Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Dámske turistické topánky Salomon X Ultra 4 Gtx

Topánky z radu X Ultra značky Salomon sľubujú vysokú stabilitu, priľnavosť a odolnosť. Zároveň sú vybavené membránou Gore-tex, šnurovacím systémom Quicklace alebo podrážkou Contragrip. Ako topánky dopadnú pri testovaní v rôznom počasí i terénoch? 

 

Obsah

 

Úvod 

Ak niekedy len tak surfujete po outdoorových obchodoch či e-shopoch, na obuv značky Salomon ste už určite neraz narazili, a dosť možno vlastníte aj nejaký ten pár obuvi doma. Ja sama som o trekovej obuvi od Salomonu často počúvala, ale nikdy ich neskúsila na vlastnej koži… teda až do chvíle, keď prišla možnosť ich otestovať! Naopak mám ale skúsenosť so širokým radom značiek a typov obuvi do horského terénu, takže mám rozhodne s čím tento kúsok porovnávať.

Ak ste zarytí priaznivci nabúchaných členkových pohoriek, s ktorými vyrážate pravidelne do hôr aj do lesa na huby, potom vás táto recenzia zrejme nepresvedčí o tom, aby ste si na svoj budúci výlet obuli Salomony ... Avšak ak ste zo skupiny turistov, ktorí v teplejších mesiacoch radi vymenia kožené pohorky za trailovky, tak sa usaďte a čítajte ďalej.

 

Charakteristika


Produktový rad:

X ULTRA Gore-tex
Výrobca: Salomon
Určenie: Pánske / Dámske
Hmotnosť: 780 g
Membrána topánok: Gore-tex
Certifikácia: PFC-free

 

  • nezaťažuje kĺby
  • membrána Gore-tex
  • podošva Contagrip poskytuje priľnavosť
  • technológie SensiFit
  • vložka OrthoLite pre odpruženie
  • šnurovací systém Quicklace

 

Predstavenie produktu

Obuvi Salomon X Ultra 4 musím dať za pravdu, že v sebe skutočne spájajú vlastnosti trailových topánok - akými sú nižšia hmotnosť a jednoduchosť - s vlastnosťami turistických topánok - ako je odolnosť a podrážka s poriadnym gripom.

 

Systém Quicklace

Topánky disponujú šnurovacím systémom Quicklace, ktorý bol pre mňa osobne novinkou. Veľmi rýchlo som si naň zvykla, nazutie aj vyzutie obuvi je rýchle, jednoduché ... až sa vám po čase bude pri zaväzovaní šnúrok po systéme Quicklace cnieť. Áno, tak rýchlo som si naňho zvykla. Najlepšie zo všetkého je, že sa vám počas treku nikde nič neuvoľní, nemusíte sa tak s plným ťažkým batohom ohýbať k šnúrkam.

Systém Quicklace so sebou prináša ešte jednu vlastnosť, a tou je fixovaný jazyk topánky, cez ktorý je natiahnutá sieťka. Pre mňa, ako človeka s vyšším priehlavkom, to bol celkom strašiak. Väčšina obuvi, kde máte priestor topánky v oblasti priehlavku obmedzený mi nesedí. Úprimne, ani u Salomonov tomu nebolo spočiatku inak. Keď som topánky obula prvýkrát, hneď sa dostavil ten ľahko nepríjemný pocit, že mi topánka moje chodidlo a priehlavok zbytočne zviera. Nebolo to ale do takej miery, aby sa to nedalo zvládnuť, a tak som sa ďalší deň rozhodla, že si obujem tenké ponožky a pôjdem topánky rozchodiť. Sama som potom bola prekvapená, že sa to naozaj podarilo. Po pár kilometroch som už zvieravý pocit nemala, naopak som si topánky aj o kúsok utiahla. Rovnaký scenár nasledoval ďalšie testovacie dni.

Po pár týždňoch teraz môžem zhodnotiť, že strih týchto topánok mi na môj vyšší priehlavok nevadí. Topánky sa prispôsobili, sieťka trochu povolila a silu utiahnutia si už regulujem pohodlne skrz Quicklace. Pokiaľ teda mávate rovnaký problém a neradi by ste pri kúpe riskovali, potom by som odporučila nájsť si najbližší 4camping predajňu, topánky si tam vyskúšať a požiadať pracovníkov, či sa nemôžete pár desiatok minút v topánkach po predajni prechádzať. Sami ucítite, či vám tento strih sadne, alebo vás bude tlačiť.

 

Podrážka a membrána Gore-tex

Veľmi ma potešila podrážka, vzorka má solídnu a ponúka príjemnú chôdzu napríklad aj blatom do poriadneho kopca.

Topánky majú ďalej membránu Gore-tex, tá má zaručovať vodotesnosť. Osobne nie som nejaký veľký membránový fanúšik. Na zimné jednodenné výstupy mám vysoké kožené pohorky s membránou - dáva mi totiž zmysel sa čo najviac pred vodou uchrániť, pretože mať mokré nohy v mraze nie je nič príjemné. V jarných, letných a jesenných mesiacoch ale spravidla sadím na vysoko priedušné a ľahučké trailovky - nevadí mi, keď pri neočakávanej prietrži mračien topánky premoknú, pretože mám istotu, že budú za pár desiatok minút na slniečku zase suché. Najmä pri dlhších pochodoch sa nechcem trápiť s membránovou obuvou, ktorá pri premoknutí dlhšie schne. Potom sú ale prípady, keď vyrážate na jednodňové túry a už vopred viete, že vás čaká dážď, je mokro a blato - a tam majú presne také topánky ako sú Salomon X Ultra 4 svoje miesto! Žiadna topánka (snáď okrem holiniek) vám 100% nezaručí, že nepremokne, ale Gore-texová membrána sa o to snaží a môže veľmi pomôcť.

