Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Bouldermatka Ocún Moonwalk FTS

Chcete si kúpiť bouldermatku? Testerka Tereza pre vás otestovala model Moonwalk Fts. Ako dopadlo testovanie?

 

Obsah

 

Úvod

S krásnou novou bouldermatkou je skoro hriech zostávať doma, kde ju ale najlepšie otestovať? A čo tak rovno v okolí talianskych miest Trenta a Arca? Žiadny problém.

 

Charakteristika


Názov:

Moonwalk Fts
Výrobca: Ocún
Hmotnosť: 5 kg
Zbalený rozmer:  100 x 66 x 20 cm
Rozmery: 200 x 66 x 10 cm
Hrúbka:  10 cm
Farba: zelená

 

  • FTS (foam tube suspension) ABSORPTIONBLOCK
  • hliníkové hákové pracky
  • 2x velcro pásky
  • dvojdielna, rozložiteľná dvoma spôsobmi
  • polstrované ramenné popruhy
  • 1+1 systém umožňujúci spojenie dvoch bouldermatiek pri transporte

 

Koniec "preležaným" plochám

Bouldermatky sú tu hlavne preto, aby ochránili lezcov pred poranením pri páde. Preto pri jej výbere neodporúčam šetriť a je potrebné dať si záležať na voľbe výplne. Naraziť sa dá na penové kúsky, ktorých vnútorná štruktúra nie je dostatočne kvalitná a čoskoro sa matrac stane príliš mäkký na to, aby ochránil pred zranením pádom alebo ostrým kameňom. Ocún tak prišiel s novým systémom „FTS“, čím docielili rovnaké tlmenie ako uprostred, tak pri okrajoch, ohromného predĺženia životnosti, ak tomu všetkému sa im tým podarilo aj znížiť hmotnosť o 20 % (ako udáva výrobca). Ani po opakovaných pádoch a doskokoch nie sú poznať známky deformácie. A to chceš!

Podrobnejšie informácie o systéme si môžete prečítať napríklad TU

 

Akú zvoliť veľkosť? A hrúbku?

Pred zaobstaraním bouldermatky si treba tiež uvedomiť, akú veľkú dopadovú plochu zaujíma pri rozložení. Čo sa rozmerov a hrúbky týka, je Moonwalk strednou cestou medzi súrodencami Jokerom, Dominatorom a Incubatorom. Na menších boulderoch vám bude logicky stačiť menší matrac (napr. spomínaný Ocún Joker FTS), ktorá je ľahšia, skladnejšia, lepšie sa nosí. S väčšou bouldermatkou rastie jej váha a obstarávacia cena a ani to predieranie sa medzi stromami s ňou nie je práve ľahká úloha. Na druhej strane – väčšia hrúbka tlmí pády z vyšších výšok (Ocún Dominator FTS) alebo zaberá väčšiu plochu po rozložení (Ocún Incubator FTS). Moonwalk predstavuje kompromis uvedených parametrov.

K nám do VW Tourana sa vošla, ako by do neho bola stavaná na mieru, a poslúžila nám tak namiesto karimatiek pre dvoch na prenocovanie (keď sme si podložili nohy) – len tým pohodlnejším sa možno bude zdať trochu tvrdšie. Zatiaľ čo mne tvrdšia podesta nevadí, spolunocľažník si musel vziať pod seba karimatku navyše. Vďaka možnosti pozdĺžneho rozloženia sa na Moonwalku vyspí aj dvojmetrový dlháň.

 

Ako sa nosí na chrbte?

Polovica úspechu je dopraviť matrac tam, kam potrebujeme. Čo si budeme hovoriť, nie vždy je terén ľahký a trmácať sa do kopca s ťažkým nákladom na chrbte sa, popravde povedané, nechce snáď nikomu. Pri Moonwalku ma milo prekvapil komfort nosenia, ktorému dávam bez váhania 10/10. Nejde len o jej celkovú ľahkosť, ale aj o dostatočne polstrované ramenné popruhy.

Vďaka možnému zapínaniu bouldermatky z dvoch strán zipsy do „L“ a sťahovacím popruhom z tretej strany nie je problém dovnútra uložiť všetky potrebné veci, bez strachu z ich vypadnutia, a batoh môžeš nechať doma. My sme napríklad zvládli dovnútra naskladať bez problémov 60m lano, lezečky, pitie, desiatu, papuče, páperku, ďalší vercajk a ešte sme mali rezervu. Na pohodlie pri nosení sa to napodiv nijako neprejavilo, len už teda nevážila oných 5 kg.

Ak chceš matrac napríklad len nosiť, stačí ho uchopiť za pogumované madlá, ako na kratšie, tak na dlhšej strane.

 

A teraz k parádnym doplnkom

Nesmieme zabudnúť na milé malé drobnosti. Zipsy jazdia hladko, popruhy pre zloženie matraca sú zakončené hliníkovou prackou v tvare háku – rozopínanie a spínanie ide jedna báseň. Na jednej z polovíc je umiestnený koberček na očistenie lezečiek, z povrchu je možné vcelku ľahko odstraňovať nečistoty a ako pohodlný gauč sa tiež osvedčila.

 

Hodnotenie: 100 %

+

  • nový FTS systém (životnosť, váha)
  • možnosť pozdĺžneho rozloženia 
  • vystužené ramenné popruhy
  • koberček na očistenie lezečiek
  • systém na prichytenie druhej bouldermatky 
  • univerzálnosť

-

  • nenachádzam

 

Záverečné zhrnutie

V krátkom čase si Ocún Moonwalk FTS stihla užiť veľa pekných a napínavých chvíľ a my s ňou. Považujem ju za univerzálneho spoločníka k boulderingu, ktorého možno využiť aj na traverzovanie. V prípade potreby je vhodné mať viac matracov na rozšírenie dopadovej plochy. Po týždennom intenzívnom využívaní nie sú vidieť známky opotrebenia. Celkovo na mňa urobila skvelý dojem!

 

Užitočné odkazy

Autor: Tereza Pavlíková

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

98,00  (26.63 %) od 71,90 

Porovnať

120,00  (10.08 %) od 107,90 

Porovnať

175,26  (9.91 %) 157,90 

Porovnať

152,00  (5.33 %) od 143,90 

Porovnať

171,00  (19.94 %) od 136,90 

Porovnať

81,00  (10 %) 72,90 

Porovnať

159,00  (10.13 %) od 142,90 

Porovnať

140,00  (4.36 %) od 133,90 

Porovnať