Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Čelovka Petzl Actik Core

Rad Petzl Actik prešiel v roku 2022 inováciou. Okrem upraveného dizajnu má o 150 lumenov vyššiu maximálnu svietivosť pri zachovaní rovnakej výdrže batérie. Ako funguje v praxi, preveril kolega Hugo.


Obsah

 

Prvý dojem 

Prvý problém nastal v momente, keď som chcel prvýkrát vložiť akumulátor dovnútra čelovky. Aj napriek značnej sile sa mi ju nedarilo otvoriť a bál som, aby som kryt neulomil. Našťastie si privolaný kolega trúfol zabrať viac a čelovku otvoril. Hlavne zo začiatku to teda chce viac hrubej sily, než je obvyklé. (Dieťa by si baterku zrejme samo nevymenilo.) Časom sa západka trošku ošúcha a ide to lepšie.

Použité plasty na mňa pôsobili na začiatku trochu lacno v pomere k cene čelovky. Ako sa ale ukázalo, odolnosť majú slušnú, pretože čelovka mi niekoľkokrát spadla aj na tvrdom povrchu a všetko zvládla bez straty kvietky.

 

Charakteristika 


Názov:

Actik Core 600 lm
Výrobca: Petzl
Hmotnosť (pár): 88 g
Doba svietenia: 100 hodín
Svetelný príkon 600 lm
Dosvit: 115 m
Režim blikania: Áno
Zdroj napájania:  AAA / akumulátor

 

  • jediné tlačidlo pre rýchly a jednoduchý výber intenzity a farby svetla
  • červené svetlo
  • 3 intenzity číreho svetla
  • doba napájania 3 hodiny
  • svietivosť až 600 lumenov
  • indikátor stavu batérie
  • fosforeskujúci reflektor pre ľahké nájdenie v tme

 

Napájanie, dobíjanie

Po otvorení zadného krytu si môžete vybrať, či dovnútra vložíte 3 AAA baterky, alebo originálny Li-ion akumulátor. Ja väčšinou využívam akumulátor s tým, že na náročnejšie výpravy si beriem AAA batérie ako záložný zdroj. Diódy sú vzhľadom na svoj výkon naozaj úsporné, a tak akumulátor vydrží svietiť celkom dlho. Záleží samozrejme na kombinácii využívaných režimov, ale všeobecne by som povedal, že výdrž je solídna a väčšinou si vystačíte bez dobíjania.

Akumulátor sa dobíja cca 3 hodiny. Dobitie indikuje zelenou diódou. Batériu dobijete klasicky cez usb kábel bez potreby adaptéra. Hoci ide o model 2022, je bohužiaľ nepochopiteľne využiť na dobíjanie zastaraný konektor micro usb namiesto USB-C, takže kábel od telefónu využiť nemožno. Na pripojenie napájaním je nutné vždy otvoriť dvierka.

 

Režimy svietenia 

Čelovka má 3 základné režimy svietenia.

  1. Široký - ten využívam hlavne pre svietenie na blízko, napríklad keď chcem nájsť niečo v batohu alebo si posvietiť pri ohni
  2. Kombinácia prvej diódy s druhou, ktorá umožňuje vidieť nablízko, do strán a na väčšiu vzdialenosť (najčastejšie využívaný režim pri chôdzi / behu)
  3. Posledný režim je podobný, ale diódy v ňom idú na maximálny výkon. Ten sa hodí hlavne, keď idete na bicykli alebo bežíte rýchlo. Čelovka v ňom má dosvit cez 100 m, ale taktiež má výrazne väčšiu spotrebu. (S nabitým akumulátorom vydrží svietiť cca 2 hodiny.)

Nechýba ani praktická červená dióda, Ktorá sa hodí pri hľadaní vecí v stane alebo dobre poslúži v blikajúcom režime pri chôdzi po ceste. Večer oceníte fosforový krúžok pre ľahké nájdenie čelovky v tme. Všetky režimy sa ovládajú jediným tlačidlom. Čelovka sa dá tiež zamknúť, vďaka tomu nehrozí, že sa vám omylom zapne v batohu a vybije.

 

Obal, voliteľné doplnky

Zaujímavou vychytávkou je obal, ktorý čelovku nielen chráni, ale poslúži aj ako tienidlo, ak potrebujete čelovku využiť ako lampičku do stanu či prístrešku. Svetlo jednak rozptýli a na druhej strane bráni nepríjemnému oslneniu. Čelovka je kompatibilný aj s adaptérmi UNI Adapt a bike Adapt, takže je možné ju pripevniť na rôzne typy prilieb alebo priamo na riadidlá.

 

Hodnotenie: 85 %

+

  • nízka hmotnosť
  • solídny výkon pre univerzálne využitie
  • s praktickým obalom poslúži ako lampička
  • hybridné použitie s baterkami / akumulátorom

-

  • otvorenie krytu baterky vyžaduje veľkú silu
  • dobíjanie akumulátora cez micro usb
    miesto usb-c

 

Záverečné zhrnutie

Actik som preveril pri pešej chôdzi, behu aj na bicykli. Potvrdilo sa, že to nie je žiadna bludička - pri zvolení režimu zodpovedajúcemu rýchlosti je čelovka dobre použiteľná pre všetky tieto aktivity. Najsilnejším režim zdatne konkuruje bežným svetlám na bicykel. Základný režim sa dá zároveň krásne použiť v uzavretom priestore bez toho, aby kamarátom vypálite oči.

Vyhovuje mi, že vďaka akumulátoru vyrážate vždy so 100% nabitou batériou, na dlhšie výpravy je tu navyše možnosť vziať si záložné AAA batérie. Ovládanie jedným tlačidlom je intuitívne a maximálne praktické, zvládnete to jednou rukou bez zastavenia či zloženia čelovky z hlavy. Hoci v texte spomínam drobné muchy, čelovka ako celok ma nesklamala a môžem ju s pokojom odporučiť všetkým, čo hľadajú svietidlo na univerzálne outdoorové využitie.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

86,00  (25.7 %) 63,90 

Porovnať

65,00  (34 %) od 42,90 

Porovnať

52,00  (42.5 %) od 29,90 

Porovnať

21,00  (14.76 %) 17,90 

Porovnať

13,00  (23.85 %) 9,90 

Porovnať

72,00  (37.64 %) 44,90 

Porovnať