Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Fenix Camp

Akcia sa konala na Slovensku v krásnom horskom prostredí Inoveckej chaty neďaleko Trenčína, kde sme sa zúčastnili prezentácie značiek Hanwag a Fjällräven.


Obsah

Z Prahy sa odchádzalo v skorých ranných hodinách a čakala nás 4-hodinová cesta, počas ktorej sme sa zoznámili s ostatnými účastníkmi akcie. Ihneď po príchode, krátko popoludní, nasledoval výborný obed a potom už veľká prednáška o značke Hanwag. 

 

Hanwag

Počuli sme celú históriu tejto slávnej nemeckej značky, ktorá sa už od roku 1921 zameriava na výrobu kvalitne vyrobených topánok z tých najlepších materiálov, ktoré nosia turisti a alpinisti po celom svete. 

Výroba dodnes prebieha kompletne v Európe. Hanwag sa sústreďuje na používanie len toho najlepšieho, čo súčasné technológie ponúkajú. Výrobcovia technológií ako GORE-TEX®, Vibram®, CORDURA® a v súčasnosti aj MICHELIN® spolupracujú s Hanwagom na vývoji a produkcii týchto unikátnych výrobkov. Hanwag sa ale nesnaží vždy uprednostniť moderné materiály, v niektorých prípadoch je stále príroda tým najlepším zdrojom materiálov. Preto sú mnohé výrobky tejto firmy stále vyrábané s koženou vonkajšou vrstvou. 

Veľký dôraz pri prezentácii bol kladený na proces výroby ako takej. Veľa sa hovorilo o udržateľnej výrobe a o výbere tej najkvalitnejšej kože, ktorá spĺňa náročné parametre značky aj na šetrné zaobchádzanie so zvieratami, pôvod zvierat a etické usmrtenie. Vždy nám bolo zdôraznené, že žiadne zviera nie je usmrtené primárne na výrobu topánok. Primárna je výroba mäsa a až potom prichádza značka a vyrába si kože na svoje topánky. 

Výroba páru horských topánok môže zahŕňať až 200 krokov od vysekania kožených dielov až po prevliekanie šnúrok do šnurovania. Ale stojí to za to, pretože výsledný produkt vám vydrží celý život. 

Časť prezentácie bola venovaná aj kopytám topánok. Hanwag vychádza pri výrobe obuvi okrem iného aj z toho, že žiadne dva páry nôh nie sú rovnaké a s tým pristupuje aj k výrobe. A nie sú to len kopytá na úzke, široké chodidlo, ale aj také špeciality ako je kopyto pre vybočený palec (taz. Hallux valgus). 

Po 4-hodinovej prezentácii sme si šli vyskúšať niektoré modely a pohyb v nich v zablatenom teréne. Nasledovala ešte ukážka starostlivosti o takto špinavé topánky. A vďaka chlapcom z bushcraftportal.cz sme si mohli vyskúšať streľbu z luku. Po opäť výbornom jedle nasledovala voľná zábava a spánok. 

 

Fjällräven

Druhý deň sa niesol v znamení Fjällräven - dnes už legendárna švédska značka, ktorej história siaha až do roku 1960. Značka je v súčasnosti známa hlavne vďaka ikonickým batohom Kånken, bola by ale chyba firmu vnímať len vďaka tejto trendy záležitosti. Výber značky je obrovský od stanov, spacákov, batohov až po kompletný sortiment oblečenia. Práve na oblečenie bol kladený najväčší dôraz pri prezentácii. 

Veľká pozornosť bola tiež venovaná snahe o udržateľný rozvoj, ekológii a sociálnemu rozmeru. Filozofiou spoločnosti je vytvárať také produkty, ktoré dlho vydržia, sú odolné, funkčné a nadčasové, vďaka čomu sa zníži negatívny dopad na životné prostredie. O tom, že sa to firme darí, svedčia modely oblečenia, ktoré sú v kolekcii prakticky od začiatku značky stále z rovnakých materiálov a rovnakého strihu. 

