Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať lezečky

Začínate s lezením a vyberáte si svoje prvý lezečky? Možno sa vám bude hodiť náš článok, ktorý sa venuje práve výberu lezečiek.


Obsah

 

Úvod

Lezečka je to zásadné z celého lezeckého vybavenia, čo môže mať veľký vplyv na váš výkon. Všetko ostatné slúži predovšetkým na zaistenie bezpečnosti. Lezečka spolu so správnou technikou určí, ako dobre a isto budete stáť na stupe a šetríte tak ruky na ďalšie lezenie. Správny výber veľkosti zase zaistí, že vás nebude lezečka tlačiť viac, než je nutné. 

 

Časti lezečky 

Najprv si poďme rozobrať jednotlivé časti lezečky. Už samotný rozbor vám dosť možno napovie, na čo sa pri výbere sústrediť.

 

Kopyto 

Kopyto je tvar lezečky. V ponuke nájdete rovné kopytá aj tie s maximálnym prehnutím. Zatiaľ čo začiatočníci, ktorí používajú pri lezení predovšetkým väčšie stupy, ocenia pohodlné rovné kopyto, výkonnostní lezci zase oželejú pohodlie a zvolia prehnuté kopyto, ktoré umožní silu plne preniesť do špičky a postaviť sa tak miniatúrne stupy. Voliť môžete kdekoľvek medzi týmito dvoma extrémami podľa svojich preferencií, výkonnosti alebo terénu, v ktorom leziete.

 

Lepička (podošva)

Lezečky s mäkšou a slabšou podošvou rýchlo preleziete, na druhú stranu budú pekne držať. Čím silnejšia a tvrdšia podošva, tým menší budete mať cit na malých vstupoch, za to vám ale bude dlho slúžiť.

 

Vrchný materiál

Zvršok lezečky sa vyrába buď z kože, alebo syntetického mikrovlákna. Koža je priedušnejšia a noha sa v nej toľko nepotí, po zapotení ale nedrží tak dobre tvar a časom sa roztiahne. Lezečka zo syntetického mikrovlákna nie je príliš priedušná, noha sa v nej ľahko zapotí, drží ale dobre tvar a takmer, niekedy dokonca vôbec, sa neroztiahne.

 

Medzipodošva

Medzipodošva je časť topánky medzi lepičkou a vrchným materiálom a určuje tvrdosť topánky. Čím je tvrdšia, tým viac sa hodí na lezenie na pevných materiáloch s malými stupmi (napr. vápno, žula), čím je mäkšia, tým viac si lezečku užijete na mäkkých materiáloch (piesok) alebo v položenom profile.

 

Zapínanie 

Rozlišujeme tri druhy zapínania. Druh zapínania býva pre lepšiu orientáciu v ponuke veľmi často súčasťou názvu typu lezečky. Nazúvacie lezečky (slip on) sú najpohodlnejšie na obúvanie, pretože však nemáte možnosť stiahnutia, musí vám lezečka výborne sedieť. V prípade, že sa vytiahne, už ju nijako neupravíte a nohu nezafixujete. Skvelým kompromisom je zapínanie na suchý zips (velcro), lezečku veľmi ľahko obujete a stiahnete a zároveň vám zaistí veľmi dobrú fixáciu. Najpresnejšie lezečku upevníte pomocou šnurovania (lace up), obúvanie a vyzúvanie je ale oproti predchádzajúcim spôsobom pomerne zdĺhavé.


Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť ponuku karabín. 

 

Veľkosť 

Vybrať správnu veľkosť nie je u lezečiek úplne jednoduché. Topánka by mala byť tesnejšie, aby ste mohli dobre zaťažiť stup, zároveň by vás ale nemala tlačiť. Najmä pokiaľ začínate, sústreďte sa na to, aby topánka bola pohodlná pri zaistení optimálneho spevnenia. Potrebujete najskôr posilniť chodidlo, zvyknúť si na tesnejší typ topánky a bez bolesti cvičiť techniku nôh. Až po nejakej dobe potom si môžete skúsiť vybrať menšiu topánku na úkor pohodlia.

