Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Batoh Osprey Kestrel 38

Náš tester Lukáš pre vás dnes preveril batoh známej značky Osprey. Ako dopadol v testovaní v nepriaznivých podmienkach za vydatného dažďa?

 

Obsah

 

Úvod

Rád hovorím, že nie je zlé počasia, iba zlé oblečenie. Ale kam so všetkým tým oblečením, ktoré so sebou človek potrebuje? Napríklad do batohu Osprey Kestrel 38! S týmto 38-litrovým batohom od osvedčeného výrobcu vstupuje človek do sveta dobrodružstva a praktickosti. Ide o ideálny batoh na jednodenné túry s potrebou veľkého množstva vybavenia, víkendové putovanie, ale pri troche šikovnosti aj na viacdenné treky. Batoh ponúka nielen veľmi komfortné nosenie vďaka perfektnému nastaviteľnému chrbtovému systému AirScape, ale aj efektívnu organizáciu vybavenia v batohu, pretože disponuje tromi vstupmi a dvoma komorami, ktoré je v prípade potreby možné spojiť.

 

Charakteristika


Značka:
Osprey
Produktový rad: Kestrel
Pohlavie: pánske
Hmotnosť: 1,9 kg
Spodný vstup: Áno
Certifikácia: Bluesign
Pláštenka: S pláštenkou

 

  • vysoko priedušný chrbtový panel AirScape
  • výškovo nastaviteľný trup 
  • vnútorné puzdro na rezervoár s úchytom Hydraclip
  • pevný bedrový pás
  • materiál: 100% recyklovaný nylon 420D

 

Chrbtový a bedrový systém

Firma Osprey použila pre chrbtový systém tohto batohu zadný panel AirScape, ktorý umožňuje nastaviť výšku trupu presne na postavu svojho majiteľa. Panel je tvorený tvarovaným vstrekovaným rámom, ktorý sa maximálne prispôsobí telu, takže umožňuje pohodlné a stabilné, ale zároveň priedušné nosenie batohu. Chrbtový systém je doplnený bedrovým pásom, pri ktorom som uvítal nie príliš zbytočne dlhé popruhy a nastaviteľnosť tvaru bedrového polstrovania. Vďaka tomu som si mohol batoh naozaj výborne nastaviť na obvod bokov, takže nikde netlačil a váha batohu sa preniesla na bedrá, aby sa odľahčili ramená. Či už sa pohybujete po Karpatských horách a potrebujete mať pri sebe sprej na medvede, alebo ste len jedlík, ktorý musí mať svoje tyčinky stále po ruke, pre všetky tieto prípady slúžia priestranné vrecká na zips, ktoré sú oboch stranách bedrového pásu.

 

Ramenné a hrudné popruhy

Polstrované ramenné popruhy zaisťujú pohodlné nosenie batohu bez vytvárania nepríjemného tlaku na ramená. Toho je samozrejme docielené aj vďaka už spomínanému chrbtovému a bedrovému systému. Konštrukcia týchto popruhov vrátane ich spojenia s chrbtovým systémom a batohom pôsobí veľmi kvalitne, napokon, ide o svetového osvedčeného výrobcu, ktorý oslávi v budúcom roku 50 rokov na trhu. Ramenné popruhy sú doplnené o hrudný popruh, ktorý je samozrejme výškovo aj dĺžkovo nastaviteľný. Na pracke je pre prípad núdze praktická píšťalka.

 

Členenie batohu 

Úložný priestor batohu je odopínateľnou prepážkou rozdelený na dve komory – spodné a hlavné. Batoh má tri vstupy – do spodnej komory je klasicky prístup zdola, do hlavnej komory zvrchu a zároveň aj zo strany, čo považujem za veľmi dobrú vlastnosť, ktorá sa bohužiaľ u batohov tejto veľkosti bežne nevyskytuje. V hlavnej komore je k dispozícii aj oddelený priestor na hydrovak. Veko hlavnej komory nie je výškovo nastaviteľné, čo môže byť občas nevýhoda, ale na druhej strane si vďaka tomu batoh drží svoj tvar a pohodlne sa nosí. Na vrchnej aj na vnútornej strane veka sú dve vrecká na zips. Prístup do hlavnej komory je riešený pomocou sťahovacej šnúrky, ktorá je v tomto prípade vybavená špeciálnym mechanizmom, pomocou ktorého je možné otvor otvoriť aj uzavrieť jednou rukou.