Čo sa mi na tejto obuvi ďalej páči je spôsob, akým je stavaná v namáhaných oblastiach. Napríklad z vrchu na špičke je umiestnený silný kus gumy, ktorá chráni proti okopaniu. V bezpečí tak zostane nielen topánka, ale aj vaše prsty, ktorým nejaké to zakopnutie o kameň neublíži.

 

Priebeh testovania 

V trekových topánkach Salomon X Ultra 4 Gore-tex som zatiaľ nachodila cez 150 kilometrov najrôznejším terénom. Testovala som ich na prelome zimy a jari, prevažne pri teplotách okolo 8 stupňov nad nulou. Veľmi príjemne ma prekvapilo, ako pohodlné boli tieto topánky aj pri teplotách okolo nuly, kedy som ani nenasadzovala hrubé ponožky. Naopak som zvedavá, ako dobre budú odvádzať teplo a pot v lete, ale ako som už písala vyššie, osobne som zvyknutá v lete nosiť trochu iný druh obuvi a všeobecne obuv vyberať podľa toho, do akého terénu, podnebných podmienok a počasia sa chystám.

Topánky sa predviedli skvele aj pri chôdzi blatom, do kopca aj z kopca. Mala som celý čas istý krok a nebála sa, že sa z kopca skotúľam. Neraz mi zvršok topánok navlhol (počas chôdze vo vysokej mokrej tráve, lístia, machu, krátkeho dažďa atď.), ale zatiaľ vždy zafungovala Gore-tex membrána, a vlhkosť sa dovnútra topánky nedostala. Avšak nepočítajte s tým, že vás membrána ochráni pred obrovským dlhotrvajúcim lejakom, v takom prípade odporúčam nasadiť návleky a utekať niekam do úkrytu, kde najsilnejší dážď prečkáte.

Páči sa mi jednoduchosť obuvi. Ako rýchlo topánky obujete, tak rýchlo ich aj zložíte. Keď sa vám do topánky dostane kamienok, jednoducho povolíte šnúrku na zapínanie, topánku vyklepete, noha späť dovnútra, jedným ťahom utiahnuť šnúrku a je to! Topánky mi aj napriek prvotným obavám naozaj sadli. Posledné dni v nich chodím prakticky denne a môj priehlavok vôbec neprotestuje. Vnútro topánky je veľmi pohodlné. Výhodou je pre mňa aj silná ochrana špičky. Pri chôdzi po horách, lesoch a kopcoch často o niečo zakopnem, pri testovaní topánok Salomon tomu nebolo inak (a na špičke je to aj dosť poznať) – moje prsty ale neutrpeli žiadnu ujmu a okrem škrabancov na gume topánka skvele drží.

 

Hodnotenie: 90 %

+

  • skvelá trakcia podrážky
  • kvalitná membrána
  • ochrana špičky
  • pekný vzhľad

-

  • niekomu nemusí sedieť uzavretý strih topánky
  • pri membránovej obuvi musíte počítať s o niečo horšou priedušnosťou

 

Záverečné zhrnutie

Dámske trekové topánky Salomon X Ultra 4 s Gore-texovou membránou hodnotím vysoko pozitívne. Som až prekvapená, ako veľmi je mi tento typ obuvi pohodlný. Systém Quicklace mi naozaj sadol, je jednoduchý a rýchly. Občas sa však stane, že by som si rada topánku trochu viac utiahla napríklad v prednej časti, čo mi skvele umožňujú klasické šnúrky, pri tomto systéme to tak dobre nejde.

Topánka sa po rozchodení prispôsobila tvaru môjho chodidla a priehlavku, po pár dňoch už nikde nič netlačilo ani nezvieralo. Avšak stále platí, že si do týchto topánok nevezmem hrubšie ponožky, skrátka by som sa do topánok nezmestila, alebo by to bolo zbytočne nepríjemné. Tento problém ale ľudia s nízkym priehlavkom pravdepodobne mať nebudú.

Pozitívne hodnotím aj vzhľad obuvi, aj vo väčších veľkostiach vyzerá topánka na pohľad kompaktná a malá. Ženy s veľkosťami 40 a vyššie toto možno ocenia, pretože máloktorá obuv v takých veľkostiach vyzerá na ženskej nohe elegantne, Salomóny to ale vedia. Samozrejme to nie je rozhodujúca vlastnosť pri trekových topánkach, skôr taký malý bonus.

Za mňa stále platí, že v teplých mesiacoch radšej obujem ešte ľahšie a priedušnejšie trailovky, ale pre víkendové túry v nepriaznivom počasí mám teraz za favorita Salomonky.

 

 

Užitočné odkazy

Autor: Veronika Hniličková

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Dámske turistické topánky Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

171,00  (20.53 %) 135,90 

Porovnať

275,00  (12.04 %) 241,90 

Porovnať

122,00  (51.72 %) 58,90 

Porovnať

120,00  (67.58 %) 38,90 

Porovnať

132,00  (68.26 %) 41,90 

Porovnať

124,00  (66.21 %) 41,90 

Porovnať

128,00  (49.3 %) 64,90 

Porovnať