Číslovanie rôznych výrobcov sa veľmi líši, rozdiel môže byť pri rovnakej veľkosti až 3 čísla, pričom vy sa potrebujete trafiť presne do svojej veľkosti, nie +- pol čísla. Preto je potreba každú lezečku naozaj vyskúšať a zistiť, ako vám sedí.

 

Ako lezečky vyskúšať 

  • Lezečky je ideálne skúšať v silonke alebo naboso.
  • Lezečka by nemala nikde výrazne tlačiť.
  • Päta by mala v topánke sedieť pevne.
  • Ak je v obchode stena so stupmi, vyskúšajte sa postaviť na stup.
  • Skúšajte všetky možné druhy lezečiek v rôznych veľkostiach. Existuje veľa druhov kopýt a jedine skúšaním zistíte, ktorá práve vašej nohe sedí najlepšie.

Lezečky si môžete pohodlne vyskúšať v našej lezeckej špeciálke v Prahe, ktorá sa nachádza priamo v areáli Šport parku Jungle. Lezečky a ďalšie vybavenie si tak môžete vyskúšať priamo na stene!


Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť našu ponuku horolezeckého vybavenia. 

 

Lezečky pre ženy 

Dámske lezečky renomovaných značiek sa od pánskych nelíšia len farebným prevedením, ale aj tvarom, ktorý rešpektuje stavbu ženského chodidla. Všeobecne sa dá povedať, že dámske topánky bývajú o poznanie mäkšie, teda v niektorých prípadoch aj trochu pohodlnejšie ako rovnaké modely v prevedení pre mužov. 

 

Lezečky pre deti 

Deťom určite nekupujte príliš tesné lezečky. Je to nezdravé na vývoj ich nôh. Skôr zvoľte naopak až o číslo väčšiu veľkosť. Na začiatok pomôže zaplniť priestor ponožka, postupom času budú však topánky sedieť stále lepšie.

 

Aký typ vybrať

Pokiaľ s lezením začínate, určite odporúčame pohodlné lezečky s rovnejším kopytom. 

Ak už nejaký čas leziete a máte nohu spevnenejšiu, potom môžete voliť prehnutejšie kopytá podľa lezeckej disciplíny a výkonnosti. Keď budete mať s lezením dostatok skúseností, budete už veľmi dobre sami vedieť, čo vlastne chcete. 

Na kolmé a mierne previsnuté steny sú dobré tvrdšie lezečky, ktoré ustoja malé stupy.

Na lezenie na mäkších materiáloch (napr. piesok) alebo položenom profile sú lepšie mäkšie lezečky.

Do hôr a na viacdĺžkové lezenie je dôležitá hlavne pohodlná lezečka.

Na bouldering voľte mäkké, asymetrické lezečky s viac pogumovanou pätou a špičkou.

Časom možno prídete na to, že je dobré mať doma niekoľko párov lezečiek a ich použitie si zvolíte podľa toho, kam práve vyrážate. Často beriem na jedno miesto aj dva páry. Na ťažšie cesty s malými stupmi volím prehnutejšie lezečky, ktoré mi pomôžu stupy ustáť. Pretože v nich ale nevydržím liezť veľmi dlho, na ľahších cestách sa obúvam do pohodlných lezečiek s rovnejším kopytom a nohu si tak šetrím na ďalšie ťažšie cesty.

Prajeme vám správny výber!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Katka Balcarová 

Zdroje: archív 4camping

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

98,00  (26.63 %) od 71,90 

Porovnať

120,00  (10.08 %) od 107,90 

Porovnať

180,00  (10.61 %) 160,90 

Porovnať

257,00  (15.6 %) 216,90 

Porovnať

257,00  (11.71 %) 226,90 

Porovnať

291,00  (11.03 %) 258,90 

Porovnať

232,00  (18.15 %) 189,90 

Porovnať

76,00  (1.45 %) 74,90 

Porovnať