Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Srdciari na severe

Ako napovedá názov seriálu, ktorý práve beží na stanici Prima Zoom, so Srdciarmi sa tentokrát vydáme na Island, do Nórska, Švédska, Fínska a ruskej Karélie.


Obsah

 

Severský tím

Základný štvorčlenný "africký" tím tvorený moderátorkou Luciou Výbornou, režisérom Miroslavom Náplavom, potápačom a kameramanom Janom Tutokym a kameramanom Ondřejom Hoškom sa tentokrát rozkošatil. Na nakrúcaní sa podieľal ešte kameraman Vlastimil Žán a majster strihač Pavel Šístek. Do svojich príbehov však zatiahli aj veľa ďalších srdciarov.

Napríklad potápača Pavla Grossa, priekopníka potápania v Čechách, prvého českého akvanauta a vynálezcu miniponoriek. Ten sa vo svojich osemdesiatich rokoch v rámci nakrúcania prvýkrát potápal v chladných vodách severu.

Až na cestách zase stretli napríklad šachovú vicemajsterku ČR aj Islandu Lunku Ptáčníkovú, motonomáda a staviteľa tunelov na Islande Radka Pernicu, s veteránom Škoda 100 prešli kus Islandu s Janou a Danom Urbanovými, doslova s islandskými „fanatikmi“ Majkou a Láďom Zelenkovými nakrúcali príbeh o ich láske k sopečnému ostrovu...

 

 

Hrdý partner projektu SRDCIARI

 

Kam sa pozrieme

Počas troch rokov Srdciari niekoľkokrát prekročili severný polárny kruh. Presne v duchu raz na sever a potom zase na jih. S osvedčeným terénnym vozom MAN sa domov vracali podľa potreby. Rovnako ako v južnej Afrike ho nechávali zaparkovaný na mieste, kde momentálne skončili, aby sa tam po nejakom čase vrátili a putovali ďalej.

 

Do jaskýň a na polár

Podnikli Cestu do stredu zeme na Islande. Aj po stopách románu Julesa Verna na bájny stratovulkán Snæfellsjökull. S vynikajúcimi českými speleológmi Markom Audym a Richardom Boudom sa vydali do ľadovcových a lávových jaskýň.

Do poláru si na lyžiach vyšliapali s najlepšími polárnikmi u nás, Petrom Horkým, Peggy Marvanovou a Adamom Záviškom. Aké asi bolo šliapať Laponskom na strarých drevených lyžiach za jasanu?  

 

Do vody aj pod ľad

Výprava za kapitánom Nemom a ponorkou Nautilus. To bolo technicky náročné, ale absolútne unikátne potápanie v historickom skafandri v ľadových vodách nórskych fjordov s Pavlom Grossom a tímom technických potápačov Petra Kliera.

Potápanie za polárnym kruhom dokáže byť veľmi extrémne. Čerešničkou na torte bolo adrenalínové potápanie pod ľadmi Bieleho mora v ruskej Karélii, kde nakrúcali s tímom Petra Slezáka.

   

 

Srdciari

Svetom na hlave, po hlave, bezhlavo... ale vždy srdcom! To je motto ďalších dobrodruhov, ktorých vám predstavujeme v rámci projektu PODPORUJEME.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Balónom či vírnikom

Poznáte Robura dobyvateľa? Románového vynálezcu lietadla? V júni 2019 Srdciari podnikli na Island prvú českú expedíciu s vírníkmi (úžasnými lietajúcimi strojmi, ktoré sa vďaka patentu Pavla Březinu po pristátí môžu pohybovať po ceste ako autá). Letka troch strojov obletela celý ostrov dookola a nakrútila dychberúce letecké zábery. Aj Verne by kukal!

Po skúsenostiach so zimným preletom Álp a Vysokých Tatier prišiel čas na pokus o prelet severného polárneho kruhu. Tento kúsok s balónpilotom Michalom Kubátom bol napívaný, ale podarilo sa!

 

Za polárnu žiaru a ďalej

Srdciari podnikli aj niekoľko výprav za polárnu žiaru. Aurora borealis je magickou hrou prírody, niekoho fascinuje, sú ale národy, ktoré sa jej boja. So spisovateľom a znalcom prírodných etník Josefom Formánkom a polárnou biologičkou Mariou Bulínovou sa vydali nielen do mrazivých pustatín, ale aj po stopách legiend a povestí o Valkýrách a bytostiach z iných svetov.

 

Video - Srdciari na severe - ZNELKA

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Srdciari

Zdroje: archív autora, srdcari.cz

Znovu sme obhájili víťazstvo v súťaži ShopRoku. Ďakujeme!

Novinky

Už po piaty raz sme obhájili víťazstvo v kategórii kvality. Vďaka vám!

Predĺžená lehota na výmenu tovaru

Novinky

Nevyhovuje obdarovanému Vami vybraný vianočný darček? Teraz ho vďaka predĺženej lehote môžete vymeniť za iný až do 15. januára 2024.

Patagonia - udržateľná značka, ktorá myslí na prírodu

Novinky

Preferujete udržateľné značky oblečenia? A poznáte značku Patagonia?

Vyberáme pre vás

Vreckový nôž Victorinox Tinker

31,00  (0.32 %) 30,90 

Porovnať

11,10  (10.81 %) 9,90 

Porovnať

Tejpovacia páska Camp Climbing Tape

10,27  (13.34 %) 8,90 

Porovnať

Nafukovacie ležadlo Intex Economats 59703EU

9,00  (45.56 %) 4,90 

Porovnať

57,00  (51.05 %) 27,90 

Porovnať

Outdoorový riad Zulu Pyxis 2l

31,00  (48.71 %) 15,90 

Porovnať

Outdoorový riad Warg Antila

24,00  (25.42 %) 17,90 

Porovnať

Polarizačné okuliare 3F Photochromic

(9.24 %) 59,90 

Porovnať