Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Čo je to bouldering?

Bouldering je forma horolezectva, ktorá zahŕňa lezenie na nízke skaly alebo umelé steny bez využitia lana či istenia. Namiesto toho sa pod lezcov pokladajú hrubé matrace, tzv. bouldermatky alebo "crash pady", ktoré chránia lezcov v prípade pádu.

 

Niekoľko hlavných charakteristík boulderingu:

  1. Krátkosť ciest: Jednotlivé bouldery, teda konkrétne lezecké trasy a „problémy“, sú často veľmi krátke, ale technicky náročné.

  2. Bez lana a istenia: Na rozdiel od športového či tradičného lezenia, pri boulderingu sa nepoužívajú laná a istenie. Bezpečnosť je zaistená hlavne pomocou bouldermatiek a pozornosti spolulezcov.

  3. Technika a sila: Vzhľadom na kratšie cesty môže bouldering často klásť dôraz na zložité technické pohyby a na maximálne využitie svalovej sily.

  4. Prístupnosť: Bouldering môže byť ľahšie prístupný ako iné formy lezenia, pretože nepotrebujete toľko vybavenia a môžete začať na umelých stenách vo vašom meste alebo v okolí.

  5. Sociálny aspekt: Bouldering je často viac sociálnou aktivitou, pretože skupiny lezcov môžu spoločne riešiť konkrétne lezecké problémy a výzvy a zdieľať rady a nápady.

 

V posledných rokoch zaznamenal bouldering značný nárast popularity, čiastočne vďaka rozvoju boulderových centier v mestách po celom svete a čiastočne aj vďaka tzv. urban boulderingu, kedy lezci tzv. "preliezajú" trasy a bouldery, ktoré si vymysleli na umelých prekážkach v zástavbe - budovy, steny, múriky, mosty, piliere atď.