pozitívne. Gril má veľa výhod ako je obsah balenia, skladnosť alebo napríklad ľahké ovládanie. Veľmi pozitívne vnímam ľahké rozohrievanie a rýchle nahriatie roštu. Oceňujem možnosť nosenia pomocou nastaviteľného ramenného popruhu. Vecou, ktorú môžem vytknúť, je odtok mastnoty do zbernej vaničky, kedy neodteká stoprecentne všetko.

Oproti tomu je pozitívom ľahké čištenie a údržba. Zberná vanička sa dá jednoducho vysunúť a je dostatočne veľká. Ani pri dlhšom grilovaní nebol problém s jej kapacitou. Pri nožičkách by som ocenil možnosť šroubovacieho nastavenia, ktoré mi chýbalo, a navyše by dobre vyriešilo nerovnosť niektorých povrchov.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Petr Snížek

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.