Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Batoh Osprey Tempest III

Testerka Kamča nachodila s predošlou generáciou batohov Tempest tisíce kilometrov. Dostala teda na testovanie novú III. generáciu, aby mohla batohy porovnať. Stojí nová generácia legendárnych batohov za to?

 

Obsah

 

Úvod 

Zháňate ľahký turistický batoh, do ktorého sa bez problémov zbalíte na celý deň či predĺžený víkend? Taký, z ktorého Vás po prvých krokoch nebude bolieť chrbát a v parných dňoch nebudete mať otlačeného „králika“ na tričku? Potom mrknite na novú generáciu Tempest III od značky Osprey, ktorá je ich overená stálica. Aj vďaka obľúbenosti je tento typ batohu už 10 rokov na trhu a vznikajú jeho nové generácie.

Tempest II so mnou prechodil tisíce kilometrov. Teda pri voľbe nového batohu bola voľba jasná. Do hľadáčika padla jeho nová generácia. Ako Tempest III obstál v testovaní? V čom je odlišný od generácie predchádzajúcej? Je lepší alebo naopak horší?

 

Značka Osprey

Kto vyráža častejšie do prírody a hôr, iste na značnej časti trekárov zaregistroval batoh so symbolom okrídleného Orlovca, ktorý má v znaku práve značka Osprey. Osprey je americká spoločnosť, ktorá vyrába batohy, tašky a batožinu už od r. 1974. Je známa svojou kvalitnou výrobou, dizajnom a predovšetkým funkčnosťou a množstvom technických detailov, ktoré vnášajú do svojich produktov.

Škála ich výroby siaha od krosien na niekoľkodňové prechody, cez sériu cestovných, cyklo či lezeckých batohov, až po mestské batohy a cestovné tašky.

 

Charakteristika


Produktový rad:
Tempest
Výrobca: Osprey
Pohlavie: Dámske
Hmotnosť: 1,1 kg
Rozmery: 61 x 28 x 25 cm
Materiál: 100D x 210D Bluesign® Recycled Robic® nylon

 

  • konštrukcia upravená pre ženskú postavu 
  • chrbtový systém AirScape
  • hrudný popruh s píšťalkou 
  • systém pripevnenia teleskopických palíc Stow-on-the-GoTM
  • vrecko na hydrovak s externým prístupom
  • popruh pre upnutie lana

 

Prvý dojem

Batoh Osprey Tempest III je primárne navrhnutý pre ženy. Ramenné aj bedrové popruhy sú o niečo kratšie a chrbát sú užší, aby sa lepšie prispôsobil ženskému telu. Batoh má objem 30l. Teda je ideálny na jednodňové či víkendové túry. Na prvý dojem zaujme svojou prepracovanosťou a spracovaním z odolných materiálov. Tu si môžete vybrať medzi neutrálnymi farbami čierna/fialová, veselšia zelená či šedo/biela. Batohov od značky Osprey som už vyskúšala veľa. Či už krosná na diaľkové priechody či menšie turistické batohy, vždy ma nadchnú množstvom vreciek, popruhov a premyslenými detailmi v podobe úchytov, ktoré majú všestranné využitie.

  


Turistický batoh a čo si do neho zabaliť

Lámete si hlavu so zoznamom vecí, ktoré si zabaliť so sebou do prírody? Inšpirujte sa v našom článku.  

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Materiál

Vonkajší materiál batohu je vyrobený z 210D ROBIC® ripstop nylon, ktorý vytvára štvorcovú štruktúru. Ide o tkaninu s vysokou pevnosťou a odolnosťou voči roztrhnutiu. Vonkajší materiál batohu je odolný voči vode, ale nie je úplne nepremokavý, preto by bolo vhodné zaobstarať si pláštenku, ktorá bohužiaľ nie je súčasťou balenia.

 

Upravenie chrbtového systému na mieru

Každý, kto si vyskúšal niesť nejakú tú váhu na chrbte, tak vie, aké dôležité je správne nastavenie batohu a to, aby daný batoh naozaj sadol na postavu. Tempest III ponúka nastaviteľný chrbtový systém, kde uchytením na suchý zips zmeníte jeho dĺžku. Musím povedať, že som spočiatku voči tomuto systému bola trochu skeptická, či nebude batoh schádzať alebo sa vytrhávať z nastavenej veľkosti. Tieto obavy boli ale zbytočné, batoh aj pri plnom naložení drží v polohe, ktorú si prednastavíte a ani sa nepohne.

Vzhľadom k tomu, že je batoh navrhnutý tak, aby sa prispôsobil ženskej anatómii tela, sú tu aj užšie a kratšie bedrové popruhy.

 

Testovanie - ako sa líšia Tempest II . a III . generácie?

Ako som už spomenula, s batohom Tempest II som nachodila tisíce kilometrov a stal sa z neho univerzálny batoh na každé dobrodružstvo. S príchodom novej generácie padla voľba na Tempest III.

