Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Pavlína Trauškeová: S fotoaparátom na Nový Zéland

Na začiatku roku 2017 sme pomohli, vďaka projektu PODPORUJEME VAŠE SNY, vybaviť Pavlínu a Luba na ich vysnívanú cestu na Nový Zéland.

Pavlína je mladá cestovateľka, ktorá cestuje so svojím priateľom a fotoaparátom. Spoločne už navštívili mnoho krajín. Všetky cesty si plánujú sami. Pavlína z ciest priváža nádherné fotografie a usporadúva aj cestovateľské prednášky. Razí heslo: "Za málo peňazí veľa muziky". A my sme pre vás Pavlínu o ich ceste krátko vyspovedali.

Navštíviť Nový Zéland je prianím nejedného z nás, čo bolo treba pred cestou zariadiť?

Áno, Zéland bol aj naším dlhodobým snom, ale dlho sme ho odkladali kvôli financiám. Čo si budeme hovoriť, Nový Zéland je jednoducho drahá destinácia. Ale mali sme veľké šťastie a narazili sme na spiatočné letenky za 13 500 Kč (približne 520€), čo je tak úžasná cena, že nebolo čo riešiť. Povedali sme si, že ak chceme navštíviť NZ, je toto naša šanca. Letenky sme kúpili na marec, aby sme mali na NZ celý mesiac na cestovanie. Pred cestou sme zariaďovali iba medzinárodný vodičák a cestovné poistenie. Ešte sme dopredu z domova kúpili letenky z južného na severný ostrov a obrátene (lacnejšie ako trajekty) a zarezervovali si auto na južnom ostrove. Víza nie sú pre turistov potreba.

Aký bol váš plán cesty?

Keďže rozpočet sme mali obmedzený, rozhodli sme sa, že na severnom ostrove budeme stopovať. So stopovaním máme už skúsenosti z Nórska a Islandu a tomuto spôsobu prepravy fandíme. NZ je bezpečná krajina, stopovanie tu išlo veľmi ľahko. Prvý palec sme zdvihli hneď pri letisku v Aucklande a po piatich dňoch a tisíckach prestopovaných kilometroch sme dostopovali krížom krážom cez najznámejšie miesta až do centra Wellingtonu. Z Wellingtonu sme preleteli na južný ostrov do Christchurch, kde na nás už v požičovni čakalo auto. Na oplátku sme tentoraz brali všetkých stopárov u ciesty my. Autom sme urobili asi 4000 km a prešli väčšinu južného ostrova.

Čo ste si zabalili so sebou?

Keďže sme prvú časť cesty stopovali, zabalili sme do ruksakov len to najnutnejšie, aby sme šetrili naš chrbát. Každý mal teda so sebou asi 13kg batoh. Celý mesiac sme spali v stane a jedlo pripravovali pod hviezdami na variči. Z domu sme okrem sladkostí viezli aj niekoľko expedičných jedál. Na NZ už začínala jeseň, ale zima nám nebola, boli sme dobre vybavení. Náš ultra ľahký stan, ktorý stojí vďaka turistickým paliciam, váži iba 1 kg a je odolný proti nepriaznivému počasiu. Mali sme teplé spacáky, ale dôležitejšia bola kvalitná karimatka. Veľkou záťažou bola fototechnika, ale bez tej by som sa na cestách už nezaobišla. Fotenie je moja veľká závislosť.

Čo sa ti na Zélande páčilo najviac?

Zéland je celý krásny. Ale ak by som mala menovať, tak sa mi veľmi páčil trek Abel Tasman, výstup a nocovanie na Roy 's Peak, Milford Sound, Wanaka a jaskyne s glow-worms.

Mali ste nejaké peripetie počas cesty?

Nič strašného nás našťastie nepostihlo. Jediné, čo nás na chvíľu potrápilo, bol "pavúk" na prednom skle. Ale našťastie sme na to mali poistenie a všetko prebehlo v poriadku.

Podelíš sa s nami o naj zážitok?

Zážitkov na takej ceste človek nazbiera veľa. Jeden z najväčších bol plávanie s voľne žijúcimi delfínmi. To bolo naozaj krásne. Dostali sme neoprény, šnorchel a išlo sa na otvorené more. Vyšlo nám nádherné počasie a delfíny krásne spolupracovali a plávali okolo nás.

Ale ten naj zážitok pre mňa je zasnúbenie.

Gratulujeme! Čo by ste odporučili ostatným cestovateľom, ktorí sa chystajú na NZ?

Určite odporúčame ísť aspoň jeden z tzv. Great Walks. Bohužiaľ je o väčšinu z nich obrovský záujem a je potrebné ich s veľkým predstihom rezervovať.

Pavlína, moc ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa šťastia do života a ďalších ciest.

Ak by Vás zaujímalo viac fotiek od Pavlíny z Nového Zélandu, fotografie postupne pridáva na jej FB stránku.

 

Zdroje: Pavlína Trauškeová, facebook.com

Rozhovor: Snežnice sú šport pre každého

Rozhovory

Všetko potrebné o snežniciach sa dozviete v rozhovore s inštruktorom Honzom Mühldorfom.

Lukáš Pollert: Do prírody vyrážam zásadne s deťmi.

Rozhovory

Olympijský víťaz z roku 1992, vodný slalomár a kanoista, Lukáš Pollert, je zvyknutý tráviť voľný čas v prírode. A jeho šesť detí má šťastie - ocinko ich berie na výlety vždy so sebou.

Jaroslav Skalka: Život s 4campingom očami zakladateľa

Rozhovory

Dnes stojíme za úspešnými projektami ako je eshop 4camping.cz, veľtrh Výstava stanov a vybavenia do prírody alebo najväčší web o českých a slovenských kempoch Dokempu.cz. Ale viete, ako sa to všetko začalo? Porozprával som sa o tom s Jaroslavom Skalkom, spoluzakladateľom firmy.