Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Jerky

Jerky / dʒɝki / je sušením konzervované mäso. Z verejne prístupných zdrojov nie je presne jasné, aká civilizácie začala túto úpravu užívať najskôr a alebo ju najviac rozšírila, však isté je, že ako americkí indiáni, tak európski moreplavci hojne využívali jeho výhody na svojich dlhých výpravách. Vtedy mäso sušili na slnku alebo nad ohňom. Odtiaľ pochádza aj súčasný názov modifikovaný zo španielskeho slovo "ch'arqui".

Jerky býva najčastejšie hovädzie (prípadne pôvodné bizónie) alebo hydinou (najmä morčacie) či bravčové. Mäso sa pred prípravou nareže na tenké plátky, zvyčajne sa marinuje, korenie či soľou a potom sa suší pri teplote medzi 50 a 70 ° C. Sušené mäso možno skladovať pri izbovej teplote a je dobre stráviteľným zdrojom energie a bielkovín vhodným pre rekreačných aj vrcholových športovcov pri intenzívnom tréningu. Jerky je vhodné aj ako doplnok stravy v priebehu redukčných diét. Keďže nie je mastné, je možné ho bez starostí jesť po celý deň.