Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Turistické topánky Hanwag Tatra II Bunion

Topánky Hanwag Tatra II Bunion Lady sú svojimi špecifikáciami vhodné pre osoby s halluxom, ktoré chcú nosiť plnohodnotné turistické topánky. Zaujíma vás, ako sú topánky pohodlné a aké je ich celkové hodnotenie? Čitajte ďalej.

 

Obsah

Bavorská značka Hanwag myslí pri výrobe svojich špičkových trekových topánok aj na nadšených turistov so zdravotnými problémami. Model Tatra II Bunion Lady je tak určený pre osoby s hallux valgus (vbočeným palcom). Táto netypická zmena anatómie ľudského chodidla je u týchto topánok vyriešená špeciálnou konštrukciou okolo vyoseného palca. Nemusíte sa teda báť otlačenín a nepohodlia a kvôli tomu obmedzeniu sa nemusíte svojej obľúbenej turistiky vzdať.

 

Recenziu spracoval testerský tím časopisu Svet outdooru, ktorý od roku 1997 strávil 14 000 hodín preverovaním vyše 1000 výrobkov na stovkách výprav do celého sveta. Každej recenzii sa venuje niekoľko ľudí, vrátane horských vodcov a špičkových športovcov, a výsledok sa nedá kúpiť. Ďalšie recenzie nájdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Testovala Hana Kubínová

 

 

Charakteristika

 

Názov:

 

Tatra II Bunion

Výrobca: Hanwag
Typ výrobku: Turistické topánky
Určenie: Pánske / Dámske
Hmotnosť: 1280 g
Medzipodrážka: TPU pena
Podošva: Vibram

Povrch:

Nubuk koža
Membrána: Gore-Tex

 

  • variant s ošetrením hallux valgus
  • nepremokavá membrána Gore-Tex®
  • skvelá priľnavosť podošvy Vibram ® AW Integral
  • povrch z nubukovej kože
  • minimum švov
  • komfortná manžeta členka
  • extra pohodlná vnútorná stielka
  • Air Pulse System - odvetranie manžety členku
  • vystužená medzipodošva tlmí a eliminuje únavu nôh
  • dobrá fixácia členka
  • dvojzónové šnurovanie
  • háčik na jazyku bráni jeho posúvaniu a otlakom
  • vystužená päta aj špička
  • po opotrebení je topánka znovu podraziteľná

 

Predstavenie topánok

Topánky Hanwag Tatra II Bunion sú špeciálne trekové topánky pre osoby s ortopedickým problémom hallux vagus, teda vybočenými palcami. Po obutí topánky som cítila, že to budú najskôr tie pravé. Aj samotné obúvanie bolo veľmi komfortné, pretože topánka je možné dostatočne otvoriť.

 

O testerke

Testerka Hana, ktorá pre nás tieto topánky testovala, je veľmi aktívny človek, ktorý zvláda množstvo outdoorových aktivít. Okrem iného je tiež doktorkou v rámci horskej služby a jej rajónom sú celé západné Krkonoše. Tento odsek bol doplnený redakciou, pretože Hana sama je skromná a tieto riadky by o sebe najskôr nenapísala. Hana bola na testovanie topánok Hanwag Tatra II Bunion vybraná predovšetkým preto, že sa sama stretáva s problémom hallux vagus a kto iný by lepšie mohol otestovať tieto topánky ako človek, pre ktorého sú primárne určené.

 

Materiál

Vrchná časť topánok Hanwag Tatra II Bunion je vyrobená z jedného kusu klasickej voskovanej kože s minimom švov. Že sú topánky kožené, spoznáte ihneď po rozbalení. Špice a boky obuvi sú úplne bez šitia. Cez pätu vedie trojité šitie. Okolo členka je potom šitie dvojité. Vnútorné futro je vyrobené taktiež z klasickej kože a nedochádza tak k odieraniu o textílii. Túto vlastnosť veľmi oceňujem. Zadný okraj topánky je nižší a mäkký. Otvory tu zaisťujú dobrú priedušnosť. Na pohodlie sa podieľa aj polstrovanie v oblasti členka, ktoré je príjemné a netlačí.

