Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testerka Tereza vyskúšala lezečky značky La Sportiva. Komu sa hodia? Ako sa v nich lezie? A aké vychytávky topánka má?

 

Obsah

 

Úvod 

Prehrýzate sa množstvom značiek, druhov a typov lezeckých topánok? Ešte nie ste v lezectve natoľko znalí a neviete, po ktorých siahnuť? Lezečky sú nevyhnutnou súčasťou každého lezca bez ohľadu na to, či lezie umelej stene v interiéri, alebo vonku po skalách. Ohromná škála značiek a typov môže byť mätúca, najmä ak začínate. Model Tarantula preverenej značky La Sportiva možno bude práve ten, spolu s ktorým by ste mohli začať svoje prvé krôčiky.

 

 

Charakteristika


Značka:

La Sportiva
Hmotnosť: 490 g 
Zapínanie: Suchý zips
Medzipodrážka: Laspoflex
Podošva: FriXion
Povrch: Koža

 

  • vhodná pre začiatočníkov
  • funguje, aj keď nie je vybraná úplne tesne
  • podrážka FriXion zaručí perfektnú priľnavosť
  • medzipodošva: LaSpoFlex 1,8 mm
  • skvelá na skaly aj na umelé steny

 

Pohodlie na prvom mieste

Lezečky by mali byť tesnejšie, než vaše klasické tenisky – je žiaduce eliminovať voľný priestor v topánkach a pohyb chodidla v nich. Čím skúsenejší lezec je, tým menšiu veľkosť si vyberá – čo ale neznamená, že ako svoj prvý model si musíte hneď kupovať veľmi tesné a agresívne topánky.

Keď pre seba hľadáte svoj prvý pár lezečiek, na prvom mieste by ste ideálne mali siahať po takých, ktoré sú pre začiatočníkov priamo určené, ale úprimne by som v tejto situácii osobne volila hlavne tie, ktoré mi naozaj budú sedieť a budem sa v nich cítiť komfortne. Posledné, čo chcete je, aby vás po prvom pokuse odrádzali kŕče z príliš tesných a asymetrických topánok. Časom nájdete značku, ktorá vám vyhovuje.

V La Sportiva Tarantula ste schopní pohodlne stráviť na stene 1,5 alebo 2 hodiny bez toho, aby ste si ich museli dávať dole. A to sa tiež nedá povedať o každej topánke. Pomáha tomu nízka asymetria a vystužená podrážka, vďaka ktorej vydržíte námahu dlhšiu dobu, aj keď na ňu nie ste zvyknutí.

 

Už výrobca označuje svoj model Tarantula ako topánku pre začiatočníkov, ale je viac agresívnejší, než iné typy pre začínajúcich lezcov. Majú tuhú medzipodrážku a plochý profil, čo vám dodá oporu a pomáha s rozvojom svalov chodidiel a šliach.

Nemala som problém s tým, že by mi ani na pošmyknutých stupoch nedržali. Guma je priľnavá a zároveň je stále odolná.

 

  


Ako si vybrať čelovku?

Neviete, ako vybrať tú správnu čelovku? Potrebujete sa zorientovať v lúmenoch, dosvite a ďalších parametroch čeloviek? Poradíme ako na to. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Systém zapínania 

Tarantula zvolila typ zapínania na suchý zips, nemusíte sa tak zdržovať zaväzovaním šnúrok a rýchlo tak vkĺznuť dovnútra a vyraziť zdolávať nové cesty. Zatváranie majú krížové pre väčšie pohodlie, aby všetka tenzia nebola na jednej strane topánky, a ľahko sa prispôsobí tvaru chodidla.

 

Nazúvanie pútka pre ľahšie nasadzovanie 

Slučky na pätách máme rovno dve! Skvele a rýchlo sa vďaka nim dá dostať dovnútra - aj keď vďaka tomu, že Tarantula sú síce priliehavé, ale pohodlné, možno si ich obuť pohodlne aj bez využitia pútok. Čo by mohlo prekážať sú pútka našité zvnútra. Po dlhodobejšom nosení vkuse som začínala cítiť ich trenie o achilovku. Nič, čo by mi znepríjemnilo alebo sťažilo pohyb – len malý detail k perfektným pohodlným lezečkám pre začínajúcich lezcov.

 

Ako si vybrať veľkosť?

Pri výbere veľkosti buďte obozretní. Samozrejme v ideálnom prípade si topánky bežte vyskúšať do kamennej predajne, kde vám pomôže odborník. Väčšinou si lezci vyberajú menšiu veľkosť, než skutočne majú, zvlášť tí pokročilejší. Veľkosť tohto modelu zodpovedala mojej obvyklej veľkosti topánok – nosím obvykle 40/40,5, Tarantula mi padli presne vo veľ. 40.

Tento model sa vyrába v pánskej aj dámskej verzii – rozdiel je v mierne užšom strihu dizajnu. Moja Tarantula si chválili nielen dámy, ale dokonca aj menšie pánske nôžky.

 

Testovanie 

Tarantula neboli pre mňa prvé lezečky od La Sportivy a opäť ma nesklamali. Vyskúšala som ich prevažne na umelých stenách, s príchodom jari sa prevetrali aj vonku na skale. Pri ich použití som nemala potrebu si ich po každej ceste vyzúvať, aj keď mám širšie chodidlá vďaka barefootovým topánkam. Skrátka mi boli pohodlné. Poslúžili mi niekoľkokrát ako parádne záložné lezečky pre priateľov - a podľa skúsenosti padnú nielen dámam, ale aj pánom (len nesmie mať slonie nohy, že).

 

Hodnotenie: 95%

+

  • Pohodlnosť
  • Nízka asymetria a tvrdosť pre väčšiu podporu, zvlášť pre začínajúcich lezcov
  • Univerzálnosť

-

  • Nazúvacie pútka všité vo vnútri topánky môžu byť po dlhšej dobe niekomu nepríjemné. 

 

Záverečné zhrnutie

S akoukoľvek lezečkou značky La Sportiva neurobíte krok vedľa, veď si ich nemôže vynachváliť aj sám Adam Ondra, ktorý v nich zdolával tie najväčšie svetové výzvy. Odporučila by som ich začiatočníkom pre ich pohodlie a kvalitu zároveň. V kúte nezostanú ani u skúsenejších lezcov. Osobne som ich začala využívať pri viacdĺžkach, kedy v topánke potrebujem tráviť dlhší čas, alebo príležitostne na ľahšie cesty, alebo keď sa mi čisto nechce sa stále prezúvať.

Užitočné odkazy

 

Autor: Tereza Pavlíková

Zdroje: archív autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovňa

Marcel Fronko cestoval do ďalekej Patagónie a na testovanie dostal čelovku značky Ledlenser. Ako obstála pri testovaní v divokej prírode?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

Vyberáme pre vás

Horolezecký úväzok Petzl Corax LT

66,80  (20.81 %) 52,90 

Porovnať

94,43  (37.63 %) 58,90 

Porovnať

61,44  (10.64 %) 54,90 

Porovnať

54,00  (11.3 %) 47,90 

Porovnať

108,00  (18.05 %) od 88,51 

Porovnať

Horolezecký úväzok Singing Rock Dome

84,00  (10.83 %) 74,90 

Porovnať

119,55  (18.11 %) 97,90 

Porovnať

98,93  (18.23 %) 80,90 

Porovnať