S batohom som zatiaľ stihla nachodiť stovky kilometrov, to aj s plným zaťažením, aby som ho otestovala naozaj na maximum a zistila, v čom je nová generácia iná a ako je konštrukčne odlišná. Nová generácia si zachováva všetky kladné vlastnosti tej predchádzajúcej, napriek tomu tu mierna zmena prebehla.

 

Tvrdší chrbtový systém

Tempest III má oproti predchádzajúcej generácii tvrdší chrbát s odvetrávaním AirScape. Túto úpravu považujem ako značné plus. Predchádzajúca generácia batohu mala chrbát mäkší s odlišným odvetrávaným systémom. Pri plnom naplnení batohu som mala problém, že ma tlačili predmety vnútri mierne do chrbta a spôsobovali prehnutie chrbta batohu, teda nemohol tak dobre odvetrávať. Nová generácia je podstatne pevnejšia a drží tvar.

 

Väčšie vrecká na bedrovom popruhu

Áno, všetky generácie Osprey Tempest majú na bedrovom popruhu vrecká na mobilný telefón, vreckovky či iné drobnosti. V prípade predchádzajúcej generácie sa mi telefón do vrecka bohužiaľ nezmestil, a tak som ho nosila vo vrecku bundy, čo mi pri lezení v horách občas prekážalo. Tempest III už má bedrové vrecká väčšie, takže do nich dáte bez problému telefón, vreckovky, jelení loj, čo vám napadne :)

 

Konštrukčné vychytávky, ktoré zostávajú!

V samotnom batohu sa v hlavovej časti nachádza vrecko na cennosti a z vonkajšej strany na veci, ktoré potrebujete mať po ruke. Ďalej potom na čele batohu nájdete veľké sieťované vrecko, ktoré je dostatočne veľké na rýchle uloženie zrolovanej bundy či mikiny pri výstupe. Ďalej tu sú dve bočné vrecká, kam sa bez problémov zmestia 2l fľaše s pitím.

Ako najväčšiu vychytávku, ktorú som na batohoch od iných značiek nenašla, je možnosť pripnutia paličiek k batohu za chôdze, bez nutnosti jeho dávania dole. Batoh má na tieto účely vpredu ramenného popruhu uťahovacie očko, kam paličky ľahko prichytíte a pri pretiahnutí aj dolným okom, vám nikde neprekážajú. Ak batoh dávate dole, paličky môžete uchytiť mimo batohu, kde nájdete aj pútka na uchytenie cepínu.

 

Ako obstál?

Batoh so mnou prešiel hrebeňmi Krkonôš a niekoľkokilometrové potulky po Českom Raji. Ďalej sa so mnou chystá brázdiť po vrcholkoch rakúskych Álp. Ako jeho predchádzajúca generácia, tak aj v tomto prípade ide o naozaj univerzálny batoh, do ktorého sa zbalím na jednodennú či víkendovú turistiku a skvele poslúži aj pri ferratách či lezení.

Ja som pri svojej menšej výške zvolila veľkosť batohu XS/S a s úpravou chrbtového systému sadol na výbornú. Bežne s ním na celodennom výlete nachodím vzdialenosti okolo 20-30km a aj pri plnom naložení nikde netlačí a pomocou polstrovaného bedrového pásu sa dobre nosí.

 

Hodnotenie: 96 %

+

  • Odvetrávaný chrbtový systém AirScape
  • Nízka hmotnosť
  • Kvalitné spracovanie a odolnosť materiálov 
  • Prispôsobenie konštrukcie ženskej postave
  • Veľké množstvo vonkajších vreciek
  • Úchyty na cepín alebo trekové palice
  • Veľké vrecká na bedrovom popruhu
  • Možnosť uchytenia palíc ,,Stow-on-the-Go"
  • Univerzálne využitie na krátke prechádzky, víkendové prechody aj ferraty

-

  • Neobsahuje pláštenku, možnosť dokúpenia

 

Záverečné zhrnutie

Osprey Tempest III je univerzálny batoh, ktorý využijete na množstvo aktivít a vďaka naozaj kvalitnému spracovaniu vám bude robiť radosť aj niekoľko rokov.

Objem 30l naplníte všetkým potrebným na jednodenný či víkendový výlet, nech už sa vydáte za turistikou, ferratami do hôr alebo iba za mesto na prechádzku po okolí. Za mňa je tento batoh skutočne záruka kvality, kde nemám čo vytknúť.

Jediné, čo mi v príslušenstve batohu chýba, je chýbajúca pláštenka. Batoh sám osebe je vodeodolný, ale nie je nepremokavý. To sa dá našťastie ľahko vyriešiť, Osprey ponúka možnosť pláštenku dokúpiť, alebo môžete využiť pláštenku z iného batohu obdobného objemu.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kamila Zelinková

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

179,00  (9.55 %) 161,90 

Porovnať

221,00  (25.38 %) od 164,90 

Porovnať

29,00  (10.69 %) 25,90 

Porovnať

24,00  (42.08 %) 13,90 

Porovnať

29,00  (17.59 %) 23,90 

Porovnať

25,64  (14.59 %) 21,90 

Porovnať

30,00  (13.67 %) 25,90 

Porovnať

26,00  (27.31 %) 18,90 

Porovnať