Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Mizuno Wave Daichi 6

V dnešnej recenzii sa zameriame na všestrannú trailovú obuv Mizuno Wave Daichi 6 pre rekreačných i profesionálnych bežcov, ktorí sa neboja popasovať s každým terénom. 


Obsah

Japonská značka Mizuno pôsobí na trhu od roku 1906, kedy ju v Osake založili bratia Rihachi a Kenjiro Mizuno. Spočiatku sa orientovali na baseball, potom golf a posledné roky je táto obľúbená značka spätá s behom. Mizuno produkuje bežecké topánky na akýkoľvek povrch. Model Wave Rider sa stal bežeckou topánkou roku 2020 podľa rešpektovaného webu RunnersWorld. Ja som si však posvietil na bežecké topánky Mizuno Wave Daichi 6 určené primárne na beh v prírode. Otestoval som ich ale aj na asfalte a bežeckom tartanovom okruhu.

 

Charakteristika

 

Názov:


Wave Daichi 6

Výrobca:

Mizuno

Určenie: Pánske
Hmotnosť (pár): 600 g
Medzipodrážka: EVA pena
Podošva: Michelin®
Povrch: AirMesh
Drop: 8 mm
Druh terénu: Trail

 

  • prispôsobivosť každému typu povrchu
  • vysoká miera stability
  • spevnenie prednej časti pre odolnosť na ostrom povrchu
  • nastaviteľný systém utiahnutia
  • bezkonkurenčná trakcia Michelin podošvy

 

Technológie Wave, Michelin, AP+ a Airmesh

To, čím sa Mizuno odlišuje od ostatných bežeckých topánok, je technológia Wave Plate. Ide o zvlnenú dosku, ktorá prechádza medzipodošvou a je dobre viditeľná pri pohľade zboku. Táto zvlnená doska sa stará o rozloženie energie na celú dĺžku topánky pri dopade, čím efektívne tlmí nárazy pri behu. Pridaná technológia AP+ zvyšuje životnosť medzipodrážky a poskytuje výborné odpruženie.

Mizuno sa spojilo s firmou Michelin a spoločne vytvorili novú podrážku pre bežecké trailové topánky. Vďaka nej lepšie priľnú k terénu a sú pri behaní pohodlnejšie. Michelin podrážka s hlbokým vzorom zaisťuje vynikajúcu trakciu na rozmanitom povrchu a jej dizajn zamedzuje zachytávaniu nečistôt.

Technológia Airmesh nastavuje vysoký štandard priedušnosti a zároveň pohodlia. Vetracie sieťky na vrchnej časti obuvi tak zaistia čerstvý prísun vzduchu pre vaše nohy.

 

 

Marcel Fronko

Pochádza z malej dediny pod Kriváňom vo Vysokých Tatrách. Od detstva bol vedený k turistike, horám a prírode, ale trvalo niekoľko rokov než si hory naozaj zamiloval. Jeho láska k nim však rastie každým rokom, čo dokazuje aj výstup na 6 tisícovku v Bolívii - Huayna Potosí.

Z veľkého množstva krajín, ktoré navštívil, najradšej spomína na Guatemalu, Kanadu, Čile, Kostariku, Peru, Vietnam, Nórsko alebo Barmu.

Svoju trojmesačnú cestu z peruánskej Limy až do mesta Punta Arenas na juhu Čile opisuje v knihe s názvom 90 DNÍ JUŽNE.

Počas svojich ciest využíva stopovanie aj kempovanie a má rád kvalitné, ľahké, funkčné vybavenie, na ktoré sa môže vždy spoľahnúť.


Viac nájdete na webe elmundo.sk.

 

Vzhľad

Mizuno Wave Daichi 6 sú atraktívny model v troch zaujímavých farebných prevedeniach. Na výber máte čierne so žltou podrážkou, čiernosivé alebo modrožlté. Veľmi sa mi páči práve táto kombinácia svetlomodrého zvršku s jasne žltou podrážkou, ale kvôli údržbe som si vybral tmavé farby.

 


Mizuno je japonská značka zaoberajúca sa výrobou športového vybavenia s viac ako storočnou tradíciou. Firmu založili v roku 1906 bratia Rihachi a Kenjiro Mizuno, keď založili v japonskej Osake prvý Mizuno Store. Zo začiatku sa firma zaoberala hlavne výrobou a dovozom vybavenie na baseball. Postupom času sa ponuka neustále rozširovala a veľkej obľube sa tešila výroba golfových palíc. Najväčšiu slávu a uznanie si firma vydobyla svojimi bežeckými topánkami s unikátnou technológiou Mizuno Wave. 