 

Podošva

Podrážka Vibram má hrubý vzor. Medzipodošva je vystužená a podporuje stabilitu chodidla. Vyrovnáva nerovnosti pri chôdzi v teréne. To ale bolo nevýhodou pri nasadzovaní či nastavení turistických mačiek. Bolo to o niečo zložitejšie. Pokiaľ viete, že počas vašej cesty budete mačky potrebovať, odporúčam si urobiť čas a nastaviť si ich už doma.

 

Dvojzónové šnurovanie

Dvojzónové šnurovanie je ďalšou výhodou topánok Hanwag Tatra II Bunion, pretože sa vďaka tomu pohodlne uťahujú. Prvý pár očiek šnurovania od špičky sú klasické ploché "déčka". Ďalšie dva páry tvoria "kladkové" očká, ktorými vďaka vloženej nerezovej guličke šnúrky prechádzajú veľmi ľahko a nohu tak možno dobre stiahnuť. Nasledujúci pár háčikov je "zasekávací" a umožňuje rozdielne stiahnutie topánky. Jeden extra háčik je klasicky na jazyku tak, aby sa dal fixovať pomocou skríženia šnúrok. Na záver už stačí dotiahnuť topánku podľa vašich požiadaviek pomocou dvoch párov klasických háčikov. Topánka po stiahnutí perfektne drží a sedí.

 

Hallux alebo vbočený palec

Na ľavej nohe mám vbočený palec s výraznou deformitou kĺbu a následne aj deformácie ostatných prstov. Z týchto dôvodov pri výbere obuvi volím topánky, ktoré majú širšiu a vyššiu prednú časť. Môj výber je vždy problematický. Topánky Hanwag Tatra II Bunion Lady ponúkajú dostatok priestoru aj v mieste najväčšej deformity. Nezaznamenávam žiadne stiesnenie nohy ani pri dlhšej turistike, keď noha opúcha. Výhodnou je tiež to, že nie je potrebné voliť väčšiu veľkosť, takže topánka skvele sedí na druhej nohe bez deformít.

 

Hodnotenie: 99 %

+

  • rozšírené miesto pre vbočený palec
  • dvojzónové šnurovanie
  • zvýšená ochrana špičky aj päty
  • kvalita spracovania
  • minimum švov
  • pohodlie aj pri celodennej turistike
  • znížená zadná časť
  • ľahké obúvanie - topánku je možné dostatočne roztiahnuť

-

  • zložitejšie nasadzovanie a nastavovanie turistických mačiek

 

Záverečné zhrnutie

Veľmi oceňujem a som veľmi rada, že značka Hanwag venovala energiu a čas vývoju topánok práve pre nás, osoby s halluxom, ktoré stále chcú využívať pevnú turistickú obuv. Pri topánkach Hanwag Tatra II Bunion pozitívne hodnotím nielen prepracované šnurovanie, odolnú podrážku alebo vnútorný priestor topánok, ale aj celé spracovanie. Negatívne hodnotím iba ťažšie nasadzovanie a nastavovanie mačiek. Mačky si ale môžete doma nastaviť vopred, takže to nie je nič, čo by sa nedalo vyriešiť.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Hana Kubínová

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

333,00  (35.17 %) od 215,90 

Porovnať

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

183,00  (50.87 %) od 89,90 

Porovnať

150,00  (36.73 %) od 94,90 

Porovnať

121,00  (24.88 %) 90,90 

Porovnať

100,00  (10.1 %) 89,90 

Porovnať

Dámske turistické topánky Meindl Bergell Lady MFS

339,00  (10.06 %) 304,90 

Porovnať

144,00  (44.51 %) od 79,90 

Porovnať