Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Organic Cotton

Ekologická bavlna je bavlna, ktorá je vyrábaná v súlade s medzinárodne uznanými normami ekologického poľnohospodárstva z nariadenia EÚ 834/2007, v USA Národného ekologického programu (NOP), indického Národného programu pre ekologickú výrobu (NPOP) alebo Japonského poľnohospodárskeho štandardu (JAS).

ČO JE EKOLOGICKÉ POĽNOHOSPODÁRSTVO?

Ekologická produkcia bavlny neznamená jednoduché nahrádzanie syntetických hnojív a pesticídov ekologickými. Ekologické kultivačné metódy sú viac založené na znalosti agronomických postupov ako konvenčné produkcia založená na vstupoch.

Systémový prístup si kladie za cieľ vytvorenie rôznorodého a vyváženého poľnohospodárskeho ekosystému, ktorý v ideálnom prípade zahŕňa všetky druhy plodín a hospodárskych aktivít. Farmy musí absolvovať dvojročné prechodné obdobie, v ktorom sa ich výrobný systém zmení z konvenčného na ekologický. Základným prvkom ekologickej produkcie je starostlivý výber odrôd prispôsobených miestnym podmienkam, pokiaľ ide o klímu, pôdu a odolnosť voči škodcom a chorobám.

Ochrany proti škodcom

V konvenčnom poľnohospodárstve sa bavlna považuje za plodinu, ktorá je veľmi citlivá na útok škodcov. Pre udržanie škodcov pod kontrolou sa postrieka veľkým množstvo syntetických pesticídov. V ekologickom poľnohospodárstve však používanie syntetických pesticídov nie je povolené.

Ekologický prístup zaberá úplne odlišný prístup: cieľom je v prvom rade zabrániť vzniku problému so škodcami zavedením pestrého a vyváženého poľnohospodárskeho ekosystému a starostlivým sledovaním populácií škodcov.

EKOLOGICKÉ STRATÉGIA ochrany proti škodcom ZAHŔŇAJÚ:

Striedanie plodín: Monokultúry poskytujú potenciálnym škodcom bavlny výdatné zdroje potravín, čo spôsobuje rýchly nárast ich populácie. Používania pesticídov na hlavných škodcoch môže mať ďalej za následok vznik problémov so sekundárnymi škodcami. Striedanie plodín vytvára prirodzenú rovnováhu a pomáha udržať populáciu škodcu na nízkej úrovni.

Zmiešané pestovanie: Má podobný účinok na striedanie plodín, ale na menšom priestore v rovnakom vegetačnom období a na rovnakom poli.

Podpora prirodzených nepriateľov: Z nepoužívanie pesticídov a diverzifikáciu plodín profitujú prirodzení nepriatelia škodcov bavlny, ako sú vtáky, lienky, chrobáky, pavúky, parazitické osy, ploštice a mravce. Pomáhajú farmári udržať útoky škodcu na prijateľnej úrovni. Poskytovanie vhodných stanovíšť pre prirodzených nepriateľov, ako sú lienky alebo zlato očko môže pomôcť zvýšenie a tvorbe ich populácie.

Prírodné pesticídy: Ak preventívne opatrenia nie sú dostatočne účinné a populácie škodcu prekročí ekonomický prah škodlivosti, potom sa pri pestovaní ekologickej bavlny môže použiť niekoľko prírodných pesticídov. Niektoré z nich sú: nimbovníkový postrek pripravený z extraktu zo zŕn nimbovníka (Azadirachta indica), ktorý je účinný proti savým škodcom, Meram, morám bavlníkových a štiepiť; pyretrum pripravené z práškových kvetov alebo tekutých extraktov chryzantém, účinné proti plošticiam bavlníkový, húseniciam, kobylkám; botanickej zmesi, kombinácia extraktov z rôznych rastlín, ako sú ricín, durman obyčajný, Libora americká, papája, listy sladkých zemiakov, listy paradajky, zázvor, čili, gliricidia, nechtík, atď ..

RIADENIE KVALITY PRI zberom a po zbere

Cena bavlny je zvyčajne stanovená v závislosti na kvalite semien bavlny. Najdôležitejšie opatrenia na zlepšenie kvality ekologickej bavlny počas zberu a po zbere sú nasledujúce:

  • Odstránenie listov, kapsúl a kapsúl poškodených od zberu bavlny.

  • Zber a preprava zozbieranej bavlny v čistej bavlnenej tkanine, nikdy nie v nylonu alebo iných syntetických látkach, aby sa zabránilo kontaminácii cudzími vláknami (z tkaniny, vlasov, obalového materiálu, atď ..).

  • Žatvu len zrelé bavlny. Nezrelé bavlnené vlákna slabo absorbujú farbivá.

  • Udržiavanie úrody bavlny v suchu. Zber bavlny sa musí uskutočniť v suchom prostredí, je potrebné sa vyhnúť zberu pri rannej rose alebo po daždi. Úroda musí byť tiež skladovaná v suchom prostredí.

  • Zabránenie kontaminácii bavlny prachom alebo chemikáliami, najmä hnojivami, pesticídmi a naftou.

  • Použitie akéhokoľvek prostriedku na ochranu pred škodcami (napr. DDT) je pri skladovaní úrody bavlny zakázané.

  • Jasné oddelenie ekologickej bavlny od konvenčných bavlny alebo bavlny zozbierané počas prechodného obdobia na zamedzenie ich zmiešanie.