Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Istiaca brzda Petzl GriGri+

Čo nového prináša istiaca brzda GriGri+ od firmy Petzl? Je vhodnou pomôckou pre začínajúcich lezcov? To všetko sa dočítate v našej recenzii od testerky Terezy Pavlíkovej. 

 

Obsah

 

Úvod

Firma Petzl predstavila prvý typ blokantu Grigri pred viac ako 30 rokmi. Za tie roky sme sa mohli stretnúť s niekoľkými verziami. Akú z nich si ale zaobstarať, s čím novým prišiel Grigri + a pre koho je vhodný?

Charakteristika


Názov:

GriGri +
Výrobca: Petzl
Hmotnosť (pár): 200 g
Farba: fialová

 

  • jednoduché použitie
  • vhodná na výučbu a pohodlné spúšťanie
  • funkcie Anti-paník pre zablokovanie lana
  • funkcie pre istenie prvolezca
  • vysoká odolnosť vďaka plátom z nerezovej ocele

 

S čím novým prišiel Grigri+?

  • rukoväť s anti-panic systémom
  • oceľová vložka na prednej doske
  • prepínacia funkcia pre prvolezcov (Lead-mode) a Top-rope
  • výstupok pre správne vedenie lana
  • väčšia kompatibilita s lanami
  • priestor na menovku, návodné obrázky

Novinkou, s ktorou prišiel GriGri + v roku 2017 je tzv anti-panic systém. Ak zatiahnete za rukoväť prudko alebo príliš, lano sa zablokuje a zamedzí tak prípadnému nešťastiu.

 

V mieste zalomenia lana, kde dochádza k najväčšiemu treniu, je pridaný oceľový plát, čím sa výrazne zvyšuje celková životnosť produktu. Predpokladá sa, že začiatočníci nebudú mať taký cit, a bude tak na túto časť vyvíjaný vyšší tlak, preto by mohlo dochádzať k rýchlejšiemu opotrebovaniu. Skúsení lezci si vystačia s klasickým GriGri. Ak by ste sa chceli vyhnúť obmenám GriGriho pre vydreté priehlbiny, u GriGri + vás len tak tento problém trápiť nebude. Novo bola pridaná aj vystúpená časť na vnútornej strane, ktorá zabráni lanu vyskočiť kam nemá a bude držať na svojom mieste.

Ak by ste si náhodou neboli istí so správnym umiestnením lana, všade, kde je potreba, sú návodné obrázky. Okrem týchto piktogramov je vo vnútri priestor na podpis, aby ste si GriGriho s nikým nezamenili.

 

Prepínanie Top-rope a Lead-mode

GriGri + disponuje prepínačom (i s poistkou), pre ľahšie doberanie a povoľovanie lana pri istení prvolezca či top-rope, a to len jednoduchým prepínaním malej páčky. Nezľaknite sa, pokiaľ vám nepôjde páčkou pootočiť, najprv je treba stlačiť poistku, je malá a nenápadná v bielej farbe.

V Top-rope móde je trochu „chytľavejšie“, takže drží lepšie lano, keď doberáte. A v Lead-mode je cítiť znateľne hladšie povoľovanie.

 

Prečo si zaobstarať Grigri+ a nie iný typ?

GriGri + priniesol mnohé vychytávky a vylepšenia oproti predchádzajúcej verzii GriGri. Niet divu, že z neho vychádza najnovší model The GriGri, alias GriGri 3 (prevzal si z GriGri + celú platformu). Napriek tomu sa tieto verzie líšia.

GriGri + je drahšia, ale disponuje bezpečnostnými prvkami, vrátane rukoväte s anti-panic systémom – čo znamená, že pokiaľ rukoväť otvoríte omylom, alebo sa niečoho vyľakáte, spanikárite, potom páka preskočí a zastaví lezca pred pádom na zem. Čo je skvelá vychytávka, pokiaľ s lezením a istením ešte len začínate, alebo ste už skúsený lezec a učíte deti.

Pridaná „latka“ drží lano v správnej pozícii a zamedzuje vykĺznutiu lana, alebo aby sa neškríplo pri dovieraní.

 

Testovanie

GriGri + som okrem lezecké steny s deťmi stihla prevetrať v lese pri stavaní vysokých lanových prekážok, na čo je blokant ako stvorený.

Deti nemali problém s pochopením fungovania a s manipuláciou. Po troche tréningu si navykli aj na citlivosť rukoväte pri zlaňovaní. Podávanie lana prvolezcovi bolo s GriGri pre deti vždy ťažšie, veľmi pomohlo ono tlačidlo pre voľbu prvolezca/top-rope a lano lepšie preklzovalo bez aktivácie bezpečnostného systému. Istenie tak bolo plynulejšie bez nechceného zasekávania lana.

Pri stavbe vysokých lán je GriGri pre mňa nepostrádateľný, využívam ho pri prusíkovaní. Výhodu v GriGri+ som opäť pocítila v možnosti zmeny režimu prvolezec/top-rope.

 

Hodnotenie: 90 %

+

  • vhodné na výučbu s deťmi a pre začiatočníkov
  • anti-panic systém
  • dlhšia životnosť vďaka oceľovému plátu
  • prepínanie prvolezec/top-rope

-

  • vyššia cena
  • o pár gramov ťažšie ako Grigri 3

 

Záver

Z vychytávok a bezpečnostných prvkov mi vyplýva podstatný dôvod a rozdiel oproti iným istiacim prostriedkom. Pokiaľ pracujete s deťmi rovnako ako ja, či už v záujmových krúžkoch ako inštruktor, v táboroch, alebo chcete deti naučiť pracovať s lanom a istením, vhodnejšiu pomôcku len tak nenájdete. Ideálny pomocník je samozrejme aj pre dospelých začiatočníkov.

Logickým dôvodom pre obstaranie GriGri+ je spomínaná mnohonásobne väčšia životnosť vďaka pridanému oceľovému plátku.

Ak ste sa teda rozhodli zaobstarať si GriGriho, je potrebné sa zamyslieť, ako zdatný lezec ste a na čo ho budete využívať. Ak ste skôr prvolezec, odporúčam GriGri+, máte tam skrátka navyše bezpečnostné vychytávky. Prepínač medzi top-rope a prvolezcom je taktiež veľmi užitočný. Každopádne ak ste skúsenejším lezcom, siahla by som asi skôr po GriGri 3 – páči sa mi štíhlejší dizajn, nižšia váha aj nižšia cena.

 

Video predstavenie GriGri+

GriGri+ bol predstavený firmou Petzl pred 5 rokmi v krátkom videu, kde sa stretne najstaršia verzia GriGri až po GriGri+. V súčasnej dobe už máme aj model „Grigri 3“.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Tereza Pavlíková

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

128,00  (14.92 %) od 108,90 

Porovnať

19,00  (11.05 %) 16,90 

Porovnať

(8.07 %) 49,90 

Porovnať

135,00  (9.7 %) 121,90 

Porovnať

24,90 

Porovnať

(1.36 %) 224,90 

Porovnať

Detská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

62,00  (9.84 %) 55,90 

Porovnať

120,00  (10.08 %) od 107,90 

Porovnať