Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Osprey Talon 44 III

Séria ľahkých batohov Talon si za viac ako 10 rokov na trhu získala srdcia mnohých outdoorových nadšencov. V dnešnej recenzii otestujeme vylepšený model Talon 44 z najnovšej série III.

 

Obsah

 

Úvod

Rad Talon je navrhnutý ako pánsky rad a dámsku verziu rovnakých batohov nájdete pod názvom Tempest. Batohy Talon a Tempest sa dajú ľahko rozpoznať od ostatných batohov Ospreys - ako jediné majú na zadnom paneli vytlačené reflexné siluety orlích krídel.

V ponuke nájdete ľahké univerzálne batohy od malých 9l batohov až po 55l crossbody. Testovaný model Talon 44 je k dispozícii v dvoch farbách - keramickej modrej a stealth čiernej a v dvoch veľkostiach chrbta.

Okrem nového dizajnu má tretia séria vylepšený chrbtový systém a bedrový pás. Batoh je teraz vyrobený z recyklovaného nylonu, ktorý spĺňa ekologické normy Bluesign.

 

Charakteristika


Názov:

Talon 44
Výrobca: Osprey
Hmotnosť (pár): 1,4 g
Objem:  44 l
Rozmery: 74 x 33 x 26 cm
Certifikácia:  Bluesign
Farba: čierna / modrá

 

  • vstrekovaná, tvarovaná pena AirSpace - priedušný, telo obopínajúci zadný panel
  • dolný vstup
  • externé vrecko na hydrovak
  • bočné vrecká s dvoma prístupmi s kompresiou InsideOut
  • flexibilný postroj BioStretch a bedrový pás s nepretržitým ovinutím umožňujú dynamický pohyb
  • udržateľné materiály vyrobené z vysokokvalitného recyklovaného vysokopevnostného nylonu

 

Úložné priestory, vrecká

Talon 44 je jednokomorový batoh s objemom 44 litrov a s dvoma vstupmi. Spodný vstup s masívnym zipsom a horný so sťahovacím uzáverom a vekom. Výhodou batohu Talon, ktorý často používam, je, že veko nie je našité, ale drží pomocou strmeňov. Dá sa teda posunúť až o cca 12 cm, čím sa zväčší objem batohu, alebo sa dá úplne odopnúť. Veko obsahuje veľké praktické vrecko a malý vnútorný organizér s karabínkou na kľúče prístupný po otvorení veka.

 

Pre hydrovak je k dispozícii samostatná priehradka, ktorá je pohodlne umiestnená mimo hlavnej komory, takže pri dopĺňaní vody nie je potrebné otvárať batoh. Ak hydrovak nepoužívate, môžete doň vložiť nafukovací matrac. Na oboch stranách batohu sú sieťované vrecká. Ich výhodou je, že do nich môžete siahnuť počas chôdze bez toho, aby ste museli batoh vybrať. Vrecká by mohli byť hlbšie, ich kapacita postačuje len vtedy, keď batoh nie je plný. Hlavná komora sa smerom k vreckám rozširuje, a keď je plná, vrecká sotva pojmú pollitrovú fľašu. Cez obe vrecká vedú praktické kompresné popruhy, ktoré môžete použiť na utiahnutie batohu alebo na ne zavesiť inú výbavu.

Veľmi praktické je tretie vrecko na prednej strane batohu. Používam ho na rýchle odloženie mikiny/bundy pri lezení, sušenie vecí, ale zmestí sa doň aj prilba, napríklad pri ferratách. Sieťované vrecko na ramenných popruhoch používam na telefón na nôž. Bohužiaľ, toto vrecko je príliš úzke na väčšie 6-palcové telefóny. S trochou cviku však môžete takéto "pádlo" strčiť do jedného z priestrannejších bedrových vreciek.

 

Popruhy a chrbtový systém

Batoh je vybavený chrbtovým systémom Airscape. Ten pozostáva z prerezaných pásov peny EVA pokrytých sieťovinou. Chrbát je priedušný, ale aj napriek tomu som sa s batohom pri chôdzi do kopca občas zapotil. Medzi chrbtovým systémom a komorou batohu je vložené už spomínané vrecko na hydratačný vak. Bedrový pás a popruhy nie sú príliš masívne, plne vyhovujú menším rozmerom batohu. Popruhy sa dajú ľahko výškovo nastaviť pomocou suchého zipsu. Polohu hrudného pásu možno tiež posúvať. Ako je u značky Osprey zvykom, jedna z praciek slúži aj ako núdzová píšťalka.

 

Ďalšie vychytávky

Obľúbený je systém Stow-on-the-Go. Trekingové palice si môžete počas chôdze pripnúť k batohu. Jednoducho ich prestrčte cez očká na ramennom popruhu a bočnej strane batohu. Na dlhšiu prepravu ich možno pripevniť k bočným očkám, ktoré slúžia aj na ľadvinky. V spodnej časti batohu nájdete praktické pracky, ideálne na pripevnenie karabíny. K dispozícii je aj popruh na pripevnenie lana. Bohužiaľ, ani nový model sa nedodával s pláštenkou. Batoh nie je nepremokavý, takže si bohužiaľ musíte pláštenku kúpiť samostatne. Na druhej strane materiál dobre schne.

 

Hodnotenie: 90 %

+

  • super pomer váha / komfort + odolnosť
  • univerzálnosť vďaka bohatému vybaveniu
  • dobrá nastaviteľnosť

-

  • nemá pláštenku 
  • malé bočné vrecká

 

Záverečné zhrnutie

Talon 44 je ideálny na jednodňové ferraty a víkendové výlety z chaty na chatu. Fanúšikovia úsporného ultraľahkého balenia si prídu na svoje pri dlhších trekoch. Množstvo úchytov, vreciek a pomôcok robí Talon univerzálnym. Oceňujem, že sa dobre nastavuje, vďaka čomu je stabilný na chrbte aj pri rýchlejšom pohybe v teréne. Hmotnosť batohu je dobre rozložená, takže sa pohodlne nosí aj plne naložený. Použité materiály sú odolné, napriek tomu je na svoju veľkosť pomerne ľahký. Skrátka, Talon je príjemným kompromisom medzi ultraľahkým a bežným batohom. Odporúčam ho.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán 

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

(8.05 %) 183,90 

Porovnať

42,00  (19.29 %) 33,90 

Porovnať

47,00  (21.49 %) 36,90 

Porovnať

43,00  (21.16 %) 33,90 

Porovnať

37,00  (21.89 %) 28,90 

Porovnať

30,00  (20.33 %) 23,90 

Porovnať

54,00  (18.7 %) 43,90 

Porovnať

50,00  (26.2 %) 36,90 

Porovnať