Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Príbeh tatranského nosiča - Hanwag Sole People

Chôdza je pre človeka najprirodzenejší pohyb. Pre mnohých ľudí je však chôdza oveľa viac ako len pohyb. Je to začiatok nového dobrodružstva, objavovanie a posúvanie vlastných hraníc alebo nasledovanie vášne. Príďte sa inšpirovať a vydať sa na vlastnú cestu za dobrodružstvom.

Kto sú teda Hanwag Sole People? Sú tú ľudia z celého sveta, ktorí si ale idú za svojím cieľom v topánkach Hanwag a práve ich príbehy o dobrodružstve, prekonávaní prekážok i samých sebe môžu inšpirovať ostatných, aby urobili prvý krok a vydali sa na svoju vlastnú cestu. 

 

Jedným z Hanwag Sole People je tiež slovenský rodák Štefan Bačkor. Štefan vyrastal v Poprade na úpätí Vysokých Tatier neďaleko hraníc s Poľskom. Jeho matka bola horolezkyňa a brávala ho do hôr. Odvtedy sú hory jeho životom. 

Chodník vedúci na skalnaté štíty Vysokých Tatier je strmý. Štefan nesie podomácky vyrobený drevený rám naložený sudom piva a niekoľkými vrecami s fľašami a ďalšími zásobami. Na chrbte nesie vyše 80 kg. Jeho dnešným cieľom je Zbojnícka chata vo výške 1960 m n. m. Štefan je jedným z viac ako 60 tatranských nosičov, ktorí zásobujú horské chaty v najmenších veľhorách sveta. A to rovnakým spôsobom, akým sa to robilo už pred 200 rokmi.

História vysokotatranských nosičov siaha do 19. storočia, keď sa začala popularizovať turistika a v Tatrách sa začali stavať prvé horské chaty. Niektorí miestni obyvatelia začali pracovať ako nosiči na plný úväzok - podobne ako šerpovia v Himalájach. A dodnes sú tatranskí nosiči nepostrádateľní pre horské chaty v najstaršom slovenskom národnom parku. Nevedú sem žiadne lanovky ani cesty.

 

„Ako mladí chlapci sme to robili, aby sme si precvičili svaly, vyskúšali svoje limity a urobili dojem na dievčatá,“ hovorí Štefan s iskrou v oku. Po dvadsiatich rokoch sú dôvody, prečo sa živí ako nosič, úplne iné. 

„Jednoducho povedané, práca nosiča je dobrá pre vašu myseľ. Nejde len o svaly. Väčšina z toho je vo vašej hlave.“ Niektorí ľudia meditujú, iní cvičia jógu. Štefan ťahá zásoby do hôr. To, čo by sa niekomu mohlo zdať ako otrocká práca, vníma ako absolútnu slobodu a veľmi intenzívny spôsob, ako sa priblížiť k prírode.

„Či všetka tá drina stojí za to? Určite. Nič sa nevyrovná tomu, keď máte v ruke šálku horúceho čaju a dobrú spoločnosť, ktorú na chate stretnete po niekoľkohodinovom boji s prírodnými živlami. Ak niekedy zabudnete, čo je v živote skutočne dôležité, tu si na to spomeniete.“

Krátkometrážny dokument od značky Hanwag zachytáva jeden deň zo Štefanovho života:

Znovu sme obhájili víťazstvo v súťaži ShopRoku. Ďakujeme!

Novinky

Už po piaty raz sme obhájili víťazstvo v kategórii kvality. Vďaka vám!

Predĺžená lehota na výmenu tovaru

Novinky

Nevyhovuje obdarovanému Vami vybraný vianočný darček? Teraz ho vďaka predĺženej lehote môžete vymeniť za iný až do 15. januára 2024.

Patagonia - udržateľná značka, ktorá myslí na prírodu

Novinky

Preferujete udržateľné značky oblečenia? A poznáte značku Patagonia?

Vyberáme pre vás

Impregnácia Hanwag Waterproofing

16,00  (0.63 %) 15,90 

Porovnať

impregnačný vosk Hanwag Shoe Wax

9,00  (1.11 %) 8,90 

Porovnať

354,00  (19.52 %) 284,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Hanwag Nazcat GTX

291,00  (15.15 %) 246,90 

Porovnať

291,00  (15.15 %) 246,90 

Porovnať

320,00  (18.47 %) 260,90 

Porovnať

333,00  (15.05 %) 282,90 

Porovnať