Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Marcel Fronko cestoval do ďalekej Patagónie a na testovanie dostal čelovku značky Ledlenser. Ako obstála pri testovaní v divokej prírode?

 

Obsah

 

Úvod 

Musím povedať, že som o tejto nemeckej značke nevedel takmer nič, ale napriek tomu som dal čelovke Ledlenser HF8R Core prednosť pred osvedčeným Petzlom. Zaujala ma, okrem iného, technológie Adaptive Light Beam, teda inteligentné nastavenie svietivosti podľa okolitých svetelných podmienok. A hoci čelovka váži takmer 200 gramov, vzal som si ju do Patagónie.

 

Charakteristika


Značka:
Ledlenser
Produktový rad: HF-Series
Doba svietenia: 90 hod
Dosvit: 210 m
Zdroj napájania: akumulátor
Svetelný výkon: 1600 lm

 

  • technológia Adaptive Light Beam
  • hliníkové telo 
  • tri režimy bieleho svetla
  • červené svetlo 
  • indikátor stavu batérie
  • odolnosť IP68

 

Technické parametre

Čelovka ponúka tri úrovne svietenia, ktoré je možné jednorazovo zmeniť tlačidlom na čelovke, s maximálnym výkonom 1 600 lumenov. Okrem toho má aj koliesko, ktoré slúži na reguláciu ostrosti svetelného lúča. Môžete použiť široký homogénny kruh svetla, alebo ostrý tunel, pokiaľ si potrebujete posvietiť na nejaký detail. K dispozícii je aj červené svetlo, ktoré som používal najčastejšie, najmä ráno, keď som raňajkoval alebo balil stan, aby som neoslňoval ostatných. Toto červené svetlo je tiež dostatočne silné na bežné činnosti v kempe.

Hlavným dôvodom, prečo som si ju vzal do Čile, je jej odolné hliníkové telo a výdrž batérie. Za mesiac som čelovku nenabíjal ani raz, iba na konci cesty dostatočne dlho pred vybitím zavibrovala, aby signalizovala, že je potrebné ju nabiť. Navyše je odolná proti vode a prachu. Podľa výrobcu by mala vydržať pád z výšky 2 metrov a potopenie do jedného metra. Ani jedno som ale osobne nevyskúšal.

 

Za ideálnych podmienok by mala vydržať svietiť až 90 hodín. Predpokladám, že tento časový údaj platí, ak použijete najúspornejší režim s najnižšou svietivosťou. Dosvit je 210-300 metrov, čo bohato stačí, a na 10 sekúnd je k dispozícií posilňovací program booster, ktorý osvieti všetko a všetkých okolo. Nevýhodou je, že čelovku nemôžete na booster nechať zapnutú dlhšie ako tých 10 sekúnd. Predpokladám, že to baterku extrémne vybíja, preto výrobca túto funkciu obmedzil. Nabíjanie káblom má byť ale rýchle a čelovka by mala byť plne dobitá zhruba za hodinu.

Novinkou je ovládanie cez Bluetooth pomocou aplikácia Ledlenser Connect, ale túto funkciu som nevyužil. Oceňujem možnosť čelovku „zamknúť“. Môže sa vám náhodou rozsvietiť v batohu a keď ju budete potrebovať, bude vybitá.

  


Ako si vybrať čelovku?

Neviete, ako vybrať tú správnu čelovku? Potrebujete sa zorientovať v lúmenoch, dosvite a ďalších parametroch čeloviek? Poradíme ako na to. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Testovanie 

V Patagónii som ju používal hlavne ráno pri príprave raňajok a balení vecí v kempe. Ako je spomenuté vyššie, používal som najviac červené svetlo, ktoré je pre takúto činnosť ideálne. Nikoho som neoslňoval a všetko som dobre videl. Biele svetlo som používal hlavne pri prechádzkach po zotmení a na to mi stačil najnižší výkon. Najsilnejší som použil iba pri jazde na bicykli z kopca a čelovka dokonale osvetľovala priestor predo mnou aj pri rýchlosti 30 km za hodinu. Určite to bude jasná voľba aj pre budúcu skialpovú sezónu.

Oceňujem elastické popruhy, ktoré sa ľahko nastavujú a netlačia okolo hlavy. V prípade potreby si môžete gumový pásik pripnúť aj cez hlavu, aby vám čelenka nepadala do očí napríklad pri behu.

Často som využíval široký rozptyl svetla v stane, keď som čelovku zavesil pod tropiko a stan zostal krásne osvetlený. Pôsobí robustne, takže by som si ju na behanie nebral. Pri pešej turistike alebo skialpinizme mi jej hmotnosť nevadí.

 

Hodnotenie: 90 %

+

  • Kvalita materiálov 
  • Odolnosť voči vode a prachu 
  • Vysoký výkon 
  • Výdrž batérie 
  • Červené svetlo 
  • Niekoľko režimov bieleho svetla
  • Cena

-

  • Vyššia váha a veľkosť 
  • Režim booster len 10 sekúnd

 

Záverečné zhrnutie

Zaujímavý kúsok nemeckej výroby pre tých, ktorí ocenia kvalitné spracovanie a trvanlivosť. Jedinou nevýhodou je hmotnosť a celková robustnosť. Mesiac mi čelovka slúžila bez problémov. Ovládanie je intuitívne, svietivosť skvelá a po chvíli som dokonca zabudol, že ju mám stále na hlave. Svietidlo má dostatočnú výdrž batérie, takže sa nemusíte báť, že sa vybije niekde uprostred túry.

 

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archív autora

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testovňa

Testerka Tereza vyskúšala lezečky značky La Sportiva. Komu sa hodia? Ako sa v nich lezie? A aké vychytávky topánka má?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

Vyberáme pre vás

110,93  (8.14 %) 101,90 

Porovnať

164,91  (17.59 %) 135,90 

Porovnať

221,00  (19.05 %) od 178,90 

Porovnať

122,00  (40.99 %) 71,99 

Porovnať

154,90 

Porovnať

177,28  (17.7 %) 145,90 

Porovnať

154,60  (19.86 %) od 123,90 

Porovnať

131,00  (41.99 %) 75,99 

Porovnať