Ruku v ruke s tým ide snaha o udržateľný trvalý rozvoj, aby sa budúce generácie mohli tešiť aspoň rovnakej kvalite života ako my, pričom táto snaha má ekologický, ekonomický i sociálny rozmer. Všetky tieto aspekty sa premietajú do návrhov nových produktov, výrobných postupov a používaných materiálov, ako aj iniciatívy na ochranu zvierat po pracovné prostredie a pracovné podmienky ľudí, ktorí pre značku pracujú. 

 

Materiál G-1000

Kľúčový materiál pre značku Fjällräven nesie názov po grónskej expedícii G-1000. Unikátnosť materiálu spočíva v jeho voskovaní. Vosk Greenland Wax jednoducho votriete do materiálu a následným zahriatim sa povrch materiálu stane vodeodolným. Materiál je navyše odolný proti odieraniu, vetru a jednou z najväčších výhod je jeho až extrémna priedušnosť. Vďaka hustej väzbe tkaniny slúži zároveň ako ochrana pred komármi a pred slnečným žiarením. Na konci prezentácie nasledovala praktická ukážka voskovania oblečenia materiálu G-1000. 

 

Re-Wool

Ďalšia časť prezentácie sa venovala kolekcii Re-wool, ide o oblečenie vyrobené zo švédskej ovčej vlny. Značke dlhé roky vadila situácia na východe Švédska, kde chov ovcí patrí k dominantnej obžive, ale všetka vlna sa ihneď po ostrihaní, ktoré je zo zákona povinné, hádže do jedného vreca bez toho, aby sa vytriedila. Využije sa tak sotva 20 percent vlny, zvyšných 80 percent sa vyhodí alebo spáli. Každým rokom tak končili na skládkach desiatky ton tohto užitočného odpadu. Fjällräven sa rozhodol vlnu od farmárov vykupovať a začal ju používať ako výplň do zimných búnd alebo sa lisuje a používa do chrbtovej časti batohov, tak vznikla kolekcia Re-wool. 

 

Zakončenie akcie

Po tejto niekoľkohodinovej prezentácii sme sa šli prejsť do okolitých kopcov. Prechádzku sme zakončili výšľapom na rozhľadňu Považský Inovec. V podvečer po návrate z výletu nám chlapci z bushcraftportal.cz ukázali rôzne spôsoby založenia ohňa. Končilo sa decentnou oslavou v ranných hodinách. 

 

Poďakovanie

Celá akcia prebiehala vo výbornej atmosfére a skvelom kolektíve, poďakovanie patrí hlavne všetkým prednášajúcim za výborne pripravené prezentácie aj ostatné aktivity. Ďakujeme aj ochotnému personálu za parádny servis Inoveckej chaty. 

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Jan Frýdecký

Zdroje: archív autora

Znovu sme obhájili víťazstvo v súťaži ShopRoku. Ďakujeme!

Novinky

Už po piaty raz sme obhájili víťazstvo v kategórii kvality. Vďaka vám!

Predĺžená lehota na výmenu tovaru

Novinky

Nevyhovuje obdarovanému Vami vybraný vianočný darček? Teraz ho vďaka predĺženej lehote môžete vymeniť za iný až do 15. januára 2024.

Patagonia - udržateľná značka, ktorá myslí na prírodu

Novinky

Preferujete udržateľné značky oblečenia? A poznáte značku Patagonia?

Vyberáme pre vás

181,03  (38.74 %) od 110,90 

Porovnať

Dámske sandále Teva Terra Fi Lite

96,00  (45.94 %) od 51,90 

Porovnať

141,00  (46.17 %) od 75,90 

Porovnať

65,94  (48.59 %) od 33,90 

Porovnať

(8.48 %) 67,90 

Porovnať

Pánske sandále Hi-Tec Lucibel

50,00  (14.2 %) 42,90 

Porovnať

Pánske turistické topánky Merrell Crosslander 3

100,00  (19.01 %) 80,99 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Salomon Wander Gore-Tex

118,00  (35.68 %) od 75,90 

Porovnať