Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Duté vlákno

Čo je to duté vlákno pri spacákoch a oblečení?

Duté vlákno (z angličtiny "hollow fiber") je syntetické vlákno s prázdnym jadrom. Tento dizajn má niekoľko výhod, obzvlášť keď ide o izoláciu a termoreguláciu.

Štruktúra dutého vlákna vytvára mikroskopické vzduchové komory, ktoré pomáhajú udržiavať teplotu. Duté vlákno efektívne zachytáva a udržuje vzduch, čo zlepšuje jeho schopnosť izolovať proti chladu pretože vzduch je výborný izolant.

 

Prečo sa používa duté vlákno pri spacákoch a oblečení?

Duté vlákna sa používajú u spacákov a oblečenia z niekoľkých dôvodov:

  1. Lepšia izolácia: Štruktúra dutého vlákna umožňuje efektívne uchovanie teplého vzduchu, čo poskytuje lepšiu termálnu izoláciu. To je veľmi dôležité v chladných podmienkach, keď je potrebné udržať telesnú teplotu.
  2. Ľahkosť: Materiály z dutého vlákna sú obvykle ľahšie ako ich plnovláknové ekvivalenty. To je obzvlášť dôležité pre outdoorové aktivity.

  3. Rýchle schnutie a odvod vlhkosti: Duté vlákna majú tendenciu rýchlejšie schnúť a lepšie odvádzať vlhkosť od tela, čo je užitočné pri fyzickej námahe alebo vo vlhkých podmienkach.

  4. Stabilita a trvanlivosť: Syntetické duté vlákna sú odolné voči rozkladu, plesniam a niektorým chemickým látkam.

  5. Nízka absorpcia vody: Na rozdiel od prírodných materiálov ako je perie, duté vlákna menej absorbujú vodu. To je výhodné v mokrom prostredí, kde by perie mohlo strácať svoju izolačnú schopnosť.

  6. Cena: Hoci to nemusí byť vždy pravda, syntetické duté vlákna sú často lacnejšie ako prírodné izolačné materiály. To je ďalší faktor, ktorý podporuje ich používanie.


Vďaka týmto vlastnostiam sa duté vlákna stali populárnou voľbou na výrobu zatepľovacieho oblečenia a spacích vakov.

 

Aké má duté vlákno výhody a nevýhody oproti iným alternatívnym materiálom, ktorým je napríklad perie a mikrovlákno?

Výhody dutého vlákna

  1. Odolnosť voči vlhkosti: Duté vlákno lepšie odoláva vlhkosti ako perie a schnú rýchlo, čo je výhodné v mokrom prostredí.

  2. Cena: Syntetické duté vlákna sú často lacnejšie ako perie alebo mikrovlákno, čo je pre mnohých spotrebiteľov dôležité.

  3. Antialergénne: Duté vlákna obvykle nespôsobujú alergické reakcie, čo je výhodné pre osoby s alergiami alebo citlivou pokožkou.

  4. Stálosť vlastností: Na rozdiel od peria, duté vlákno zostáva izolačne efektívne aj keď je mokré.

  5. Jednoduchá údržba: Oproti periu je možné väčšinu výrobkov z dutého vlákna jednoducho prať v bežnej práčke.

     

Nevýhody dutého vlákna

  • Nižšia zbaliteľnosť: Duté vlákno nie je obvykle tak stlačiteľné ako perie alebo mikrovlákno, čo znamená, že spacáky a oblečenie z dutého vlákna zaberajú viac miesta.

  • Vyššia hmotnosť: Obvykle je duté vlákno ťažšie ako perie alebo mikrovlákno pri rovnakej úrovni izolácie.

  • Estetika a pocit na dotyk: Niektorí ľudia preferujú prirodzený pocit peria alebo mikrovlákna, ktoré môžu byť jemnejšie na dotyk.

Voľba materiálu závisí na konkrétnych potrebách a okolnostiach. Každý materiál má svoje vlastné výhody a nevýhody, a čo je ideálne v jednej situácii, nemusí byť vhodné v inej.

Vyberáme pre vás

75,00  (54.8 %) od 33,90 

Porovnať

63,00  (39.84 %) 37,90 

Porovnať

58,00  (34.66 %) od 37,90 

Porovnať

131,13  (12.38 %) 114,90 

Porovnať

69,00  (23.33 %) 52,90 

Porovnať

103,00  (19.51 %) 82,90 

Porovnať

45,00  (33.56 %) 29,90 

Porovnať

58,00  (31.21 %) od 39,90 

Porovnať