 

Výber veľkostí

Čo sa týka veľkostí, buďte opatrní pri nákupe v e-shope bez predchádzajúceho vyskúšania. Všeobecne kupovať bežecké topánky na internete je hlúposť. Je potrebné topánky poriadne vyskúšať, prípadne sa v nich prebehnúť. Pri nákupe na 4camping.sk to ale nie je žiadny problém, topánky si objednáte na výdajňu, kde si ich môžete v pokoji vyskúšať. Topánka by mala byť o pol čísla väčšia, aby počas samotného behu netlačila. Napríklad pri bežeckých topánkach Adidas Ultraboost mi sedí veľkosť 43 1/3, ale pri Mizuno Wave Daichi 6 mi sadla 42,5. Každá firma má trošku odlišné číslovanie. Japonci sú menšieho vzrastu, a tak sú možno veľkosti orientované pre ich potreby.

 

Stabilita

Vzhľadovo sú Mizuno Wave Daichi 6 podarené. Na nohe vyzerajú robustnejšie, nepôsobia tak štýlovo ako topánky určené na asfalt. Lenže behanie po asfalte a na trailovom povrchu je niečo úplne iné. Daichi sú okolo päty spevnené, čo ocenil môj pravý členok, ktorý je po rokoch hrania futbalu v takom stave, že sa aj pri najmenšom pohybe zvrtne. Daichi topánka nohu kvalitne podržala a dobehol som bez zranení. Stabilita fungovala aj pri prudkých pohyboch do strán či dopadoch na nestabilný terén, napríklad skaly a vetvy. Topánka je spevnená aj vpredu, jemné zakopnutie tak nebudete ani cítiť. Zaväzovanie šnúrok je rýchle a jednoduché. Posledné dve dierky sú zdvojené, takže môžete topánku lepšie stiahnuť.

 

Podošva

Podrážka Michelin drží veľmi dobre aj na mokrom povrchu. Dokonca na túre obstála lepšie ako VIBRAM na turistických topánkach. Vzorka je veľmi výrazná, nemusíte sa báť pustiť nohy pri behu v lese z kopca. Výhodou je, že sa na podrážke nezachytáva špina, čo oceníte v bahnitom teréne. Osemmilimetrový drop na päte je trošku nižší ako na Ultraboost, to som ocenil pri behu z kopca.

 

Hmotnosť

Napriek tomu, že ide o robustnejšiu trailovú bežeckú obuv, váha páru je 600 gramov. To je viac než dobrý výsledok, docielený mnohými technológiami a ľahkým materiálom.

 

Video - Topánky Mizuno Wave Daichi 6

 

 

Hodnotenie 98 %

+

• ľahká obuv plná technológií
• rýchlosť a stabilita behu
• spevnenie topánky vpredu a na päte
• výborné pruženie na akomkoľvek povrchu
• podrážka MICHELIN s výbornou trakciou a stabilitou
• všestranné využitie (aj na ľahkú turistiku)
• vetracie sieťky na zvršku

-

• neštandardné značenie veľkosti (určite pred kúpou vyskúšať)
• za pomalý beh sa nemôžete vyhovárať na topánky

 

Záverečné zhrnutie

Mizuno Wave Daichi 6 odporúčam všetkým, ktorí beh v teréne myslia vážne. Podľa mňa ide o profesionálne topánky určené nielen na každodenný výbeh, ale aj na trailové preteky, kde potrebujeme ako stabilitu, tak aj rýchlosť. Vďaka vynikajúcemu odpruženiu je možné Daichi využiť aj na asfalte, akurát by som sa obával o podrážku Michelin, ktorá by sa mohla rýchlo opotrebovať.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

141,00  (44.75 %) od 77,90 

Porovnať

100,00  (43.1 %) od 56,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Dynafit Alpine

167,00  (44.97 %) od 91,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Salomon Wander Gore-Tex

118,00  (29.75 %) od 82,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Salomon Spectur M

141,00  (24.89 %) 105,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Dynafit Ultra 50 Gtx

192,00  (36.51 %) od 121,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Salomon Supercross 4

138,00  (23.26 %) od 105,90 

Porovnať

144,00  (42.43 %) 82,90 

Porovnať