Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Dámske topánky Salomon Elixir Mid Gore-Tex

Značka Salomon predstavila nové topánky Elixir Mid GTX. Testerka Kamča ich vytiahla do hôr a otestovala ich funkčnosť a pohodlnosť.

 

Obsah

 

Úvod 

Hľadáte pohodlné trekové topánky na dlhšie túry, z ktorých nebudete mať pľuzgiere a ktoré vám poskytnú spoľahlivú oporu na skale aj v teréne? Či chodíte na kratšie prechádzky, ale napriek tomu je pre vás pohodlná topánka, ktorá nepremokne, prednosťou?

Už pár týždňov testujem topánky Salomon Elixir Mid GTX, ktoré sú prezentované ako špičkové topánky na turistiku a dlhšie treky. Nachodila som s nimi desiatky kilometrov aj v naozaj nehostinnom jesennom počasí, t.j. blate, daždi aj snehu. Ako obstáli a či by som ich odporučila? To sa dozviete v tejto recenzii!

 

Charakteristika


Názov:

Elixir Mid Gore-Tex
Výrobca: Salomon
Hmotnosť (pár): 804 g
Medzipodrážka: EVA pena
Podošva: Guma
Povrch: Syntetika / Textil

 

  • medzipodrážka Energy Foam ponúka prémiové odpruženie a zaisťuje pohodlie na dlhé vzdialenosti
  • polstrovaný jazyk a golier poskytujú pohodlné držanie nohy
  • technológia Reverse Camber prináša vyhladené prechody a mäkší krok
  • SesiFitTM pre presné a bezpečné držanie nôh
  • podšívka GORETE-TEX udrží vaše nohy v suchu

 

Salomon

Asi každý z nás, kto sa trochu pohybuje v oblasti športu, aspoň párkrát počul o značke Salomon, ktorá je francúzskou značkou, ktorej história siaha až do r. 1947. Do povedomia ľudí sa dostala najmä ako popredný výrobca kvalitnej bežeckej obuvi, batohov a oblečenia pre hobby aj profesionálnych športovcov, ako neoddeliteľná súčasť vybavenia na podávanie výkonov. Je lídrom najmä v oblasti zimných športov.

 

Prvý dojem z Elixir Mid GTX

Priznám sa, že pri rozbalení krabice na mňa topánky pôsobili dosť robustne. Najmä vďaka svojej podrážke, ktorá je silná a má kolískový tvar a značnému vnútornému polstrovaniu. Hneď vzápätí ma ale prekvapila ich nízka hmotnosť. Pri následnom prvom vyskúšaní, aby som zistila, ako topánky padnú, bolo poznať, že sú pohodlné a robia oporu nielen chodidlu, ale najmä členku, čo je pre mňa dôležité kritérium najmä pri chôdzi v nerovnom teréne. Po pár krokoch som zistila aj výhody prehnutia podrážky, ktorá je o dosť väčšia, než býva zvykom. Toto zakrivenie uľahčuje chôdzu a doslova vás nakopne vpred :)

 

Pohodlnosť je ich základnou prednosťou

Pohodlné topánky, s ktorými môžete prejsť aj desiatky kilometrov bez toho, aby ste mali pľuzgiere či vás niečo tlačilo, sú, myslím, základnou požiadavkou každého z nás. Ja som na prvú skúšku vzala topánky do Českého raja, kde sme nachodili desiatky kilometrov rôznorodým terénom. Aj napriek tomu, že som topánky mala prvýkrát na nohe, sa polstrovanie skvele prispôsobilo tvaru môjho chodidla a ja som za celý čas nepocítila diskomfort. Dosť často mám so svojim úzkym chodidlom problém, aby mi topánky padli a noha v nich nebola voľná. Tu tieto obavy boli tiež, ale našťastie úplne zbytočne. Topánky sú aj napriek svojej robustnejšej konštrukcii extrémne pohodlné a vďaka ich nízkej hmotnosti ani neviete o tom, že ich máte na nohe. Odporučila by som ale si dopredu vyskúšať, ktorá veľkosť týchto topánok vám padne, pretože tu som volila iné číslo, než bežne pri značke Salomon nosievam.