 

Praktické pracky a pútka

Na vonkajšej strane batohu je veľké sieťové vrecko, ktoré môže slúžiť napríklad na sušenie mokrých vecí, ale zároveň sa doň vošla aj horolezecká helma. Po oboch stranách batohu sú elastické sieťované vrecká na fľaše s vodou. Bohužiaľ sa do nich nezmestí klasická 1,5-litrová fľaša, chce to teda o niečo užšie nádoby. Vonkajšia strana je potom doplnená o veľké množstvo popruhov a pútok na všestranné využitie plecniaka. Prvou sadou popruhov sú klasické popruhy na spodnej strane batohu, ktoré slúžia na uchytenie karimatky. Pod týmito popruhmi je zo spodnej strany vrecko na zips, v ktorom sa nachádza pláštenka na batoh. Tá je dostatočne veľká na zakrytie celého batohu. Na pripnutie trekových palíc sú tu dve sady pútok. Jedny na pripnutie na dlhšiu dobu, tie sú na zadnej strane batohu, druhou možnosťou je využitie systému Stow-on-the-Go, ktorý sa skladá z dvoch očiek – jedno na ramennom popruhu a druhé na batohu. Potom máte palice neustále poruke a nemusíte dávať dole batoh pre ich použitie. Pútka na zadnej strane zároveň slúžia aj na upevnenie cepínov. Batoh disponuje štvoricou sťahovacích popruhov, ktoré je taktiež možné využiť na pripnutie ďalších vecí. Horné sťahovacie popruhy pri sieťovanom vrecku sa dajú použiť na uchytenie ďalších vecí, pretože majú opačné pracky – dajú sa teda zapnúť mimo batohu proti sebe.

 

Materiál

Tkaniny použité pre vrchný materiál batohu vyzerajú veľmi kvalitne a odolne. Ide o 100% recyklovaný nylon 420D, ktorý je schválený certifikáciou bluesign®, čo pri výrobkoch zaručuje kombináciu nízkej ekologickej záťaže a vysokej kvality. Odolne a pevne potom pôsobia aj všetky pracky a prešívanie.

 

Priebeh testovania

Batoh bol testovaný hlavne pri víkendovom prechode časti Jizerských hôr. Nemal som práve šťastie na počasie, pretože mi takmer celý výlet pršalo, avšak ako som už spomenul na začiatku – nie je zlé počasie, iba zlé oblečenie. Vďaka tomu som bol do dažďa náležite vybavený a zároveň som mal teda možnosť otestovať batoh v nepriaznivých podmienkach. Na malý dážď fungovala vodeodpudivosť vrchného materiálu batohu, na väčší dážď som už nasadzoval integrovanú pláštenku. Tá je dostatočne veľká na to, aby zakryla celý batoh, ktorý bol až po okraj naplnený vybavením na víkendové putovanie. Aj keď bol batoh pomerne ťažký, stále sa vďaka svojmu chrbtovému systému v kombinácii s ramennými popruhmi a bedrovým pásom naozaj pohodlne nosil. Systém Stow-on-the-Go, ktorý slúži na rýchle uchytenie trekových palíc fungoval taktiež podľa očakávania. Palice nepadali ani neprekážali.

Pozn. Vzhľadom na nepriaznivé počasie sú priložené fotografie vyfotené dodatočne.

 

Hodnotenie: 95%

+

  • Bočný vstup
  • Nastaviteľný chrbtový a bedrový systém 
  • Veľmi pohodlné nosenie 
  • Množstvo praktických pútok 
  • Pláštenka

-

  • Do postranných vreciek na vodu sa nezmestí 1,5-litrová fľaša
  • Pevné uchytenie horného veka

 

Záverečné zhrnutie

Výrobca Osprey naozaj vie, čo robí, a vyrába batohy na veľmi vysokej úrovni. Vzhľadom na perfektné nosenie batohu, kvalite spracovania a premyslenosti celého batohu mu dávam 95%. Batohu by som vytkol iba dve drobnosti, a to úzke postranné vrecká, do ktorých sa nezmestí 1,5-litrová fľaša a pevné uchytenie horného veka, čo pri preplnení batohu pôsobí nekomfortne. Avšak aspoň to používateľa núti sa baliť skromne, čo má za následok nižšiu váhu batohu, a teda lepší zážitok z výletu.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lukáš Zych

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

29,00  (10.69 %) 25,90 

Porovnať

3,00  (3.33 %) 2,90 

Porovnať

14,00  (15 %) 11,90 

Porovnať

18,00  (0.56 %) 17,90 

Porovnať

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

68,04  (45.77 %) od 36,90 

Porovnať

Skladacia fľaša Zulu Soft Flask 350

14,00  (65 %) od 4,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Merrell Crosslander 3

100,00  (10.1 %) 89,90 

Porovnať