Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Stany MSR a vodeodolnosť

Stany MSR a vodeodolnosť

Keď dážď začne búšiť na váš stan uprostred noci, je ľahké si uvedomiť najdôležitejší parameter stanu, ktorý môže zachrániť alebo pokaziť celý výlet: nepremokavosť. A čím vyššia je hodnota nepremokavosti, tým lepšie, nie? Nie nutne. Skôr než len výber stanu s najvyššou hodnotou nepremokavosti, je lepšie pochopiť, čo tie čísla znamenajú. Kedy a kde môže byť pre konkrétny stan alebo prístrešok nižšia hodnota v skutočnosti lepšia.

Čo znamená milimetrová (mm) hodnota nepremokavosti?

Hodnota nepremokavosti (vodeodolnosti) tkaniny, meraná v milimetroch výšky vodného stĺpca (mm H20), neodkazuje na hrúbku textílie alebo jej polyuretánového záteru, ale na veľkosť tlaku, pri ktorom sa voda "prelisuje" cez tkaninu. Štandardné laboratórne meranie používa pôsobenie tlaku vody na vzorku textílie, než sa objavia prvé tri kvapky vody na druhej strane. Napríklad hodnota 1500 mm H20 znamená, že látka môže udržať 1500 mm vodného stĺpca na hornej strane textílie, než začne presakovať. Meranie potom môže byť prevedené na libry na štvorcový palec (hodnotenie 1.500 mm H20 potom zodpovedá hodnote 2,18 psi).

Koľko milimetrov vodného stĺpca potrebujete?

Stručná odpoveď znie, nie vždy veľa. Dobrým porovnaním je dáždnik, ktorý by ste mohli považovať za dobrú ochranu proti vode. Tkanina dáždnika pri teste vykázala hodnotu hydrostatického tlaku stĺpca vody iba 420 mm, čo ukazuje, že vyššia hodnota nie je vždy potrebná, pokiaľ ide o udržanie v suchu. Tak prečo majú stany hodnoty 1.000-10.000 mm H20? Čiastočne je to väčšia trvanlivosť, ktorú tkaniny so silnejším vodeodolným záterom často poskytujú (až do určitého bodu, viac o tejto téme neskôr). Ale pretože dáždnik sa drží v kolmej polohe nad zemou, nepredstavuje spravidla druh oderu, akému je napríklad vystavená stanová podlaha. Tento minimálny oder pomáha vysvetliť, prečo plachty môžu vykazovať lepšiu nepremokavosť pri nižších hodnotách, než stany, ktoré často vyžadujú väčší záter na vyrovnanie opotrebenia (napríklad plachta Zing™ má hodnotu nepremokavosti iba 600 mm H20).

Akú hodnotu potrebuje stan?

S ohľadom na čísla, nemáme v MSR konkrétnu štandardnú hodnotu nepremokavosti. K jednotlivým modelom pristupujeme individuálne a snažíme sa o ideálnu rovnováhu nepremokavosti, trvanlivosti a hmotnosti, ktorá zodpovedá našej stanovenej charakteristike pre daný model. Tak napríklad stan MSR Hubba Hubba™ NX. Používame hodnotu 1.500 mm H20 na tropiko a 3.000 mm H20 na podlážku stanu vzhľadom k potenciálnemu oderu pri spaní vo vonkajšom prostredí.

Zatiaľ čo jedna vrstva polyuretánového záteru je technicky 100% vodotesná, je často nevyhnutné aplikovať dve až tri vrstvy, aby bol dokonale ošetrený každý bod tkaniny. Takto v MSR zaisťujeme vodotesnosť našich záterov: použitím niekoľkých tenkých vrstiev v rôznych častiach stanu, skôr než jednej hrubej vrstvy naraz, vytvoríme hrubšiu, ľahšiu a účinnejšiu ochrannú vrstvu. Inak povedané - s menším množstvom záteru účinnejšie tesnenie.

Je vyššia hodnota vždy lepšia?

V skutočnosti nie je lepšia vo všetkých prípadoch. Vyššia hodnota nepremokavosti nezodpovedá vždy trvanlivosti. Čím viac záteru pridávate, tým ťažšou a tuhšou sa tkanina stáva a v určitom bode je náchylnejšia na roztrhnutie. To je ďalší dôvod, prečo má tropiko stanu MSR Hubba Hubba™ NX nižšiu hodnotu nepremokavosti, ako jeho podlaha, a prečo tropiko nášho ultra ľahkého modelu FlyLite™ má ešte nižšiu hodnotu, 1.200 mm H20. Tkanina tropika, najmä ľahšia tkanina, by nemala byť príliš stužená nepremokavým záterom, pretože musí vydržať dynamické i trvalo pôsobiace sily, ako sú poryvy vetra a napätie šnúr.

Postoj MSR k nepremokavosti

Skôr než navrhovanie nepremokavých tkanín podľa jedinej priemyselnej normy, MSR vychádza z rozsiahleho výskumu, testovania a znalostí, aby vytvoril optimálnu rovnováhu medzi nepremokavosťou, pevnosťou proti roztrhnutiu a hmotnosťou pri každom modeli stanu. Tento komplexný prístup pomáha navrhnúť stanové podlahy, ktoré si zachovávajú vodotesnosť, tropiká, ktoré odolávajú pretrhnutiu, a stany, ktoré odolávajú vode veľmi dlhú dobu. A to je krásna, hrejivá predstava, keď ste vo svojom stane a prvé kvapky dažďa naň začnú bubnovať.

Výber správnej veľkosti obuvi

Ďalšie informácie k produktom

Ako na výber správnej veľkosti obuvi vám v tomto článku poradí 4camping.

Certifikácia podľa normy EN 13537

Ďalšie informácie k produktom

Údržba a praktické rady Zulu

Ďalšie informácie k produktom