  


Ako vybrať topánky na turistiku

Alebo ako vybrať trekové topánky. Ideálne zvolená turistická obuv = základ úspechu a dobrého pocitu z výpravy. Aby ste nešliapli vedľa ako mnohí v mestských teniskách alebo dokonca žabkách, prečítajte si, ako si správne topánky vybrať.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Komfort a stabilita

Topánky sa prezentujú ako veľmi stabilné na akýchkoľvek nerovnostiach, čo sme sa rozhodli poriadne otestovať nielen v Českom raji, ale aj Krkonošiach a následne aj rakúskych Alpách. kde nás zastihlo trochu menej hostinné počasie, než sme očakávali. Teda skaly boli mokré a lesné cesty rozblatené. Musím uznať, že topánky poskytli naozaj kvalitnú oporu v členku a vďaka tvarovanej mäkkej podrážke preklenuli a odpružili rôzne nerovnosti.

 

Použité materiály

Topánky sú navrhnuté na dlhšie treky či rýchlejšiu chôdzu, z týchto dôvodov je vršok vyrobený z priedušnej sieťoviny v kombinácii so semišovými časťami, ktoré sú odolné proti oderu a ľahko sa čistia. V semiši je évnútorné polstrovanie, ktoré chráni pred nárazmi a pomáha v opore členku. Majú odpruženú podošvu EVA, ktorá pohltí všetky nárazy a nerovnosti terénu. Topánka vyniká v prehnutí stielky do kolískového tvaru alebo tzv. „rockeru“, ktorý je celkom netradične použitý pri trekových topánkach. Tým sa viac približuje bežeckým či ultra-topánkam. Podrážka je doplnená o Contra gripy, vďaka ktorým vás na skale podrží bez podšmyknutia. Samotné topánky sú vyrábané z odolných materiálov a v kombinácii neutrálnych farieb, t.j. v béžovej či šedo/čiernej či zeleno/čiernej. Bez problémov ich tak zladíte s ostatnými kúskami.

 

Parťák do dažďa aj mierneho snehu

Ako hlavnú prednosť vnímam podšívku Gore-Tex, vďaka ktorej zostanú nohy v suchu aj v naozaj veľmi nepriaznivom počasí. Zastihlo ma v nich daždivé počasie aj zimné podmienky, ale topánky obstáli na výbornú bez premoknutia. Nejde o zimnú obuv, teda v tomto prípade môžem odporučiť, pokiaľ sú ešte prijateľné teploty.

 

Zameranie na detail

Topánky sú doplnené o rýchloviazanie v kombinácii s plochými šnúrkami, nemusíte sa teda báť, že by trvalo večnosť ich zaviazať či sa následne počas cesty rozväzovali. Šnúrky sú dosť dlhé aj na prípadné omotanie okolo komína topánky, pre potrebu mať komín naozaj napevno. Topánky vo variante Mid majú vysoký komín, ktorý je oporou aj bez tohto obviazania. Obe topánky disponujú väčšími pútkami na päte a jazyku, ktoré napomáhajú pri obutí topánky a usadení jazyka pred šnurovaním na správne miesto. Zároveň je možné topánky za tieto pútka zavesiť na batoh, pokiaľ idete dlhší trek a práve nechávate nohy oddýchnuť v Crocsoch či sandáloch.

 

Hodnotenie: 97 %

+

  • nízka hmotnosť
  • aktívna podrážka s veľkým "rocker" prehnutím
  • nepremokavá Gore-Tex podšívka
  • zachovanie priedušnosti 
  • opora členku
  • pohodlná chôdza bez pľuzgierov
  • rýchloviazanie šnúrok
  • univerzálne ako na dlhšie výlety, tak na kratšie prechádzky

-

  • robustnejšia konštrukcia, na ktorú si najskôr musíte zvyknúť

 

Záverečné zhrnutie

Ak zháňate naozaj pohodlné a nepremokavé univerzálky na dlhšie túry či prechádzky, topánky, ktoré vás nebudú nikde tlačiť, ale naopak skvele podržia nohu, myslím, že s touto voľbou nešliapnete vedľa. Za seba im nemám čo vytknúť. Iba pokiaľ ste zvyknutí na úzke členkové topánky, je ich robustnejšia konštrukcia sprvu trochu nezvyk. Každopádne keď s nimi prvýkrát vyrazíte do terénu, rýchlo si privyknete. Zároveň sa nemusíte vyhýbať kadejakej kaluži :)

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kamila Zelinková

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

193,40  (25.08 %) 144,90 

Porovnať

42,00  (14.52 %) 35,90 

Porovnať

Návleky na cyklistické topánky Silvini Albo UA1527

46,00  (48.04 %) 23,90 

Porovnať

32,00  (22.19 %) 24,90 

Porovnať

60,00  (18.5 %) 48,90 

Porovnať

36,00  (22.5 %) 27,90 

Porovnať

64,00  (17.34 %) 52,90 

Porovnať

42,00  (24.05 %) 31,90 

Porovnať