Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Čelovka Petzl Tikka 350 lm

Značka Petzl je výrobcom vybavenia nielen pre horolezcov a jaskyniarov. Ako dopadne testovanie ich modelu čelovky Tikka?

 

Obsah

 

Úvod

Čeloviek je na trhu nepreberné množstvo v rôznych cenových reláciách, pričom každá z nich sa pýši najrôznejšími vychytávkami. Vybrať si teda tú správnu, ktorá bude spĺňať požadované parametre a nezruinuje vašu peňaženku, môže byť celkom oriešok. Jednu takú, ktorá by mohla uspokojiť aj náročnejšieho užívateľa, som mala možnosť vyskúšať v rámci tohto testovania. Ide o model Tikka od výrobcu Petzl. Zaujíma vás, ako obstála v testovaní a či by bola vhodná práve pre vás? Poďme sa na to spoločne pozrieť! 

 

Charakteristika


Názov:

Tikka
Výrobca: Petzl
Hmotnosť 94 g
Počet batérií: 3
Doba svietenia: 110 hod
Svetelný výkon: 350 lm
Dosvit: 70 m
Režim blikania: Áno
Červené svetlo: Áno

 

  • 2x LED dióda
  • ľahko ovládateľný vypínač
  • fosforeskujúci reflektor uľahčujúci hľadanie čelovky
  • je možné napájať AAA batériami alebo akumulátorom 
  • vodeodolnosť IPX4
  • hlavový pásik je možné vybrať a vyprať
  • kompatibilná s dobíjacím akumulátorom Core

 

O značke

Petzl je francúzska značka založená v roku 1970 rovnomenným jaskyniarskym bádateľom Fernandom Petzlom. V ich sortimente nájdete špičkové výrobky práve pre jaskyniarov či horolezcov, a to od čeloviek až po kompletnú horolezeckú výbavu.

Výber čeloviek tejto značky je skutočne široký. Mojím zámerom bolo vybrať si čelovku oveľa výkonnejšiu, než je tá moja bludička, ktorá už pri zimnom behu slúžila skôr ako odrazka autám, keď som bežala po krajnici vozovky. Nakoniec som si zvolila model Tikka so svietivosťou 350 lm. Tento model sa radí medzi tie výkonnejšie a zároveň veľmi ľahké a kompaktné čelovky. 

 

Rozbalenie 

Čelovku Petzl Tikka môžete zohnať v štyroch farebných prevedeniach, konkrétne v žltej, zelenej, modrej či čiernej. Spolu s ňou v papierovom balení nájdete tri AAA batérie na prvé použitie. Tie môžete zameniť za dobíjacie Li-ion akumulátor, ktorý už súčasťou balenia nie je. Môžete si ho samozrejme objednať v e-shope zvlášť. Ďalej potom balenie obsahuje návod a praktické puzdro Shell Lt, pomocou ktorého možno čelovku používať aj ako lampáš. 

 

Ako obstojí, keď prichádza tma

Čelovka je navrhnutá na aktívny pohyb všetkého druhu. Jej maximálna svietivosť je 350 lm, čím ožiari okolie do vzdialenosti 70 m. Svietenie sa dá upraviť podľa potrieb v troch rôznych intenzitách pre biele LED svetlo av dvoch intenzitách pre svetlo červené, ktoré navyše ponúka aj režim blikania pre signalizáciu. Podľa režimu svietenia sa odvíja aj samotná výdrž čelovky. Pri najnižšej intenzite svietenia vám čelovka vydrží svietiť až 110 hodín, pri najvyššej intenzite potom zvládne minimálne 2 hodiny. V priebehu testovania sa mi čelovka osvedčila aj v chladnom počasí.

 

Konštrukčné vychytávky

Smer svetla je ľahko nastaviteľný v akomkoľvek režime vďaka pohyblivému kĺbu svietidla. Či už teda vyrazíte na nočný výstup, beh alebo budete brázdiť prašan na svahu, na všetky prekážky si zvládnete včas posvietiť. Svietidlo má veľmi nízku hmotnosť (94 gramov) a ľahko nastaviteľný pásik cez hlavu. Tieto dve vlastnosti vám zaručia, že sa čelovka počas aktívneho používania nepohne z miesta a na hlave ju v podstate nepocítite. Model Tikka má úpravu vodeodolnosti IPX4, vďaka ktorej zvládne aj aktivity za dažďa alebo vo vlhkom prostredí. 

 

Voľba napájania 

Čelovka je zo série Hybrid Concept, čo znamená, že ju možno napájať ako troma ceruzkovými batériami AAA, tak dobíjacím akumulátorom, ktorý však nie je súčasťou balenia a musíte si ho dokúpiť. Pokiaľ máte prístup k zdroju elektriny alebo vlastníte powerbanku, potom je dobíjací akumulátor jasná voľba.

Na dlhých cestách bez elektriny, kde vám ľahko dôjdu všetky zdroje, nie je jednoduchšie varianty, než vymeniť akumulátor za bežne dostupné mini ceruzkové AAA batérie. Tento typ batérií dnes zoženiete takmer všade, ale na dlhšom treku sa vám určite oplatí mať v batohu ako akumulátor, tak batérie. Čelovka má navyše indikátor stavu nabitia. Mali by ste tak vždy dostatočne včas zistiť, že čelovce "dochádza šťava". 

 

Neopomenuteľné doplnky

Čelovka je opatrená fosforeskujúcim reflektorom. Pokiaľ ju odložíte po jej vypnutí, táto vychytávka by vám mala uľahčiť prípadné hľadanie čelovky v tme. 

 

Hodnotenie: 90 %

+

  • hmotnosť a kompaktnosť
  • tri intenzity svietenia bielej LED diódy, dve intenzity svietenia červenej diódy vrátane blikajúcej signalizácie 
  • kĺb pre jednoduché nastavenie a úpravu smeru svietenia 
  • možnosť výberu napájania AAA batériami, alebo akumulátorom s možnosťou nabíjania cez USB
  • indikátor stavu nabitia batérie

-

  • vyššia cena
  • akumulátor nie je súčasťou balenia a je nutné ho dokúpiť

 

Záverečné zhrnutie

Čelovka Petzl Tikka splnila moje očakávania. Je to ľahká a kompaktná čelovka, čo oceňujem pri všetkých športových aktivitách. Veľkú výhodu považujem za nastaviteľnom kĺbe s dostatočným roszahom, vďaka čomu je možné ľahko a rýchlo upraviť smer svietenia z blízka na diaľku apod.

Svietivosť aj výdrž sú dostatočné. Vďaka indikátoru stavu batérie a možnosti výmeny akumulátora za obyčajné batérie si trúfam povedať, že vás nikdy nenechá v štichu

 

     Profil testera

Kamila Zelinková

Kamila je rodáčka z Podkrkonošia, ktoré hory zostali v krvi a rada v nich trávi každú voľnú chvíľu. Najviac sa venuje behu a vysokohorskej turistike. V zime jazdí loviť prašan na skialpy do zahraničia. Keď už po snehu nie je ani pamiatky, vyráža do hôr zdolávať vrcholy, najradšej v kombinácii s ferratami. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kamila Zelinková 

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

41,00  (27.07 %) od 29,90 

Porovnať

65,00  (34 %) od 42,90 

Porovnať

86,00  (25.7 %) 63,90 

Porovnať

13,00  (23.85 %) 9,90 

Porovnať

32,95 

Porovnať

40,82  (9.6 %) 36,90 

Porovnať

54,00  (31.67 %) 36,90 

Porovnať